ÄKS

Oppisopimuksella yrityksille osaavaa työvoimaa

09.11.2021 12:34
Maarit Polmio ja Opsopankki-hankkeen hankepäällikkö Eeva-Monica Isoluoma muistuttavat työnantajia siitä, että oppisopimusta voidaan hyödyntää myös rekrytoinnissa ja oppisopimuksella voi saada osaavaa ja motivoitunutta työvoimaa yrityksen tarpeisiin.

Opsopankki -hanke vauhdittaa oppisopimuksen hyödyntämistä.

 

– Ongelmahan meillä Äänekoskella on, että työpaikkoja on auki, mutta niihin löydy osaajia. Haluammekin muistuttaa työnantajia siitä, että oppisopimusta voidaan hyödyntää myös rekrytoinnissa ja oppisopimuksella voi saada osaavaa ja motivoitunutta työvoimaa yrityksen tarpeisiin, Opsopankki-hankkeen hankepäällikkö Eeva-Monica Isoluoma kertoo.

Äänekoskelaiset oppisopimusopiskelijakandidaatit on haastateltu etukäteen ja yrityksiin tarjotaan vain motivoituneita ja työkykyisiä työntekijöitä. Työnantaja voi itse haastatella heille ehdotetut työntekijät, eikä työnantajan ole pakko sitoutua pitkäksi aikaa, vaan oppisopimuspaikkaa voi tarjota lyhyenkin pätkän, jolloin opiskelija saa opinnoistaan suoritettua osan.

Oppisopimusopiskelijalle maksetaan TES:n mukaista palkkaa. Yrityksen on mahdollista hakea oppisopimuspaikan järjestämisestä rahallista tukea ja lisäksi voidaan hakea Äänekoski-lisää.

– Sen jälkeen, kun työnantaja ja työntekijä ovat ”sanoneet toisillensa tahdon”, me autamme tukien haussa, oppilaitoksen oppisopimusasioissa ja pidämme tarvittaessa yhteyttä opintojen aikana, asiakkaan tarpeen mukaan. Yhteydenpitoa on pääsääntöisesti opintojen alussa, Eeva-Monica Isoluoma kuvailee.

– Työnantajan tehtäväksi jää osoittaa oppisopimusopiskelijalle työpaikkaohjaaja.

Oppisopimusopiskelijoita on Opsopankki -hankeessa tällä hetkellä alle 10, mutta määrä on tarkoitus saada kasvuun. – Meillä Opsopankissa on nyt asiakkaita yli 40, ja heistä suurin osa on 30-50-vuotiaita, joilla on jostain syystä opinnot jääneet kesken. Nyt heillä on kova into saada työpaikka ja suorittaa ammattitutkinto, ja myös jokaiselle sopivaa alaa on pohdittu rauhassa etukäteen, Eeva-Monica Isoluoma sanoo.

– Tämän hankkeen on tarkoitus puskea ihmisiä elämässään eteenpäin ja kartoitus motivaatiosta ja sopivasta alasta on tehty etukäteen huolella. Sen jälkeen, kun päätökset oppisopimuspaikasta on yrityksen kanssa tehty, mennään rivakasti eteenpäin, hanketyöntekijä Maarit Polmio kuvailee.

Oppisopimuksella koulutetaan yrityksen tarpeisiin osaava työntekijä

Äänekosken kaupungin Opsopankki-hankkeella halutaan ottaa kaikki hyöty irti oppisopimusmahdollisuudesta ja hanke ajaa voimakkaasti sen hyödyntämistä. Hankkeessa rakennetaan Äänekoskelle ”työpankki”, johon kootaan yrityksiä, jotka voisivat tarjota oppisopimuspaikan, kun sopiva työntekijä löytyy, sekä työttömiä työnhakijoita, jotka ovat motivoituneita opiskelemaan työn ohessa tutkinnon.

Tiivistä yhteistyötä tehdään tällä hetkellä Poken ja Gradian kanssa, ja myös muu oppilaitosyhteistyö onnistuu.

Hanketta rahoittaa Äänekosken kaupunki ja Euroopan sosiaalirahasto.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy