ÄKS

Pasuunakukka on koko pihan kaunotar

29.08.2020 10:31
Rakkaalla lapsella on monta nimeä: pasuunankukka tunnetaan myös nimellä torvikukka. Haaparinteellä, Riitta Purasen pihassa, on menossa melkoinen kukkaloisto. 
Riitta Purasen pihaan tulevaa toimittajaa on vastassa kokonainen torvisoittokunta. Pasuunakukka on juuri nyt komeimmillaan. 

 

Huumaava tuoksu täyttää koko pihamaan. Kolme jättimäistä, yli kaksimetristä pasuunakukkaa naulitsevat katseen kerrasta. Kaksi valkoista ja yksi keltainen pasuunankukka ovat täydessä loistossaan. 

– Kukinta-aika kestää viikon verran. Nyt menee aika tässä pihassa vain ihaillessa kukkaloistoa, Haaparinteellä asuva Riitta Puranen sanoo. 

Riitta kertoo, kuinka viime kesänä kukkia puhkesi yhteen varteen 218 kappaletta! 

– Laskin kukat sitä mukaan kun ne kuihtuivat ja nyppäsin ne pois. Pidin tukkimiehen kirjanpitoa, etten pudonnut kärryiltä, Riitta nauraa. 

Tällä laskuopilla voi näihin kolmeen kukkaan tullaa jopa lähes 700 tuoksuvaa torvea! 

RIITTA löysi pasuunankukan kymmenen vuotta sitten. Vihrepeukalon vikaa on ollut lapsesta saakka, ja käytännön oppia on tullut mukaan nuoruudessa puutarhalla työskennellessään. 

– Pasuunakukan keksin sen jostain kuvastosta ja ostin sitten itselleni kokeeksi. Hyvin ovat pihassani viihtyneet, ja ensi kesäksi aioin hommata uuden, punakukkaisen, Riitta kertoo. 

Pasuunankukka tykkää selvästi olla Riitan hoidossa. Seinustalla on sopivan varjoinen paikka, ettei liika paahde pääse kuihduttamaan kasvustoja. 

– Kovia ovat juomaan, sillä ne tarvitsevat vettä kaksi ämpärillistä per kasvi. Lorautan lannoitetta kasteluveden joukkoon, Riitta kertoo. 

Syksyn koittaessa Riitta kantaa ruukut kellariin talvehtimaan. Ensin katkaistaan varret parinkymmen sentin päästä juuresta. 

– Eihän nämä tällaisenaan mihinkään mahtuisi, Riitta sanoo ja esittelee takapihansa ryhdikästä perennapenkkiä, joka kuhisee perhosista ja pörriäisistä.  

 

Pasuunakukka (Brugmansia) on monivuotinen ja nopeakasvuinen ja puutuvavartinen koristekasvi. Rungollisen ruukkukasvin voi laittaa terassille, parvekkeelle tai puutarhaan suojaiseen paikkaan, ja sitä voi typistää halutun korkuiseksi ja muotoiseksi. Kukinta-aika on heinä-elokuussa. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy