ÄKS

Mielipide: Panostetaan perheiden jaksamiseen 

02.03.2021 12:59 (muokattu 02.03.2021 13:04)

Vanhemmuus on mielestäni elämän vaativin ja hienoin tehtävä. Vanhemmuuden tukea ei kuitenkaan ole aina tarpeeksi. 

Julkisuudessa pitäisi puhua enemmän vanhemmuudesta ja sen tuesta. Perheet yrittävät selvitä liian pitkään yksin, ja kun työn tai opiskelun perässä muutetaan kotiseudulta pois, suvun tuki ei aina ole kaikkien ulottuvilla. Ystäväverkostokin saattaa olla ohut. Avun pyytämisessä on liian helposti häpeän leima ja matalan kynnyksen apua on liian vähän tarjolla.

Meillä Äänekoskella on toimintamalli, joissa lastensuojelu ja perheneuvonta tekevät yhdessä töitä. Äänekosken perhekeskus on julkaissut nettisivuillaan vanhemmuuden työkalupakin, joka sisältää jokaiselle lapsiperheelle hyödyllisiä käytännön toimintaehdotuksia ja tietoa toiminnan tueksi. Materiaali aiheisiin on kerätty äänekoskelaisilta lapsiperhepalveluiden toimijoilta. Äänekosken perhekeskuksella on myös lisäksi käytössä chat-palvelu, jonka välityksellä voi nimettömästi keskustella esimerkiksi vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen tai palveluihin liittyvistä asioista. On hienoa, että Äänekoskella on panostettu tähän, sillä lapsiperheet tutkitusti tarvitsevat tukea.

Mutta tarjotaanko vanhemmuuden tukea myös murrosikäisten vanhemmille? Pikkuvauvojen vanhemmilta kyllä kysytään, miten jaksat. Harva kuitenkaan kysyy samaa teinien vanhemmilta. Vanhemmuuden tuen kasvattaminen helpottaisi arkea.  Kun vanhemmat kokevat jäävänsä yksin ja selviytyminen on vaikeaa, tarvitaan apua. Hyvinvoivan aikuisen on helpompi jaksaa olla hyvä vanhempi.

Lainsäädännössä on tehty viime vuosina parannuksia perhevapaan oikeuksia yhdenvertaistamalla, huolto- ja tapaamislakia uudistamalla ja yksinhuoltajien sekä monilapsisten perheiden lapsilisiä nostamalla. Silti työsarkaa on vielä paljon.

Äänekosken hieno toimintamalli lapsiperheiden tukemiseen sekä kaupungin strategiaan kuuluva Läsnä – lapsi- ja nuorisopoliittinen ohjelma ovat hyvä pohja kehittää palveluita lapsiperheiden tarpeiden mukaisiksi.

On tärkeää saada apua silloin kun sitä todella tarvitsee. Apu on oltava helposti löydettävissä ja saatavissa – kaikenikäisten lasten vanhemmille. ”

Ari Joutsimatka, kuntavaaliehdokas, Keskusta

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy