Perussuomalaisten vaaliteltalla oli lauantaiaamupäivänä hyvä vipinä. Ehdokkaita oli paikalla ja tarinaa riitti.
Paikallinen ehdokas, Petra Virtanen, oli estynyt tulemasta työkiireiltään, mutta paikalla oli kolme ehdokasta, joiden osoite on ollut Äänekosken alueella ja yksi ehdokas, jolle työnsä puolesta on Äänekoski käynyt ei niin hyvällä tavalla tutuksi.
Janne Luoma-aho on Perussuomalaisten Keski-Suomen piirin puheenjohtaja. Suolahtelaisyntyinen Luoma-aho muutti opiskelujen ja työn perässä muualle vasta aikuisikään päästyään. Perussuomalaisten lista on yhtä ehdokasta vaille täysi. Europarlamentaarikko Teuvo Hakkaraisen ja kansanedustaja Toimi Kankaannimen jatko on vielä avoin. Kuka täyttää viimeisen paikan, sitä ei Luoma-aholta saa lypsetyksi.
– Se selviää helmikuun aikana, Luoma-aho sanoo.
Perussuomalaiset aloittivat vaalityönsä jo kesällä. Gallupeissa kovaa nousua tehnyt puolue lähtee haastamaan tutuksi tullutta kolmen kärkeä.
– Tapahtumat ovat keränneet hyvinä väkeä ja keskusteluun ovat nousseet niin kuntien kuin valtakunnankin asiat. Ihmisillä on syvä huoli päjäämisestä kun inflaatio syvenee polttoaineiden ja sähkön hinnankorostusten myötä. Yksittäisen ihmisen huoli kuuluu keskusteluissa voimaakkaan. Olemme nyt hyvissä asetelmissa huhtikuun vaaleja ajatellen ja meillä on hyvä ja monipuolinen lista joka kattaa lähes koko Keski-Suomen, Luoma-aho sanoo.
Sumiaisissa syntynyt, Suolahden lukiosta kirjoittanut ja Äänekosken kauppaoppilaitoksesta valmistunut Satu Nieminen vaikuttaa Uuraisten kuntapolitiikassa valtuutettuna ja hallituksen jäsenenä.
– Kiertue alkaa osaltani nyt tästä tapahtumasta ja allakassa ovat viikonloput täynnä tapahtumia. Perussuomalaiset on toripuolue, joka haluaa tulla ihmisten pariin kuulemaan mitä oikeasti kuuluu. Ehdokkuus tuli itselleni pienenä yllätyksenä: sain piiristä puhelun ja pienen harkinnan jälkeen lähdin mukaan. Perussuomalaisten naisten kannatus on nyt vahvassa nousussa ja toivon, että saisimme nukkuvat ihmiset liikkeelle. Olen mukana aktivoimassa ihmisiä käyttämään ääntään, Satu Nieminen sanoo.
Vaalipäällikkö Lauri Virtanen luotsaa joukkoaan hyvillä mielin. Hän pyrkii olemaan mukana kaikissa perussuomalaisten järjestämissä vaalitapahtumissa.
– Meillä on hyvät ehdokkaat ja hyvä kampanja, joten on helppo olla organisoimassa tapahtumia. Satu jo tuossa sanoi, että olemme toripuolue, joten vaalityömme kärki on juuri näissä ihmisten kohtaamisissa niin toreilla kuin kauppakeskuksissakin, Virtanen sanoo.
Tomi Immonen on asunut Äänekoskella lapsuudessaan. Lapsuudenkoti oli Lompsanlinnassa 1970-luvulla.
– Olen syntynyt Saarijärvellä ja äidin juuret ovat Kivijärvellä. Minulla on hyvä käsitys suomalaisen maaseudun alasajosta, kun omien vanhempien tila kävi liian pieneksi, Immonen sanoo.
Timo Lehtoselle Äänekoski on tuttu paikka viran puolesta. Hän eläköityi vuosi sitten ylikonstaapelin virasta. Hänen vaaliteemansa liityvät turvallisuuteen.
– Olen toiminut maakunnassa kenttäjohtajana ja huumeryhmässä, joten olen saanut tutustua äänekoskelaisiin ihmisiin, kun olen jopa vieraillut heidän kodeissaan. Vaikka Äänekoski on ollut tapetilla muutaman kerran huumausaineiden myötä, on kaupunki rauhallinen paikka asua ja elää. Katuväkivaltaa ei ole, sillä rötökset ja huumausainesiin liittyvät rikokset tapahtuvat yksityisasunnoissa, Immonen sanoo.
Kaisa Garedew tunnetaan räväköistä ulostuloistaan Jyväskylän kuntapolitiikassa.
– Olen aktiivinen ja seison niiden asioiden takana, joista olen puhunut. Haluan viedä asiat loppuun asti ja se vaatii paljon työtä. Ensi viikolla eduskunnassa käsiteltävä translakia en kannata lainkaan kuten en muitakaan Setan ajamia asioita. Myös EU:n ennaltamisohjelma on asia joka nostaa huolen pintaan. Kauppaliittona EU on hyvä, mutta jos lonkerot ulottuvat Suomen talouteen ja lainsäädäntöön, se on pelottavaa. Olen itsenäisen Suomen kannalla, ja tämä aihe nousee vielä käytävien vaalien teemaksi, Garedew sanoo.
Äänekosken perussuomalaisten nokkamies Joni Kotilainen myhäilee tyytyväisenä puolueensa kannatusluvun nousulle.
– Nyt mennään vaaleja kohti ja otetaan voitto pois.