ÄKS

Pk-yritysbarometri Keski-Suomessa: Odotettavissa kasvua

11.02.2020 11:04 (muokattu 11.02.2020 11:11)
Pk-yritysten suhdanneodotukset ovat heikentyneet koko maassa lievästi viime syksystä. Yleisiä suhdanneodotuksia kuvaava saldoluku on +9, kun se viime syksynä oli +10. Keski-Suomen alueella suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on +5, sama kuin syksyllä.

 

Jyväskylän seudun yleiset suhdanneodotukset ovat maan keskitasoa selvästi korkeammalla, tasolla +11. Liikevaihdon kehityksen suhteen saldoluku Keski-Suomessa on kohonnut tasolle +24 syksyn tilanteesta +22, ja se on Keski-Suomessa kaksi yksikköä korkeampi kuin maan keskimääräinen luku +22. Pohjoisessa Keski-Suomessa saldoluvussa on pudotus tasolta +8 tasolle +4. Eteläisessä Keski-Suomessa on pudottu tasolta +23 tasolle +14. Jyväskylän seudun liikevaihdon kasvuodotuksissa on roima nousu tasolta +21 tasolle +36.

– Jyväskylän seudun piristyminen on erittäin hyvä uutinen. 14 yksikön ero maan keskiarvoon on selkeä ja kertoo seudun yritysten kasvupanostuksista sekä markkinan vedosta omaa kieltään, kommentoi Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski.

Henkilökuntaa palkataan lisää

Henkilökunnan määrän suhteen saldoluku on koko maassa +9 ja Keski-Suomessa samoin +9, jossa on kasvua syksystä kahdeksan yksikköä tasolta +1. Jyväskylän seudulla rekrytointiodotukset ovat kohonneet tasolle +14, syksyllä oltiin tilanteessa +1 ja vuosi sitten keväällä tilanteessa +7. Eteläisessä Keski-Suomessa odotukset ovat myös parantuneet syksyn tasosta +7 tasolle +8. Pohjoisen Keski-Suomen saldoluku on -2, joka on sama kuin syksyllä.

– Pk-yritykset rekrytoivat vilkkaasti, mikäli sopivaa työvoimaa löytyy tekemään kasvua ja vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin. Toivottavasti työvoiman saatavuusongelmista ei tule kasvun este yrityksillemme, toteaa Jyräkoski.

Karstulalaisen talo- ja hirsitaloteollisuuden käyttöön alihankintatuotteita toimittavan Valwood Oy:n tavoitteena on kasvattaa liiketoimintaa kannattavasti. 

– Kasvu tarvitsee meidän toiminta-alallamme tekijöitä. Ensin pitää saada kauppaa ja sitten löytää hyvät tekijät. Mikäli asetetut kasvutavoitteet saavutetaan, tarvitsemme lisää tekijöitä porukkaamme. Myös omistajanvaihdos muuttaa yrityksen usein kasvuhakuiseksi. On huolehdittava siitä, että tunnistetaan omistajavaihdostilanteet ja osataan auttaa vaihdoksen molempia osapuolia, kertoo Valwood Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Valkeinen. 

Puolet Jyväskylän seudun pk-yrityksistä kasvuhakuisia

Kasvavat, innovatiiviset yritykset ovat tärkeitä kansantalouden kasvulle ja työllisyydelle. Kasvuhakuisten yritysten osuus koko maassa on 43 %. Keski-Suomessa osuus on 42 %. Jyväskylän seutu on pk-yritysten kasvuhakuisuudessa koko maan edellä osuudella 50 %, eteläisessä Keski-Suomessa osuus on 28 % ja pohjoisessa 35 %. Kasvuhakuisten yritysten osuus on noussut syksyn mittauksesta. 

Kehittämisrahoituksen kysynnässä voimakasta kasvua 

Pk-yritysten kehittämisrahoituksen kysyntä kasvoi merkittävästi ELY-keskuksessa vuoden 2019 aikana edellisvuoteen verrattuna. Rahoitusta myönnettiin lähes 8,2 milj. euroa, josta investointien osuus oli hieman yli puolet (56 %). Erityisen positiivista oli isojen, teollisten investointien kasvu muutaman vähän hiljaisemman vuoden jälkeen.

– Uudistuminen ja panostukset uusimpaan kone- ja laiteteknologiaan parantavat etenkin alihankintaketjuissa olevien yritysten kilpailukykyä ja pärjäämistä markkinoilla. Moderni työympäristö ja työvälineet lisäävät myös yrityksen houkuttelevuutta alan osaavan 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy