Äänekosken elinvoimayksikön järjestämä Onko ideaa? – nuorten tapahtuma toi yhteen koulutuksen, yrittäjyyden ja työllistymisen. Eli siis nuorten tulevaisuuden eri mahdollisuudet.
Idea lähti siitä kun Duunidekkarin väki kyseli kaupungin edustajilta, mistä se voisi löytää nuoria työpajoihinsa.
– Ajattelin, että enpä tiedä. ”Tarvitsisi varmaan järjestää joku tapahtuma”. Nyt ollaan tässä. Täällä on POKEn kolmosluokkalaisia ja lukion abeja ja vielä muut päälle, yritysneuvoja Riikka Hytönen kertoo iloisesti väenpaljouden keskellä.
Ja väkeä todella oli. Nuoret kiersivät kaupungintalon aulaan pystytettyjen pöytien äärellä kyselemässä tiukkoja kysymyksiä niin yrittäjyydestä, työllistymisen kiemuroista kun jatkokoulutuksestakin.
– Kiva että on kaikki nämä jutut yhdessä tapahtumassa. Jos on ollut kysyttävää, niin aina on saanut vastauksen, eräs nuori kävijä kertoo ÄKSälle.
– Kyllä mäkin voisin ruveta yrittäjäksi. Jos vain keksisi sellaisen ihan oman jutun, toinen nuori pohtii.
Tapahtuman virallisen osuuden avasivat yritysneuvoja Sanna Kiuru ja viestintä- ja markkinointikoordinaattori Esko Pulliainen.
– Jos teidän mielessä on joskus joku idea, se kannattaa jakaa, ja siitä voi tulla tosi hienoja juttuja. Yksi hyvä esimerkki tällaisesta ideasta on Äänekosken opiskelijastipendi, jonka kaupunginhallitus eilen hyväksyi. Sekin idea lähti siitä, että istuttiin yhdessä alas, ja alettiin pohtia tapoja, joilla yhteistä hyvinvointia kaupungissa voisi lisätä, Pulliainen kertoo kannustavasti.
Tapahtumassa kuultiin myös yrittäjätarinoita, joista ehkä vaikuttavin oli Anttu Harlinin tarina. Harlin on ollut perustamassa Gigglebug Entertainment Oy:tä, joka tuottaa tv-sarjoja ja sovelluksia lapsille. Tunnetuin tuote Gigglebugilla on Kikattava Kakkiainen-brändi, johon kuuluu tv-sarja, mobiilisovellukset, musiikkitapahtumat, musiikkilevy ja ties mitä muuta. Harlinin ja kumppaneiden yritys on saanut paljon asiakkaita ja yhteistyökumppaneita joista tunnetuimpia ovat Rovio, Nokia, Siemens ja Disney.
Harlin jakoi oman tarinansa, tiensä yrittäjäksi ja myös sen mikä hänen mielestään johtaa yrittämiseen.
– Ei ole mitään tiettyä kikkaa, vaan uskon enemmänkin luonnolliseen yhteyteen. Jos joku juttu on sun mielestä kiinnostava, se vetää puoleensa muita kiinnostavia asioita. Jos kaikkia johtolankoja seuraa, niin joku niistä voi poikia jotain hienoja juttuja. Tavallaan uskon siihen, että on riittävä määrä valintoja, jotka vie ihmistä oikeaan suuntaan, Harlin sanoo.
Neuvojakin tuleville yrittäjille ja innovaatiosukupolvelle löytyy.
–Neuvo, minkä voisin antaa on oman näkökulman löytäminen ja siihen uskominen. Jos on idea, niin siihen pitää uskoa ja sille pitää antaa mahdollisuus. Sitä pitää lähteä kehittelemään eikä vaan jäädä odottelemaan, Harlin sanoo.
Tapahtuman juonsi omaan hauskaan tyyliinsä paikallinen yrittäjäpersoona Jore Sohlman, joka myös veti yrittäjäpaneelia tapahtuman päätteeksi. Paneelissa paikalliset yrittäjät Virpi Peuhkurinen, Henri Rahm, Marianne Puussar, Marko Nykänen ja Timo Niskanen kertoivat omia menestystarinoitaan yrittämisen saralla.
Tapahtumassa lanseerattiin myös kaupungin kehittelemä ideakilpailu, jossa kuka tahansa voi jakaa omia ideoitaan, yritysideoitaan, kaupungin kehittämisideoita tai muita ajatuksia. Ideakilpailussa parhaat ideat palkitaan 300 euron lahjakorteilla ja muilla hienoilla palkinnoilla. Osallistu ideakilpailuun täällä.