ÄKS

Paikallisia herkkuja pitkän kaavan kautta – näin Äänekoskella juhlittiin kekriä

27.10.2014 19:10
Muinaissuomalainen kekri on makujen ja ilon juhla. Kuvassa näkyvät leivät ovat paikallisten leipäkilpailun voittajien Mirja Korhosen ja Marja-Leena Kuneliuksen reseptien mukaisia.
Äänekoskella nautitulla komealla aterialla heräteltiin kekriperinnettä ja muisteltiin lämpimästi isoäidin ruokaperinnettä.

 

Pöytä notkuu herkuista, sellaisista mauista, joita monet muistavat lapsuudestaan tai mummolareissuilta. Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistys keräsi kesän ja syksyn aikana kasaan Ääneseudun ruokareseptejä, joista valmistettiin suuri sadonkorjuujuhlan ateria.

Poken ruokasali täyttyi väestä, kun paikalle saapui noin 150 ruokailijaa niin Äänekoskelta kuin kaupungin rajojen ulkopuoleltakin.

– Perinteiset ruoanlaittoreseptit käyvät yhä harvinaisimmiksi. Paikallista ruokaa olisi syytä arvostaa, sillä täällä on erityisen syvää osaamista ja ruoanlaittotaitoa, VÄKSYn puheenjohtaja Timo Enäkoski sanoi.

Ruoan valmistivat yhdeksän äänekoskelaista Keski-Suomen Keittiömestareiden taituria ja joukko POKEn kokkiopiskelijoita. Keittiömestareiden keulahahmona toimi tässä nimenomaisessa keittiöhulinassa opetusneuvos Martti Lehtinen.

Lehtisen mukaan paikallista ruokakulttuuria rikastuttavat vivahteet idästä ja lännestä.

KOTISEUTUYHDISTYKSEN PUOLELLA sadonkorjuujuhlan järjestelyiden kunnia ja kiitos kuuluu erityisesti Marja Leväselle. Levänen vakuutti, ettei Ääneseudun ruokakulttuurin huomioiminen tähän jäänyt.

– Kyllä tämä on osa meidän toimintaamme. Jatkamme aineiston keräämistä ja otamme vastaan paikallisia reseptejä. Haaveissa on kerätä kokonainen seudun ruokia yhteen kokoava keittokirja.

Kekrin sadonkorjuujuhlasta toivotaan perinnettä Ääneseudulle. Onhan ruokakin osa paikalliskulttuurin tuntemusta ja monille makumatka lapsuuteen.

Kekri sadonkorjuujuhla 26.10.2014

Alkuruokakattaus:

Suolahaukea, lihahyytelöä, punajuurisalaattia, sienisalaattia, puolukkasurvosta ja keitettyjä perunoita

Lämminruokakattaus:

Muikkutirriä, tappaiskeittoa, mykyjä, haudutettuja juureksia, perunasosetta ja hernetuuvinkia

Jälkiruokakattaus:

Viiliä ja mansikkasosetta, sinistä puuroa, lettivehnästä, ruispuolukkakakkua sekä kahvia ja teetä

Kekrit 26.10.2014 2

Ruokalajien välissä yleisöä viihdyttivät monipuoliset esitykset, jotka sisälsivät niin soittoa, laulua kuin tarinoitakin. Kuvassa taustalla soittamassa Tuula ja Kari Dahlblom.

_MG_5601

Vesistöjen ympäröimän Keski-Suomen alueelle ominaista on runsas kalankäyttö. Kekriaterialla tarjolla oli niin haukea kuin muikkuakin.

Kekrit 26.10.2014 10

POKEn toisen vuoden kokkiopiskelijoiden ahkeruutta kiiteltiin puheissa ja pöydissä. Keittiössä opiskelijat häärivät koko edellisen viikon ja viikonlopun päivät, yhteensä mukana oli 14-15 opiskelijaa.

Kekrit 26.10.2014 15

Keittiömestarit touhussa. Ruokaa oli varattu hyvin eikä kukaan tiettävästi jäänyt nälkäiseksi.

Kekrit 26.10.2014 16

Noin 50 litran muikkutirriannos valmistettiin Jorma Kinnusen tapaan. Resepti löytyy Hietaman koulun keittokirjasta.

Kekrit 26.10.2014 9

Tapahtuman järjestelyihin osallistuminen pöytien kattamisesta ja ruoan valmistamisesta tarjoiluun asti oli sekä kova haaste että hyvä oppitunti opiskelijoille.

Kekrit 26.10.2014 8

Opetusneuvos Martti Lehtiselle myönnettiin Suomen historian toinen Maailman Keittiömestariliiton kunniajäsenyys vuonna 2006.

Kekrit 26.10.2014 5

Jälkiruokapöytään Keittiömestarit ja opiskelijat valmistivat muun muassa kuusi ruispuolukkakakkua (kuvassa) sekä kotiviiliä seutukunnan runsaan maitotalouden kunniaksi.

Kekrit 26.10.2014 18

Pöydän antimet riittivät mainiosti jälkiruokia myöten. Ainoa poikkeus oli keitetyt perunat. ”Ihmiset ihmettelivät, että olipa hyviä perunoita. Kyllähän ne maistuvat, kun niihin jätettiin kuoret,” keittiöstä kerrottiin.

Äänekosken Kalevalaiset Naiset kokosivat juhlaa varten esinenäyttelyn.

Äänekosken Kalevalaiset Naiset kokosivat juhlaa varten esinenäyttelyn.

4-vuotias Aaro Sulkakoski kokeili jokaista tarjolla ollutta ruokalajia. Pojan suosikkiruokaa olivat keitetyt perunat. Myös pulla ja kakku maistuivat, jäätelön puuttuminen harmitti.

4-vuotias Aaro Sulkakoski kokeili jokaista tarjolla ollutta ruokalajia. Pojan suosikkiruokaa olivat keitetyt perunat. Myös pulla ja kakku maistuivat, jäätelön puuttuminen harmitti.

Kaikki yhdeksän Keittiömestaria rivissä ottamassa kiitoksia vastaan.

Kaikki yhdeksän keittiömestaria rivissä ottamassa kiitoksia vastaan.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy