ÄKS

Pitkään työttöminä olleita on palveltu paremmin ja työmarkkinatuen maksuosuus tippunut

25.01.2024 15:12

Vaikka Äänekosken työttömyysprosentti on maakunnan tasolla melko korkea, viime vuonna Äänekosken kaupungin työllisyyspalvelut ylsivät erityisen hyviin tuloksiin. Kaupungin työmarkkinatuen maksuosuus tippui todella paljon ja säästöä syntyi vuoden aikana yli 200 000 euroa.

 

– Kun kuntalaisen työttömyysjakso pitenee, se maksaa kaupungille enemmän. Eli kaikkein pisimpään olleet on saatu ohjattua meillä hyvin oikean palvelun piiriin tai he ovat työllistyneet. Tämä siitäkin huolimatta, että Äänekosken kaupungin oma palkkatukityöllistäminen oli tauolla viimeiset neljä kuukautta, Äänekosken työllisyyspalveluiden vastaava ohjaaja Anna Lyytikäinen sanoo.

Tavoitteena on ensisijaisesti työllistää asiakkaat. Jos se ei onnistu, heidät ohjataan palveluihin, jotka edistävät työllistymistä.

– Meillä omavalmentajat ovat ohjanneet asiakkaita ja he ovat aktiivisesti itse hakeutuneet oikeiden palveluiden pariin, ja meidän niin sanottu aktivointiaste on hyvällä tasolla. Esimerkiksi marraskuussa se oli 41,7 prosenttia eli asiakkaita on ohjattu palveluihin, jotka edistävät työllistämistä, kuten työvoimakoulutuksiin tai työkokeiluihin.

Marraskuussa Äänekosken työttömien määrä oli 13,5 prosenttia työvoimasta, ja eniten työttömyys nousi prosessi- ja kuljetustyöntekijöiden parissa. Uusia työpaikkoja Äänekoskella oli 44 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten ja avoinna oli vain 61 työpaikkaa.

– Maailman heikko taloustilanne ja Venäjän hyökkäyssota vaikutuksineen näkyy nyt meilläkin yrityksissä. Äänekosken työttömyysprosentti on melko korkea ja loppuvuonna se nousi, sillä yrityksissä oli paljon lomautuksia. Sen lisäksi nuoret pääsivät armeijasta, opiskelijat valmistuivat ja määräaikaisia työsuhteita päättyi. Eniten Äänekoskella lomautettuna on ollut rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijät sekä prosessi- ja kuljetustyöntekijät, Lyytikäinen kertoo.

Asiakkaat ovat lisääntyneet Äänekosken työllisyyspalveluissa myös siksi, että jatkossa Kelan täysmääräisen toimeentulotuen voi saada vain, jos asiakkaalla on työnhaku voimassa.

Äänekoskella valmistellaan parhaillaan 13 kunnan Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysaluetta. Työllisyysaluevalmisteluun projektijohtajaksi valittiin 31.8.2024 asti Äänekosken työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen ja määräaikaisiksi projektikoordinaattoreiksi vuoden loppuun Merja Sihvonen TE-toimistosta ja Anja Rein Äänekosken kaupungilta. Vastaava ohjaaja Anna Lyytikäinen vastaa nyt Äänekosken työllisyyden kuntakokeilusta ja osittain työllisyyspäällikön tehtävistä.

Vastaa

  1. joo sanoo:

    Nii justiisa. Työttömyyskorvaus pois ja toimeentulokorvaus tilalle. Tai 9e päivä ja tilastot komistuu.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy