ÄKS

Paikalliset ehdokkaat yrittäjien vaaligrillissä

30.03.2023 10:33
Jari Halttunen, Joona Ilves, Sirpa Martins, Seppo Ruotsalainen, Matti Vihelä ja Petra Virtanen vastasivat yrittäjien kysymyksiin. 

Äänekosken Yrittäjien vaalitentissä kysyttiin yrittäjäasiaa monelta kantilta. Nostetaan tähän hankinnat, sote ja yksinyrittäjien asema. 

 

Äänekosken Yrittäjien järjestämässä vaalipaneelissa keskusteltiin yrittäjien asioista. Vastaamassa oli kuusi eduskuntavaaliehdokasta. Kutsun olivat saaneet valtuustopuolueiden ehdokkaat, joiden kotilkunta on Äänekoski. 

Ja olihan Äänekoski upeasti edustettuna, kun pöydän takaa löytyi ehdokas Äänekoskelta, Hietamalta, Sumiaisista, Konginkankaalta ja kaksi Suolahdesta. Paneeli keräsi paikalle kuulijoita nelisenkymmentä ja Facebookissa on lähetystä katsottu jo reippaat 1500 kertaa. Voinemme päätellä, että tilaisuus ja aihe kiinnostaa. 

Paneelin juontajana toimi yrittäjä, ÄKSän päätoimittaja Marjo Steffansson. Ehdokkaat vastasivat kymmeneen tiukkaan kysymykseen, jokainen siististi vuorollaan ilman televisiosta tuttua sivusta huutelua tai riitelyä. Panelistien yksimielinen viesti kuului: Kun yrittäjä pärjää, se heijastuu koko yhteiskuntaan. 

Hankinnat puhuttavat yrittäjiä aina. Yleisöltä kysyttäessä oltiin varsin yksimielielisä siitä, etteivät Äänekoskella hankinta-asiat ole hyvällä mallilla. Panelistit eivät olleet tiedosta yllättyneitä, istuihan joukossa monta kuntapäättäjää ja vielä sieltä kaupunginhallituksen pöydän äärestä. Yhtä mieltä oltiin siitä, että paikallisia yrityksiä tulee osallistaa nykyistä paremmin kaupungin hankintoihin – kilpailutusten kriteeriksi voitaisiin ottaa hinnan sijasta myös paikallisuus, laatu ja ilmastoasiat. 

Ehdokkaat sanoivat, että toimivaan soteen tarvitaan myös yrittäjien panostusta. Ja keinoja on monia kuten ostopalvelut, palvelusetelit ja kumppanuudet. Panelistit näkivät yrittäjien roolin tärkeänä hyvinvointialueiden palveluiden tuottajana.

Aluevaltuutettuna Sirpa Martins (vas)  pitää kysymystä tärkeänä. Hän muistutti, että yksityisillä palveluilla on ollut Suomessa tärkeä rooli tähänkin saakka.

– Yksityisellä sektorilla on tuotettu myös uutta osaamista tähän palvelukenttään. Soten tarpeet muuttuvat joka hetki, mutta näen yritysten roolin erittäin merkittävänä ja erityisesti täällä Äänekoskella. Näen myös kunnalliset yhtiöt osana palveluiden tuottajana sekä koko kaupunkikompleksin. Toivon, että pystymme tuottamaan palveluita seutukunnalla sekä Pohjoisen Keski-Suomen alueella ja sitä pitää tehdä yrittäjien kanssa yhteistyössä. Kilpailutus pitää tehdä paikalliseksi, kun nyt esimerkiksi lähimmät hierojat on kilpailutettu Jyväskylään, Martins harmitteli. 

Seppo Ruotsalainen (sd) sanoi, että ostopalveluita yrityksiltä tullaan tarvitsemaan. 

– Myös ruuhkien purkuun tarvitaan yrittäjiä. 

Matti Vihelä (kok) sanoo, että uutta järjestelmää on lähdetty rakentamaan väärin. 

– Henkilökuntaan pitää panostaa, on hurjaa, jos lääkärit joutuvat tekemään kirjanpitohommia. Onko yksityiset yrittäjät jo kampattu? 

Julkinen sektori kyykkää, sanoo Petra Virtanen (ps). 

– Nyt ollaan unohtamassa omat, julkisen sektorin palvelut. Säästetään haittamaahanmuutosta YLEn rahoituksesta, eikä palkata hallintoon liikoja väliportaan pomoja. Palveluseteleillä saadaan julkinen sektori kuntoon, Virtanen listasi. 

Jari Halttunen (kesk)  sanoo, että palvelun tarve kasvaa Suomessa. 

– Kumppanuudet ovat hyvinvointialueiden strategiaan kirjattu. Julkinen puoli ei pärjää ilman yksityistä sektoria. Näen yksityisen palvelun ison tulemisen digitalisaatiossa, sillä siellä puolella on varmasti osaamista ja ideoita, Halttunen pohti. 

Yritysyhteistyö julkisen toimijan kanssa on kannatettavaa, sanoi Joona Ilves (kd). 

– Ja varsinkin tässä vaiheessa, että saadaan homma alkuun. Yrityspuolelta löytyy varmasti uusia teknologioita, joilla saadaan palveluita ketterämmäksi. 

Yksinyrittäjistä neljännes kuuluu alimpaan tulodesiiliin, kun lähes puolet ansaitsee vain alle 2000 euroa. Miten panelistit lähtisivät parantamaan yksinyrittäjien ja freelancereiden asemaa?

– Verotuksen kautta. Sillä pystyttäisi korjaamaan yksinyrittäjän tulotasoa, eli lähtisin alentamaan yksinyrittäjän veroprosenttia, Seppo Ruotsalainen sanoi. 

Matti Vihelä on törmännyt siihen, että yrittäjä ja palkansaaja eivät ole samalla viivalla, jos joutuu tekemisiin Kelan kanssa. 

– Jos yrittäjällä on vähänkin omaisuutta, olet kelan hylkiö. Kannatan osittaista Viron mallia, jolloin yrityksen tilikauden voittoa ei veroteta vaan veroa maksetaan osingosta. Mallia muokkaamalla saataisiin Suomeen aika hyvä verotusmalli, Vihelä sanoi. 

Petra Virtanen pitää yrittäjien yel-maksuja kohtuuttomina. 

– Mitä sillä muka saa ja millaisen turvan? Yel-maksu on kohtuuttoman kova verrattuna palkansaajien maksuihin. Koko systeemi pitäisi muuttaa, Virtanen toivoi. 

Jari Halttunen tietää, että yrittäjän arki on haasteellista, varsinkin yrittämisen alkuvaiheessa. 

– Pari ensimmäistä vuotta  on täyttä katastrofia ja 25-tuntisia päiviä. Moni palaa loppuun suhdannevaihteluiden kourissa. Olisin valmis nostamaan ALV:n rajaa, uskon, että siinä olisi yrittäjän ensiaskeliin apua, Halttunen laski. 

Joona Ilves komppasi VIhelän vinkkaamaa Viron mallia. 

– Yrittäjien pitää myös investoida. Verotuksen alentaminen on kannatettava. Bisneksen rakentamiseen toivon apua. Olisiko meillä laajemman kuvan omaavia bisnesenkeleitä, jotka valmentaisivat uusia yrittäjiä, Ilves pohti. 

Sirpa Martins tietää, että yksinyrittäjät ovat Suomessa kovilla. 

– Toivottavasti vaalit menee niin, että sosiaaliturvauudistus menee kaavaillun tiekartan mukaan. Perustulo on paras ratkaisu, jolloin yrittäjä pystyy aloittamaan ja pystyy yrittämään, Martins sanoi. 

Yrittäjien vaalipaneeli on katsottavissa kokonaisuudessaan Äänekosken Yrittäjät ry:n Facebookissa vielä parin viikon ajan. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy