ÄKS

Pieni kulttuurihiihto Gallen-Kallelan jalanjälissä

13.03.2017 10:18 (muokattu 13.03.2017 13:36)
Tässä maisemassa Akseli Gallen hiihteli 1906. Hän asui alhaalla taustalla näkyvässä Kirppulan talossa, josta hiihti Rapaalan kautta Suolahden asemalle  lähes päivittäin, asemapäällikkö Ahoniuksen luokse teetä juomaan, politikoimaan, postittamaan kirjeitä ja vastaanottamaan postia.
Akseli Gallen-Kallelasta on viime vuosina ollut paljon puhetta ja erityisesti taiteilijan retkistä Suolahden Kirppuvuorella. 

 

Sieltä otettuja kuvia tutkittiin viime juhannusviikolla Äänekosken kaupunginmuseon johtaja Pekka Soinisen Taidemuseolla järjestämässä Gallen-Kallela pajassa, jossa osa paikallisista tietäjistä tutki ja auttoi tunnistamaan Gallen-Kallela -museon paikalle tuomia valokuvia vuodelta 1906. Isolla porukalla tietoa varmistuikin hyvin – vaikka aina jotakin jää parannettavaa.

Kirppuvuorella otetuista kuvista aiheutti aluksi hämmennystä auringon tekemien varjojen ilmansuunta. Toisena kysymyksenä oli kuvien ottajien selvittäminen. Näiden vuoksi päätettiin, että tutkitaan tilanne vielä samana vuodenaikana eli maaliskuussa, kun lumi peittää Kirppuvuorta.

Niinpä heti, kun sää näytti soveliaalta – aurinkoa luvassa ja yhä lunta maassa – lähti kahden hengen ”kulttuuriarkeologiryhmä” kapuamaan.  Tässä tapauksessa yhteensattumien vuoksi ei saatu mukaan Kirppulan talon nykyistä isäntää Timo Raitasta, mutta toinen Timo eli Enäkoski yritti kapeanladun Atomiceilla ylös päästä.  ”Arkeologisia” havaintoja varmistamaan ja tuplavarmistamaan lähti vielä tarkkasilmäinen konginkankaalainen.

Akseli Gallen ja apumiehenä ollut asemakirjuri Adolf Nordlund Kirppuvuorella. Ehkä joku tunnistaa, mitä taulua taiteilija siinä luonnostelee.  Montaa taulua ei Suolahdesta jäänyt, sillä lumipyryä oli silloin maaliskuussa miltei joka päivä ja aurinko kävi vain näyttäytymässä.

Akseli Gallen ja apumiehenä ollut asemakirjuri Adolf Nordlund Kirppuvuorella. Ehkä joku tunnistaa, mitä taulua taiteilija siinä luonnostelee.  Montaa taulua ei Suolahdesta jäänyt, sillä lumipyryä oli silloin maaliskuussa miltei joka päivä ja aurinko kävi vain näyttäytymässä.

Kesäkuisessa Taidemuseon pajassa toivottiin, että Kirppuvuoren retkellä selviäisi ainakin kahden valokuvan ottopaikka. Sitä varten piti siis risteillä vuorella ja verrata kuvien näkymiä nykyisiin – 111 vuotta myöhemmin.  Ensi arvelu oli, että kaikki on kasvanut niin, ettei mitään kiinnekohtia tunnistaa.  Toisin kuitenkin kävi.  Rapaalan-Kirppulan pellot näyttävät yhä lähes samoilta ja myös takana kaartuva horisontti on hakkuista huolimatta helposti tunnistettavissa.  Lisäksi maastonmuodot ovat säilyneet ennallaan, vaikka Äänekoskentien varrella on asutustakin tullut.

 

Asemakirjuri Adolf Nordlund oli tuoreena työntekijä asemalla, kun joutui taiteilijan apumieheksi.  Kirppuvuorelle kapuaminen ei ollut helppoa, mutta nuorelle miehelle silti seikkailua. Antoihan maailmanmies Gallen samalla mm. oppia valokuvauskoneen käytössä.  Harvinainen kuva pojantyttären, Aivi Gallen-Kallelan, kokoelmista.

Asemakirjuri Adolf Nordlund oli tuoreena työntekijä asemalla, kun joutui taiteilijan apumieheksi.  Kirppuvuorelle kapuaminen ei ollut helppoa, mutta nuorelle miehelle silti seikkailua. Antoihan maailmanmies Gallen samalla mm. oppia valokuvauskoneen käytössä.  Harvinainen kuva pojantyttären, Aivi Gallen-Kallelan, kokoelmista.

Tälle vuoden 1906 valokuvalle piti löytää oikea ottopaikka. Kuvassa olevaa keloa ei enää ole, mutta kesällä tutkitaan vielä, löytyykö kantoa ?  Mielenkiintoinen on varjo valokuvaajasta, joka on noussut  kiven päälle ja   myös maalaustelineen varjo näkyy selvästi.  Nordlundilta näyttää, sillä hattu ja sivulaukku tuntuvat täsmäävän (vrt ens.,kuva). Ylävasemmalla näkyy Rapaalan rakennuksia ja alhaalla lato. Polttoväliä pohdittiin – laajakulma, mutta tele ? Millaisia mahtoivat kamerat olla – ehkä Tarvaspään museo tietää ?

Tälle vuoden 1906 valokuvalle piti löytää oikea ottopaikka. Kuvassa olevaa keloa ei enää ole, mutta kesällä tutkitaan vielä, löytyykö kantoa?  Mielenkiintoinen on varjo valokuvaajasta, joka on noussut  kiven päälle ja myös maalaustelineen varjo näkyy selvästi. Nordlundilta näyttää, sillä hattu ja sivulaukku tuntuvat täsmäävän (vrt ens.,kuva). Ylävasemmalla näkyy Rapaalan rakennuksia ja alhaalla lato. Polttoväliä pohdittiin – laajakulma, mutta tele? Millaisia mahtoivat kamerat olla – ehkä Tarvaspään museo tietää?

Lähdimme kapuamaan  erittäin kivikkoista ja jyrkkää mäkeä suoraan Kirppulan alapuolelta – ja kas, siitä tullaan suoraan näille kuvanottopaikoille – ikään kuin Akseli Gallenin jalanjäljillä siis! Vaan miten sopii auringon valo? Oikein hyvin, sillä vaikka meille kävi samoin kuin 111 vuotta sitten, että aurinko meni tunnin sisällä pilveen ja alkoi tuulla, saimme hyvin kellonajan kohdalleen.  Valokuvia ei ole otettu aamupäivällä, kuten oletettiin, vaan iltapäivällä noin 14.30-15.00 aikoihin.  Ehkä taiteilija lähti liikkeelle vasta kun aurinko tuli päivällä esiin?

Kivi, jolla Gallen poseerasi löydettiin 70 prosentin varmuudella. Kivivaihtoehtoja jäi yhä kaksi, mutta  kameratekniikan polttovälin selvittäminen vielä varmistaa oikean löydön.  Lunta on tänä maaliskuuna pyryttänyt huomattavasti vähemmän ja vuoden 1906 lumisen kiven muodot eivät tahdo täsmätä. Maisema täsmää, joten 50 metrin säteellä kivet tutkittiin ja älykkäällä puhelimella koordinaattejakin laitettiin.

Tämänkin kuuluisan – Emil Wikströmin patsaaksikin veistämän -  kuvan kuvauspaikka selvisi. Verratkaapa  vanhaan maisemakuvaan näitä ympyröityjä kohtia !

Tämänkin kuuluisan – Emil Wikströmin patsaaksikin veistämän –  kuvan kuvauspaikka selvisi. Verratkaapa  vanhaan maisemakuvaan näitä ympyröityjä kohtia!

Lopuksi: Gallen-Kallela – paja oli hedelmällinen paikallinen kulttuuritapahtuma. Voisiko sen jo tänä kesänä tehdä myös Konginkankaalla, jossa Gallen maalasi kuuluisimpia teoksiaan ja vietti pitkiä kesiä niin järvellä kuin Pyyrinlahden-Kömin-Lintulahden-Iisveden-Soskon/Kalaniemen  maisemissa? Henkilöiden ja maisemien tunnistamiseen sieltä löytyisi hyvin muistitietoa ja tutkijoita.

Teksti: Timo Enäkoski Kuvat: Väksyn arkisto, Timo Enäkoski

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

  1. Heikki Penttinen sanoo:

    Tuttu mies tuossa kivellä ja Hannulan talossa, samoin Nuorisoseurantalo Anttilan rantatiellä, siltä Anttilan rantatieltä Gallen Kallela sai aiheen maalaukseen Akka ja Kissa ja vaikka hän ei Akka ja Kissa taulua sillä reissulla Liimattalassa maalannutkaan, niin maiseman hahmotelma-aihe ja kohde on Liimattalasta. Siinä maalauksessa Akka ja Kissa -näkyy Siltasalmi-Ukonselän suuntaan ja oikeassa reunassa Hannulan talon venekoppelit.

    Gallen Kalela Kotimäellä kuvat Konginkankaan Maisemista Liimattalasta Kotimäeltä 1906 Takana järvi Pyyrinlahti ja sen takana Hietaniemi ja Rimpinpohja, sekä idänpuoleisia saaria.

    Mäen alla lähimpänä talot Pekkola ja Hannula. Käykää mäellä katsomassa, siten tulette huomanneeksi, että no! tuossahan se kivi missä kyseinen mestari poseeraa.

    Samoin oikealla näkyvä mänty latvuspoikki – oli vielä nähtävissä 1950 luvulla -lähellä edessä näkyvän kiven vieressä. Kyseisen kiven päällä on noin puolenmetrin lumikerros, näin ollen kivi vaikuuttaa talvella suuremmalta

    Toteaa Heikki Penttinen 1950 luvulla paljon Kotimäkimaisemissa samoillut

    1. Heikki Penttinen sanoo:

      Kirjoituksenitarkoittaa kahta alimmaista kuvaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy