Lukiolla keskusteltiin pakolaiskriisistä ja terrorismin vaikutuksista Pekka Haaviston johdolla.
Kansanedustaja Haavisto kävi puhumassa Äänekosken lukiolla maanantaina 23. marraskuuta. Aiheena oli ”Konfliktit, pakolaisuus ja terrorismi”. Haavisto on tehnyt paljon työtä rauhanedistämiseksi ja puhui paljon myös omista kokemuksistaan.
Turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien kotouttaminen on jatkuvasti ajankohtainen aihe, jota myös Haavisto käsitteli. Suolahdessa Keski-Suomen opistolla asuu tällä hetkellä 78 alaikäistä turvapaikanhakijaa. Miten heidän kotouttamistaan voisi edesauttaa?
– Näiden lasten osalta kielen oppiminen ja normaaliin harrastustoimintaan pääsy ovat ihan ensimmäisiä asioita. Ja se, että pääsee mukaan tähän suomalaiseen elämänmuotoon. Meidän kulttuurissa on kuitenkin huomattavia eroja siihen, mihin he ovat tottuneet kotimaassaan. Esimerkiksi meillä nuoret ovat itsenäisempiä ja tyttöjen rooli on erilainen, Haavisto sanoo.
HAAVISTO KANNUSTAA ihmisiä ottamaan turvapaikanhakijat mukaan omaan toimintaan, eikä eristää heitä omiin yksiköihinsä.
– Mun mielestä olisi hyvä aloittaa näistä yksinkertaisista asioista, joissa kielitaito ei ole se pääasia. Voi vaikka pelata jalkapalloa sekajoukkueina, ettei anneta heidän jäädä omiin porukoihinsa vaan otetaan mukaan, Haavisto ehdottaa.
Pitkin Eurooppaa on Pariisin iskujen jälkeen nostettu valmiustilaa terroristi-iskujen pelossa. Onko Äänekoskella syytä pelätä?
– Tavallisessa arjessa ei tarvitse olla peloissaan. Olisi hyvin poikkeuksellista, että terroristi-iskuja suunnittelevia täällä liikkuisi. On todella valitettavaa, että terrori-iskuja on. Ne ovat erittäin ilkeä ja tuomittava ilmiö. Mutta siinä viranomaisten valppaus ja toiminta on a ja o, Haavisto sanoo.
Haavisto puhui paljon siitä, mitä konflikteille ja terrorismin uhalle yritetään koko ajan maailmalla tehdä. Miten on, onko maailmanrauha pelkkä utopistinen haave?
– Kyllä maailmanrauha on mahdollista. Voidaan ajatella, että Euroopan rauhanjakso kylmän sodan jälkeen oli harvinaista, tai sitten ajatella, että se on se perustila, johon tulee pyrkiä. Minä uskon siihen, että se voi olla se normaalitila, että voidaan elää rauhassa suurvaltojen kesken ja toimia yhdessä terrorismia vastaan. Mutta tällä hetkellä on monia ilmiöitä yhtäaikaisesti, joita vastaan pitää taistella, Haavisto sanoo.
YLEISÖN JOUKOSTA kysyttiin Haavistolta tiukka kysymys siitä, miten ISIS voidaan poistaa, että esimerkiksi Irakin tilanne rauhoittuisi?
– Heidän ympärillään on näitä symppareita, jotka on lainanneet heille tietotaitoa, mutta jotka eivät ole sydämeltään samaa mieltä. Näitä symppareita pitäisi kerätä pois ja vähentää tätä tukijoukkoa. Sanotaan, että me voidaan tehdä tällä alueella hyvää kansainvälisen yhteisön tukemana, sillä ehdolla, ettette te flirttaile ISISin kanssa, Haavisto sanoo.
Lukiolaisia kiinnosti myös, miten koko pakolaiskriisiin tulisi suhtautua, jos ei ole oikein mitään mieltä, ja media suoltaa jatkuvasti eri ääripäiden mielipiteitä.
– Sanotaan näin, että kumpikaan äärilaita ei ole ihan totta. Terve järki kannattaa säilyttää, mutta peruslähtökohta on, että ihmisiin kannattaa aina suhtautua myönteisesti eikä epäluuloisesti, Haavisto summaa.