Äänekosken kaupungin ruokapalveluissa tehdään ansiokasta työtä joka päivä ruokien menekin arvioinnissa. Isojen koulujen ruoan menekkiä on erittäin haastavaa arvioida, joten ylijäämäruokaa jää lähestulkoon päivittäin. Osana Äänekosken kaupungin aktiivista ilmasto- ja ympäristötyötä koulujen ylijäämäruokaa ei heitetä biojätteeseen, vaan jo vuosien ajan se on lahjoitettu yhteistyökumppaneiden kautta sitä tarvitseville.
Vaikka tähderuoka menee hyvään tarkoitukseen, ruokaa pyritään aina valmistamaan vain menekin mukaan. Ammattitaitoinen henkilöstö tekee menekin arviointia työssään jatkuvasti ja siinä on Äänekoskella onnistuttu hyvin. Haasteellisinta menekin arviointi on isoimmissa kouluissa ja niissä, joissa on isompia lapsia.
Avainasemassa ovat hyvää tekevät vapaaehtoiset yhteistyökumppanit
Tähderuoka jaetaan sitä tarvitseville äänekoskelaisille. Suolahden Työttömät ry hakee tähderuoan jakoon arkisin Suolahden yhtenäiskoululta. Kuntouttavan työtoiminnan väki hakee Koulunmäen yhtenäiskoulun tähderuoan maanantaista torstaisin. Heillä ole resurssia hakea ruokaa perjantaisin, ja silloin valmistettavan ruoan määrään kiinnitetäänkin erityisen paljon huomiota. Ääneseudun Ilona ry hakee tähderuoan Äänekosken lukiolta. Yhteistyökumppaneiden kanssa kaupungilla on kirjalliset sopimukset.
Äänekosken kaupungin ruokapalveluissa ollaan todella tyytyväisiä siihen arvokkaaseen työpanokseen, jota vapaaehtoiset tekevät tähderuoan eteen.
Lahjoitettava ruoka on ollut jo linjastolla, mutta on hyvää ja hygieenistä. Elintarvikelainsäädännön mukaan linjastolla tarjolla ollutta ruokaa ei voi laittaa takaisin kylmiöön ja tarjoilla seuraavan päivänä uudestaan, joten ilman vapaaehtoista ruoanjakelua se menisi biojätteeseen. Keittiön henkilökunta pakkaa tähderuoan hygieenisiin ja asianmukaisiin astioihin.
Kaikki ruoka, joka ei ole ollut vielä linjastolla, voidaan kouluilla ja päiväkodeilla tarjoilla seuraavana päivänä.
Joskus käy niin, ettei tähderuokaa jää lahjoitettavaksi – ja se on ykköstavoite, vaikka se hyvään tarkoitukseen meneekin. Verovaroin valmistettua ruokaa ei myydä eteenpäin, eikä sitä esimerkiksi jaeta henkilöstölle, vaan se annetaan sitä tarvitseville ihmisille.
Pienillä alle sadan lapsen tai oppilaan kouluilla ja päiväkodeilla tähderuoan kanssa ei ole samanlaisia haasteita kuin isommissa yksiköissä. Ruoan määrää pystytään paremmin ennakoimaan pienempien lasten kanssa.
Bioroskiin mahdollisimman vähän
Äänekosken koulujen ja päiväkotien keittiöillä yritetään kaikin keinoin välttää sitä, että biojätettä ylipäätään tulisi ja ruokaa heitettäisiin roskiin. Kouluilla järjestetään hävikkiruokatempauksia ja biojätteen yhteismäärän kertovia tiedotteita pidetään esillä. Vuosittain vietetään hävikkiviikkoa, jolloin ruokahävikkiin kiinnitetään erityistä huomiota.
Jokaisessa koulussa ja päiväkodissa on linjaston alussa esillä tarjottavan ruoan lautasmalli kuvana. Keittiön henkilökunta työskentelee ruokalinjastolla ja ohjaa lapsia ja nuoria ottamaan sen verran kuin jaksaa syödä. Ruokaa saa aina hakea lisää niin paljon kuin haluaa.
– Meillä on ammattitaitoinen henkilöstö, ja meidän lapset ja nuoret ovat kyllä hyvin valveutuneita, ruokapalvelupäällikkö Raija Sällinen kiittää.
Myös laki jätteen ja biojätteen seurannasta on muuttunut ja nyt ministeriöstä on saatu tarkennettu ohjeistus jätteen mittaamisesta ja käytössä on uusi dokumentointijärjestelmä. Tarkoituksena onkin julkaista kevään aikana Äänekosken kaupungin verkkosivuilla koulujen ja päiväkotien ruokajätteen määriä. Tieto saadaan näkyville myös oppilaille isojen koulujen näytöille.
Äänekosken ruokapalvelut valmistaa ruokaa päivittäin noin 3 500 henkilölle ja henkilöstöön kuuluu nyt noin 40 työntekijää. Sote-muutoksen jälkeen kaupungin ruokapalveluilla on Ateriapalvelukeskus Lipstikka Suolahdessa, jossa tehdään Äänekosken, Suolahden, Konginkankaan ja Sumiaisten koulujen ja päiväkotien ruuat.
Terveyskeskuksen kahvila-ravintola sekä Konginkankaan palvelukeskuksen keittiön ovat siirtyneet Keski-Suomen hyvinvointialueen toiminnaksi.