Pakolaisuus ei ole näkyvästi esillä Keski-Suomessa. Syynä on raha mutta myös osaamisen puute ja osittain ennakkoluulotkin.
Keskisuomalaisista kunnista ainoastaan Jyväskylä ottaa vastaan pakolaisia. Muutama vuosi sitten Kyyjärvi selvitti asiaa, mutta suunnitelmat kuihtuivat. Jyväskylään tulee vuosittain keskimäärin 50 pakolaista pääasiassa Kongosta, Somaliasta ja Afganistanista.
– Siellä on hyvä kokemus pakolaistyöstä. Muutenhan aiheeseen liittyvä tieto on hyvin sirpaleista, Suomessa ei ole tarjolla yksittäistä koulutusta pakolais- tai kotouttamistyön tekemiseen, Äänekosken maahanmuuttajaneuvoja Anna-Maija Berg harmittelee.
Hän epäilee, että tiedon ja osaamisen puute on suurena kynnyskysymyksenä kuntien pakolaispäätöksissä.
– Ei voi sanoa vain, että tervetuloa. Valmistautuminen on tärkeää, sillä kotouttamisprosessit ovat haastavia. Tietenkin vaaditaan myös resursseja, mutta valtio tarjoaa 20 000 euroa porkkanana jokaisesta vastaanotetusta pakolaisesta, Berg kertoo.
Kielen ja tapojen oppiminen on elinehto niin pakolaisille kuin maahanmuuttajillekin suomalaiseen kulttuuriin integroitumiseen.
– Pakolaisten joukossa on runsaasti osaamista ja potentiaalia, kun heitä kyetään tukemaan oikealla tavalla. Suomi tarvitsee tulevaisuudessa nuorta, työtä tekevää ja veroja maksavaa porukkaa yhä enemmän, Berg lisää.
Asenneongelmasta puhumista ei voi välttää, mutta Berg uskoo tiedon ja taitavasti tehdyn kotouttamisen hälventävän niitä ajan myötä.
TiesiX?
Kulttuurit Kohtaavat -tapahtuma mahdollistaa ilmaisen tutustumisretken eri maiden kulttuureihin ja tapoihin. Tapahtuma järjestetään Koskelassa lauantaina 8. marraskuuta kello 10–15 välillä.
Vieraina ovat muun muassa suomenkenialainen Wilson Kirwa, joka juoksee keskimatkoja ja erityisesti tapahtumaa koskien kertoo elämänmakuisia tarinoita. Mukana on myös afrikkalaista musiikkia esittävä Sisi Majitu -rumpuryhmä, Poi-valoshow ja romanikulttuurin esittelyä. Lisäksi SPR tuo mukanaan elämyksellisen pakolaisteltan.
Herkkuja tarjoavat Karjala-seura ja kannonkoskelainen ravintoloitsija Huynh Nhu Karjalainen.
Tapahtuman järjestävät Monien kulttuurien maakunta ja JyvÄä maahanmuuttajatyöhön hankkeet, Äänekosken kirjasto ja Koskela sekä yksityiset henkilöt ja järjestöt. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Teksti on julkaistu Monikulttuurisia tuulahduksia -palstalla keskiviikkona 29. lokakuuta ilmestyneessä ÄKS 94 -lehdessä.