Perusturvalautakunta päätti, ettei päivystävistä ostolääkäreitä hankita kahden vuoden sopimuksella. Hammashuollon jonoja sen sijaan lyhennettäisiin niin ostolääkäreillä kuin palvelusetelelilläkin.
Perusturvalautakunta päätti keskiviikon kokouksessaan keskeyttää arkipäivinä päivystävien lääkäreiden ostopalvelusopimuksen kilpailutuksen vuosille 2014-2015 tiukan budjettiraamin vuoksi. Lautakunnan puheenjohtaja Marke Tuominen kertoo, että päätös oli yksimielinen.
– Meillä on yksinkertaisesti niin tiukat talouden sopeuttamisen raamit, ettei tällaista kahden vuoden arkipäivystyssopimukseen ole varaa. Ostolääkäreitä käytetään edelleen, mutta rekrymme on jatkuvasti käynnissä, toivottavasti uusi terveyskeskus houkuttelisi virkalääkäreitä paikkakunnalle, Tuominen sanoo.
Jos ostopalvelu olisi voitu tehdä, olisivat virkalääkärit voineet keskittyä peruslääkäripalveluihin. Nyt osa vakioasiakkaista on ohjautunut omille hoitajille.
Tällä hetkellä Äänekoskella toimii yhdeksän lääkäriä. Tarkoituksena on saada täytettyä kaikki 15 lääkärin virkaa uuden terveyskeskuksen valmistuttua.
Hammashuollon tilanne katastrofaalinen
Hammaslääkäreiden arkipäivystyspalvelut vuosille 2014-2015 perusturvalautakuntasen sijaan hyväksyi. Tällä hetkellä hammashuoltoa joutuu odottamaan jopa 13 kuukautta. Äänekoskella on kolme hammaslääkäriä, joista yksi hoitaa työnsä ohessa hallinnollisia tehtäviä. Ostohammaslääkäreitä toivotaan paikkaamaan tilannetta mahdollisimman pian.
– Tilanne on katastrofaalinen ja siihen tarvitaan pikainen korjaus. Hammaslääkäreitä on pääsääntöisesti saatavilla ETA-alueelta. Suomessa heitä ei yksinkertaisesti riitä tällä hetkellä, Tuominen toteaa.
Perusturvalautakunta käsitteli myös palveluseteleitä, joilla toivotaan helpotusta hammashuollon työvoimaresurssien vajeeseen. Setelillä voi hankkia aikuisten hammashoidon palveluita hyväksytyiltä yksityishammaslääkäreiltä. Palvelusetelin myöntämisestä päättää aina julkisessa terveydenhuollossa toimiva hammaslääkäri, ja sen käyttö on vapaaehtoista.
– Käytännössä palvelusetelillä ei voi kuitenkaan saada hoitoa Äänekoskella, sillä täällä ei ole tarpeeksi yksityisiä lääkäreitä, Tuominen huomauttaa.
Palvelusetelin käyttöönotto kestää todennäköisesti jonkin aikaa, sillä ensin on järjestettävä kilpailutus ja sen jälkeen päätettävä hinnasto.
Mikään ei houkuttele ketään Äänekoskelle, uskoisitte jo.
Eikö hyvävelipiireistä löydykään lääkäreitä, mikäs nyt on??