Valtioneuvoston päätöksellä ravintolat suljettiin maalis-huhtikuun vaihteessa koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Pian alettiin puuhata tukipaketteja ohjelmapalveluiden järjestäjille ja ravintoloitsijoille, joiden elanto oli pantu jäihin. Saivatko äänekoskelaiset ravintola-alan yrittäjät yhteiskunnalta tarvittavan avun hädän hetkellä?
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen rahoitushaku tilanneanalyysi- ja kehittämisavustukseen päättyi 8. kesäkuuta, ja tällä hetkellä Keski-Suomessa on käsitelty jo suurin osa jätetyistä hakemuksista. Poikkeusrahoitus on suunnattu yrityksille, joissa työskenteli alle viisi henkilöä hakemuksenjättöhetkellä. Yksinyrittäjille ja yli viisi henkeä työllistäville yrityksille järjestettiin omat rahoitushakumahdollisuutensa.
Elokuun neljänteen päivään mennessä Äänekoskelle rekisteröidyille yrityksille oli myönnetty ELY-keskuksen poikkeustukea yhteensä 451 980 euroa. Tämä jakautuu noin viidenkymmenen yrityksen kesken siten, että suurimmat summat ovat viidenkymmenen tuhannen euron luokkaa ja pienimmät 2400 euroa. Tukea on myönnetty sekä tilanneanalyysiin että kehittämistoimenpiteisiin useiden eri toimialojen yrityksille.
Pub Markuksen yrittäjät Nana ja Jore Sohlman sulkivat ravintolansa ovet jo hyvissä ajoin ennen hallituksen päätöstä. Henkilökuntaa tai riskiryhmään kuuluvia kanta-asiakkaita ei haluttu riskeerata.
– Lähdimme melkein samantien selvittämään, mitä tukia tähän tilanteeseen voisi hakea. Välillä tuntui, että tieto oli ristiriitaista ja vaikea löytää. Somessa ravintoloitsijat opastivat toisiaan, että mitä kaikkea hakemukseen tarvitaan, Jore Sohlman kertoo.
Nana Sohlman toteaa, että Ely-keskuksen tuki auttoi pahimman yli.
– Ajattelimme, että eikai sieltä pienelle yritykselle paljoa liikene, mutta tukisumma oli oikein kohtuullinen. Seuraamme tarkasti maailman tilannetta ja yritetämme omilla toimilla välttää ryysiksiä sisätiloissa. Onneksi ihanat vuokranantajamme tulivat paljon vastaan tässä tilanteessa, kuten myös muut yhteistyökumppanit, Nana Sohlman kiittää.
Wille Olohuone & Keittiön yrittäjä Timo Honkonen on samoilla linjoilla siitä, että hakemusten tekeminen olisi voinut hoitua kevyemminkin. Tukea ja apua piti kysellä monesta paikasta, eikä kaikkiin kysymyksiin ole kuulunut vastausta vieläkään. Honkonen muistuttaa, että poikkeustilanne rasitti myös virkamiespuolta.
– Tässä on oltu samassa liemessä, ja varmasti kaikki ovat tehneet parhaansa auttaakseen. Työttömyyskorvaus oli tärkeä kädenojennus meille yrittäjille, siitä iso kiitos. Onneksi meidän kulut olivat sulkuaikana suhteellisen pienet, mutta kyllähän hävikkiä tuli hirveästi, kun kaikki varastot ehti mennä pilalle, Honkonen huokaa.
Vaikka yhteiskunnallisessa keskustelussa ravitsemus- ja ohjelmapalvelut nousivat ensihädän uhreiksi, moni muistaa keväällä tuetun myös suuria teknologia-alan yrityksiä. Tämä suivaannuttaa Kaupungintalon Kahvion yrittäjä Timo Vainikaista.
– Rahaa meni alkuun sinne, missä sitä ei olisi ehkä heti tarvittu. Olisi pitänyt ensin tukea akuutissa hädässä olevia yrityksiä, kuten ravintoloita, jotka lain voimalla laitettiin kiinni. Nyt syksyllä olisi voinut vaikka antaa rahaa it-puolen kehityshommiin. Tässä mentiin vähän niinkuin pylly edellä puuhun, Vainikainen lataa.
Poikkeustukia on saatu maksatukseen nyt kesän loppupuolella. Timo Vainikainen kertoo pyörittäneensä kesän aikana lähinnä periaatetoimintaa: parinkymmenen hengen lounastarjoiluista ei juuri kassakone kilise.
– Eteenpäin mennään, toivottavasti porukka palaa työpaikoille ja lounasravintoloihin, niin päästään pian normaaliin takaisin. Huolettaa kyllä, miten yhteiskunnan rattaat pysyy pyörimässä. Jos tulee vielä toinen aalto, joka vaikuttaa toimintoihin, taitaa olla paras miettiä it-alalle siirtymistä, Vainikainen naurahtaa.
Ravintola Keiteleen Esa Sääskilahti ei säästele sanojaan: kriisi iski raskaasti ravintola-alaan. Hän tahtookin kiittää paitsi vuokranantajaa joustosta maksuaikojen suhteen, myös uskollisia kanta-asiakkaita ja uusia tuttavuuksia, jotka ovat tukeneet ravintoloiden toimintaa.
– Jokainen asiakas on tärkeä jatkuvuuden kannalta, kiitos teille! Se, että saatiin vuokra sovittua, varmisti että pystyttiin jatkamaan. ELY-keskuksen tukea oli suhteellisen helppo hakea, mutta summa, joka lopulta saatiin, oli hirveän pieni. Kiva kädenojennus kuitenkin, Sääskilahti toteaa.
Vaikka nyt ollaan saatu sieraimet pintaan, Esa Sääskilahti kertoo muiden tavoin tarkkailevansa tartuntalukuja pala kurkussa.
– Kauheasti pelottaa, kun ihmiset liikkuu maailmalla ja tuo koronaa tänne Suomeen – tässä voidaan joutua vielä laittamaan ovet uudestaan kiinni. Saa nähdä, mitä syksy tuo tullessaan. Jos joulusesonki menee ohi, niin kuolema korjaa, Sääskilahti summaa.
Kaikista keskusteluista käy ilmi, että pelko tulevaisuudesta on yrittäjillä mustana pilvenä mielen päällä.
– Talvella se veri sitten punnitaan. Monet ovat ottaneet lainaa tai siirtäneet YEL-maksuja, ja kohta niitä aletaan periä takaisin. Kyllä tässä peräaalto tulee vielä kaikille, Timo Honkonen tiivistää.
Vainikainen on aivan oikeassa, oli typeryyttä jakaa epidemian alussa Business Finlandin kautta rahaa kehityshankkeisiin, kun rahaa olisi tarvittu kipeästi yritysten kiinteisiin kuluihin, eritoten ravintola/matkailualalla. Hyvä kuulla että tukea kuitenkin lopulta saatu kuten Pub Markuksen omistajat kertovat. Jos uusi aalto tulee, toivottavasti mahdollisia rajoituksia tehdään alueellisten olosuhteiden pohjalta. Ei samaa kohtelua koko maahan.