ÄKS

Pienoismallin tekijät kaipaavat kuumeisesti vanhoja valokuvia – löytyisikö sinulta?

18.02.2023 10:16
Timo Enäkoski esittelee Äänekosken lähes valmista pienoismallikeskustaa.

Vanhat albumit esiin! Nyt on etsinnässä valokuvia, joissa näkyy Äänekoskea vuoden 1932 paikkeilla. 

 

Äänekoskelaisten kotiseutuaktiivien pienoimalliryhmä on kutistunut tusinasta aktiivista neljään. Äänekosken pienoismallia on rakennettu jo pian 13 vuoden ajan.

Pienoimalli kuvaa Äänekoskea sellaisena kuin se oli heinä-elokuussa vuonna 1932. Rakentuva pienoismalli on mittakaavaltaan 1:500 ja se kattaa Äänekosken keskustan, Kirkonmäen, Koulunmäen, Pukkimäen ja Piilolanniemen. Keskustan alue alkaa olla täynnä söpöjä sokeripalan kokoisia puutaloja, tehdasalue hahmottuu ratakiskoineen ja korkeuksiin kohoava piippukin on jo omalla paikallaan. Koulunmäen, Pukkimäen ja Piilolanniemen pohjat ovat peltojen peitossa ja vain jokunen talo vasta paikoillaan. 

Kaupparakennukset ovat tiedossa, sillä niistä löytyy muistikuvia sekä ihan oikeita mustavalkoisia valokuvia. Talot, tönöt, ulkohuussit, liiterit ja kaivot ovat arvailujen varassa. 

– Kaivoja on valmiina mutta nyt kaipaamme niille paikkoja, esittelee projetkin nokkamies kotiseutuetsivä Timo Enäkoski Pokelta ostettua 3D mallia, josta voi silmiä siristämällä löytää pikkuruisia harmaita nökkösiä eli kaivoja. 

Nyt kaivataan vanhoja valokuvia aivan kuumeisesti. Kaikki mahdollinen on etsitty ja pengattu moneen kertaan. Koska aikalaiset ovat jo mullan alla, ei tahdo muistelijoita riittää. 

– Laivarannalta kirkolle ei ole löytynyt kuvia ja on tärkeää saada ihmisille tietoon, että kuvia kaipaillaan, Enäkoski sanoo.

Eli, kuvaksi käy vaikkapa henkilökuva, johon on myös tallentunut maisemaa ja ympäristöä. 

– Varsinkin takapihat kiinnostavat, sillä siellä ne kaivot, kellarit, huussit ja liiterit olivat ja harvemmin niitä on kukaan kuvannut, Enäkoski vinkkaa. 

Nykyiset Viiskulma, Kauppakatu ja Keiteleentie alkavat olla jo hahmossaan. Vuonna 1968 tuhopoltettu kirkkokin on kauniina paikoillaan. Keskustan alueen vanhoista rakennuksista on tähteellä enää nykyinen Wille Olohuone ja Keittiö sekä vuonna 1931 valmistunut ylpeyden aihe, Äänekosken kansakoulu. 

Talojen korkeuksia voi vain arvuutella kuvista, varsinkin jos kyseessä on ilmakuva. Seinällä on iso ilmakuva Äänekosken keskustasta vuodelta 1933. Siitä on ollut iso apu. 

– Tuohon kuvan nurkkaan on tehdas juuri tuprauttanut savupilven, joka peittää alleen monta taloa, Enäkoski harmittelee. 

91 vuotta sitten ei asemakaava ei ollut määräävä tekijä, sillä talo ja huoltorakennukset rakennettiin vähän miten silmään parhaiten sopi. 

– On korkeita ja matalia taloja, jokainen tontillaan siinä mihin on kivijalka sattunut rakentumaan. 

Kaikki ilmakuva-aineisto mitä löytyy, on jo käytössä. Kuvia ovat ottaneet ilmavoimat, tehdas ja Karhumäen veljekset. Valokuvia saattaa löytyä kotialbumeista, joten niitä nyt etsintäkuulutetaan. 

– Erityisesti kiinnostaa kuvat Koulunmäeltä, Pukkimäeltä ja Piilolanniemestä, juuri sellaiset, joissa näkyy taloja, aitoja ja niitä takapihoja, Timo Enäkoski sanoo. 

Eli: nyt kannattaa pengata kaikki vanhat kuvat, siis sellaiset jotka ovat otettu vuoden 1932 kieppeillä. Ota yhteyttä pienoismallikurssin vetäjä Timo Enäkoskeen puh 040 778 6370 tai sähköpostilla marrinkumpu@pp.inet.fi

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy