ÄKS

Opiskelusta palkkaa ja päälle työpaikka

13.09.2024 06:00
Oppisopimus on sujuva väylä uudelle uralle kertoo Metsä Groupilla henkilöstöpäällikkö työskentelevä Reetta Punta. 

Metsä Group kouluttaa Äänekosken kartonki- ja biotuotetehtaalle uusia työntekijöitä.

 

Metsä Group kouluttaa uusia metsäalan ammattilaisia oppisopimuksella. Palkallinen koulutus alkaa tammikuussa 2025 ja kestää noin 1,5 vuotta. Haku on auki 4. lokakuuta saakka.

Oppisopimuskoulutus on sujuva ja käytännönläheinen väylä kouluttautua metsäteollisuuden monipuolisiin ja vastuullisiin tuotanto- ja kunnossapitotehtäviin Metsä Groupin tuotantolaitoksille eri puolille Suomea. Äänekoskelle haetaan noin kymmentä koulutettavaa.

– Tämä haku tarjoaa hyvän uramahdollisuuden niin vastavalmistuneille, alalla jo oleville kuin myös alan vaihtajille. Etsimme motivoituneita tulevaisuuden tekijöitä – yläikärajaa ei koulutukseen valituilla ole. Metsä Group tarjoaa työntekijöilleen turvalliset ja modernit työolosuhteet, hyvät tehtäväkierto- ja etenemismahdollisuudet, kilpailukykyisen (tunti)palkan sekä yksilölliset mahdollisuudet vaikuttaa omaan työaikaan, rekrytoinnissa mukana oleva henkilöstöpäällikkö Reetta Punta sanoo.

Tammikuussa alkavassa oppisopimuskoulutusohjelmassa voi Äänekoskella suorittaa prosessiteollisuuden, sähkö- ja automaatioalan tai koneasennuksen ja kunnossapidon ammattitutkinnon. Soveltuva koulutustausta oppisopimuskoulutukseen valittaville on ammattiopistotasoinen sähköautomaation, prosessi- tai konetekniikan tai laboratorioalan perustutkinto tai insinööri (AMK).

– Pokelaiset kiinnostavat meitä kovasti. Sieltä valmistuvat – tai valmistuneet –prosessipuolen opiskelijat voivat päästä tuotannon, sähköautomaation tai mekaanisen kunnossapidon tehtäviin – siellä kun on sopivia Pokelta saatuja tutkintoja taustalla.

Opiskelu ja näyttökokeet suoritetaan työsuhteessa, jonka aikana opiskelijat ovat työyhteisön jäseniä ja oikeutettuja samoihin työsuhde-etuihin kuin vakituinen henkilöstö.

– Eli oppisopimuksen ajalta, heti ensimmäisestä päivästä lähtien, maksetaan palkkaa ja koulutuksen jälkeen on tavoitteena työllistyä vakituiseen työsuhteeseen Metsälle. Tähän tähdätään, jos vain kaikki menee oppisopimuksen aikana hyvin ja näytöt saadaan suoritettua sekä ollaan puolin ja toisin tyytyväisiä, Punta muistuttaa.

Oppisopimuskoulutukseen valituista henkilöistä koulutetaan muun muassa käynnissäpitäjiä, prosessinhoitajia, operaattoreita ja kunnossapidon työntekijöitä Metsä Groupin sellu-, kartonki- ja pehmopaperitehtaille, sahoille sekä Kerto- ja vaneritehtaille. Äänekoskelta valmistuu prosessitekniikan ja kunnossapidon ammattilaisia ja haussa on yksi labratekijää.

Oppisopimuskoulutus ei ole Metsä Groupille vieras juttu. Vuosien varrella on tehdasalueilla koulutettu osaajia.

– Tällä kertaa oppisopimuskoulutukseen on anonyymi rekrytointi eli hakijan nimi, sukupuoli, ikä, kansallisuus tai muu henkilöön liittyvä ominaisuus ei vaikuta siihen, keitä kutsutaan haastatteluun. Ensimmäiseen vaiheeseen kutsutaan he, jotka ovat hakulomakkeessa tuoneet esille osaamistaan ja vahvuuksiaan ja vaikuttavat sen perusteelta sopivilta haettaviin tehtäviin Metsälle.

Punta vinkkaa, että sähköisen hakulomakkeeseen  kannattaa vastata huolellisesti.

– Henkilötiedot jäävät meiltä salaisiksi, eli nimi, ikä, sukupuoli ja kansalaisuus ovat salassa valintaprosessiin ensimmäisessä vaiheessa, jolloin me näemme miten hakija on vastannut kysymyksiin, jotka koskevat pohjakoulutusta, kokemusta ja motivaatiota. Hakijan CV aukeaa vasta kun ensimmäinen vaihe on käyty läpi esihenkilöiden ja HR:n toimesta.

Sisäänotto perustuu yhtiön eläköitysmissuunnitelmaan.

– Tämä on pitkän tähtäimen resurssi- ja henkilöstösuunnittelua. Määrä, joka otetaan sisään on suhteessa eläköityvien määrään. Haemme tulevaisuuden vastuunkantajia, henkilöitä, jotka haluavat kasvaa vaativiinkin tehtäviin.

Opiskelu on käytännönläheistä, eli opitaan työtä tekemällä.

– Opiskelu sisältää muutamia kahden päivän mittaisia teoriajaksoja, joita sitten työssäoppiminen tukee. Koetetaan mahdollistaa niin, että jokainen pääsee puolentoista vuoden aikana tutustumaan mahdollisimman moniin tehtäviin tuotannon ja kunnossapidon puolella.

Oppisopimuskoulutukseen rekrytoidaan yhteensä 60 henkilöä.

– Äänekoskella sisään otetaan noin kymmenen henkilöä, eli se on merkittävä määrä. Jos edellisiin hakuihin peilaa, niin luotamme, että hakijoita riittää, Punta sanoo ja laskee viime vuoden haussa ensisijaisia hakijoita Metsä Fibren puolelle olleen 250 hakijaa ja Metsä Boardille 230 hakijaa. Ja taas me toivotaan hyviä ja innokkaita hakijoita, Reetta Punta sanoo.

Punta kertoo, kuinka Metsä Group on Äänekoskella mielenkiintoisessa tilanteessa.

– Ei kaikilla paikkakunnilla ole ammattioppilaitosta aivan tehdasalueen vieressä. Tämä tuo meille etua, ja sen vuoksi olemme myös tiivistäneet oppilaitosyhteistyötä. Ison tehdasalueen sisällä on monta liiketoiminta-aluetta, jotka mahdollistavat moneen, Reetta Punta sanoo.

Metsä Groupin oppisopimuskoulutusta järjestetään Äänekosken lisäksi myös: 

Metsä Fibre, sahat: Lappeenranta
Metsä Fibre, sellutehtaat: Joutseno, Kemi, Rauma
Metsä Board: Kemi, Tampere, Simpele
Metsä Tissue: Mänttä
Metsä Wood: Lohja, Punkaharju

Haku päättyy 4.10.2024

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy