Äänekoskella nautitulla komealla aterialla heräteltiin kekriperinnettä ja muisteltiin lämpimästi isoäidin ruokaperinnettä.
Pöytä notkuu herkuista, sellaisista mauista, joita monet muistavat lapsuudestaan tai mummolareissuilta. Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistys keräsi kesän ja syksyn aikana kasaan Ääneseudun ruokareseptejä, joista valmistettiin suuri sadonkorjuujuhlan ateria.
Poken ruokasali täyttyi väestä, kun paikalle saapui noin 150 ruokailijaa niin Äänekoskelta kuin kaupungin rajojen ulkopuoleltakin.
– Perinteiset ruoanlaittoreseptit käyvät yhä harvinaisimmiksi. Paikallista ruokaa olisi syytä arvostaa, sillä täällä on erityisen syvää osaamista ja ruoanlaittotaitoa, VÄKSYn puheenjohtaja Timo Enäkoski sanoi.
Ruoan valmistivat yhdeksän äänekoskelaista Keski-Suomen Keittiömestareiden taituria ja joukko POKEn kokkiopiskelijoita. Keittiömestareiden keulahahmona toimi tässä nimenomaisessa keittiöhulinassa opetusneuvos Martti Lehtinen.
Lehtisen mukaan paikallista ruokakulttuuria rikastuttavat vivahteet idästä ja lännestä.
KOTISEUTUYHDISTYKSEN PUOLELLA sadonkorjuujuhlan järjestelyiden kunnia ja kiitos kuuluu erityisesti Marja Leväselle. Levänen vakuutti, ettei Ääneseudun ruokakulttuurin huomioiminen tähän jäänyt.
– Kyllä tämä on osa meidän toimintaamme. Jatkamme aineiston keräämistä ja otamme vastaan paikallisia reseptejä. Haaveissa on kerätä kokonainen seudun ruokia yhteen kokoava keittokirja.
Kekrin sadonkorjuujuhlasta toivotaan perinnettä Ääneseudulle. Onhan ruokakin osa paikalliskulttuurin tuntemusta ja monille makumatka lapsuuteen.
Kekri sadonkorjuujuhla 26.10.2014
Alkuruokakattaus:
Suolahaukea, lihahyytelöä, punajuurisalaattia, sienisalaattia, puolukkasurvosta ja keitettyjä perunoita
Lämminruokakattaus:
Muikkutirriä, tappaiskeittoa, mykyjä, haudutettuja juureksia, perunasosetta ja hernetuuvinkia
Jälkiruokakattaus:
Viiliä ja mansikkasosetta, sinistä puuroa, lettivehnästä, ruispuolukkakakkua sekä kahvia ja teetä

Ruokalajien välissä yleisöä viihdyttivät monipuoliset esitykset, jotka sisälsivät niin soittoa, laulua kuin tarinoitakin. Kuvassa taustalla soittamassa Tuula ja Kari Dahlblom.

Vesistöjen ympäröimän Keski-Suomen alueelle ominaista on runsas kalankäyttö. Kekriaterialla tarjolla oli niin haukea kuin muikkuakin.

POKEn toisen vuoden kokkiopiskelijoiden ahkeruutta kiiteltiin puheissa ja pöydissä. Keittiössä opiskelijat häärivät koko edellisen viikon ja viikonlopun päivät, yhteensä mukana oli 14-15 opiskelijaa.

Noin 50 litran muikkutirriannos valmistettiin Jorma Kinnusen tapaan. Resepti löytyy Hietaman koulun keittokirjasta.

Tapahtuman järjestelyihin osallistuminen pöytien kattamisesta ja ruoan valmistamisesta tarjoiluun asti oli sekä kova haaste että hyvä oppitunti opiskelijoille.

Opetusneuvos Martti Lehtiselle myönnettiin Suomen historian toinen Maailman Keittiömestariliiton kunniajäsenyys vuonna 2006.

Jälkiruokapöytään Keittiömestarit ja opiskelijat valmistivat muun muassa kuusi ruispuolukkakakkua (kuvassa) sekä kotiviiliä seutukunnan runsaan maitotalouden kunniaksi.

Pöydän antimet riittivät mainiosti jälkiruokia myöten. Ainoa poikkeus oli keitetyt perunat. ”Ihmiset ihmettelivät, että olipa hyviä perunoita. Kyllähän ne maistuvat, kun niihin jätettiin kuoret,” keittiöstä kerrottiin.