Nyt etsitään kirjoituksia kellarista sekä julisteita, teinikalenterimerkintöjä ja keikkataltiointeja. Sydänääniä – Punkin sykettä keskellä Suomea 1977–1992 -näyttely avataan helmikuussa Keski-Suomen museossa.
Suomen Punkmuseon kannatusyhdistys ry. eli lyhyemmin Punkmuseo perustettiin marraskuussa 2021. Parinkymmenen aktiivin käyntiin polkaisema toiminta on lähtenyt reippaasti liikkeelle. Kokoelmissa on yhteensä liki kymmenen tuhatta valokuvaa, äänitettä, lehteä, julistetta, lehtileikettä ja asustetta. Kokoelma on suuren yleisön selattavissa Punkmuseon digitaalisessa arkistossa. Punkmuseolla vaikuttaa vahvasti suolehtelaissyntyinen, Mopot -bändin solisti ja keulakuva Teijo Hintikka.
– Punkmuseo vaalii, tallentaa ja esittelee suomalaista punkkulttuuria sen kaikissa muodoissa. Koska Punk on viime vuosikymmenten merkittävin alakulttuuri, on oikea aika ryhtyä keräämään talteen aineistoja sekä fyysisessä muodossa että muisteloina aikaisilta itseltään, Hintikka sanoo.
Punkmuseo on myös pyörittänyt kahta radio-ohjelmaa, julkaissut podcast-sarjaa, julkaissut kaksi kirjaa ja tulossa on äänilevysarja, joka on koottu ennen kuulemattomista harvinaisuuksista.
Punkmuseo on alusta lähtien noudattanut museoalan standardeja, ohjeistuksia ja eettisiä periaatteita.
– Tämä tekee Punkmuseosta ainutlaatuisen koko maailmassa. Muut toimijat keskittyvät tavaroiden lähinnä esittelyyn, eikä kulttuurin tallentamiseen, Hintikka sanoo.
Punkmuseolla ei ole omaa näyttelytilaa, ainoastaan toimisto ja arkisto Elmun vuokralaisina Helsingin Roihupellossa.
– Seuraava iso tavoitteemme onkin oma näyttelytila ja vaihtuvat näyttelyt omissa tiloissa. Tällä hetkellä esillä on Punk-up näyttely kymmenessä paikassa, lähinnä tyhjien liikehuoneistojen ikkunoissa ympäri Helsinkiä. Puolentoista vuoden aikana olemme järjestäneet liki 20 näyttelyä kumppaneidemme tiloissa, joita olemme saaneet maksutta käyttöömme. Näyttelyitä on järjestetty eri puolilla Suomea, ja myös jatkossa niitä tullaan näkemään muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla.
– Seuraava iso näyttelymme on toteutettu yhdessä Keski-Suomen museon kanssa, Hintikka kertoo.
(Juttu jatkuu kuvan alla)
Näyttelyn nimi on SYDÄNÄÄNIÄ – Punkin sykettä keskellä Suomea 1977–1992. Nimensä mukaisesti kerromme keskisen Suomen punkin alkuvuosista. Tarkoitus on esitellä yhtyeitä, pienlehtiä ja alueen aktiiveja toimijoita. Mukana on tunnettuja nimiä, mutta myös pieniä, jo unohdettuja tekijöitä. Näytämme monipuolisesti mitä kaikkea punk merkitsi mukana olleille, Hintikka sanoo.
Hintikka tietää, että akselilta Suolahti-Äänekoski löytyy monia punkbändejä sekä liuta punkkareita. Hän lupaa, että Sydänääniä näyttelyssä tullaan näkemään ripaus paikkakunnan bändeistä Mopot ja Neljä Miinus sekä Konneveden lahja punkille, Leonid B, pääsee myös museoon.
Nyt on tullut hetki pistää etsintäkuulutus pystyyn:
– Olemme keränneet aineistoja omista arkistoistamme ja tekijöiltä itseltään. Paljon jännittävää aineistoa on varmasti vielä komeroissa, ullakoilla ja albumien sivuilla. Siksi pyydämmekin apua näyttelyn rakentamiseen. Näyttelyä varten etsimme esimerkiksi valokuvia, flyereitä ja julisteita, kirjeitä, postikortteja ja päiväkirjamuistoja. Meitä kiinnostavat myös kaikenlaiset äänitteet: levyt ja kasetit, myös ne itse keikalla tallennetut. Etsimme myös pienlehtiä ja lehtileikkeitä, soittimia, vahvistimia ja muita treeniksen tavaroita. Riittää, että tavarat liittyvät keskisen Suomen punkkiin suunnilleen vuosilta 1977–1992. Tai sitten voit kertoa omin sanoin tarinoita ja muistoja noilta ajoilta, Hintikka sanoo ja jatkaa:
– Maksamme aineistojen toimittamisesta aiheutuneet kulut ja palautamme lainatut aineistot heti näyttelyn päätyttyä. Toki otamme niitä mielellämme myös lahjoituksina Punkmuseon kokoelmiin. Lainatuille aineistoille on vakuus koko näyttelyn ajan. Ota yhteyttä: teijo@punkmuseo.fi
Punkmuseosta löytyy lisätietoa täältä: punkmuseo.fi
Arkistoon pääsee tästä linkistä: arkisto.punkmuseo.fi