ÄKS

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistossa ei lomauteta henkilökuntaa

02.04.2020 18:41 (muokattu 02.04.2020 18:42)
Opiskella voi etänä, mutta valokuidun toisessa päässä on hyvä olla openkin,.
Etäopiskelu sujuu hyvin suurimmalla osalla opiskelijoista. Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistossa ei ole tarvetta lomauttaa henkilökuntaa.

 

Oppilaitoksessa annetaan etäopetusta 13. toukokuuta asti.

– Talossa ei ole käynnissä eikä tulossa YT-neuvotteluja koskien lomautuksia tai irtisanomisia. Poken tämän hetkinen taloudellinen eikä muukaan toiminta edellytä YT-neuvotteluja. Tässä tilanteessa opiskelijan etu menee kaiken edelle ja meillä on koulutyö käynnissä koko ajan. Tärkeintä on, että henkilöstö ja opiskelijat jaksavat hyvin tässä poikkeuksellisessa tilanteessa, sanoo johtaja Jouni Kurkela.

Pokella on nyt opiskeltu lähes kolme viikkoa etäopiskellen. Opiskelijoille tehdyn kyselyn mukaan noin 70 prosenttia on sitä mieltä, että etäopiskelu sujuu hyvin. Lisäksi lähes 30 prosentilla etäopiskelu sujuu, mutta siinä on joitakin ongelmia, kuten hahmottamis- tai ajankäyttöongelmia. Sinänsä teknologia ei tuota vaikeuksia. Vain parilla prosentilla on vaikeampia ongelmia etäopiskelun kanssa. Näihin opiskelijoihin opinto- ja kasvatusohjaajat ottavat henkilökohtaisesti yhteyttä ja auttavat opinnoissa.

– Meillä on ollut erittäin hyvät valmiudet etäopetuksen aloittamiseen. Kyselyn perusteella huomasimme, että opettajat ovat osanneet hyvin perehdyttää opiskelijat etätyöskentelyyn ja modernit ja hyvät tekniset alustat osattiin ottaa hyvin ja nopeasti opetuskäyttöön, sanoo Jouni Kurkela.

Kyselyyn vastasi 200 opiskelijaa Poken kaikista 1500 opiskelijasta.

Myös opiskelijahuolto tukee opiskelijoita. Kuraattorit, psykologit ja terveydenhoitajat auttavat, ja heihin kannattaakin ottaa yhteyttä, jos joku asia huolettaa.

–  Vaikka tilanne on uusi ja hankala, on tämä myös hyvä oppimisen paikka meille. Saamme tulevaisuutta varten kokemuksia siitä, mitä etäopiskelussa kannattaa tehdä ja mitä ei. Sinänsä etäopetus ei ole säästökeino eikä vaihtoehto lähiopetukselle. Etäopetus on hyvä apu ja lisä lähipetukseen. Esimerkiksi opiskelijat voivat tulevaisuudessa tehdä etänä ryhmissä tehtäviä ja projekteja ajasta ja paikasta riippumatta, sanoo Kurkela.

Kyselyn mukaan lähes kaikki opiskelijat haluavat opiskella yhdessä. Etäopetus jatkuu 13. toukokuuta asti, mutta Kurkela pitää todennäköisenä, ettei lähiopetukseen enää tänä keväänä palata.

– En ole huolissani valmistuvista opiskelijoista. Pystymme järjestämään puuttuvat opinnot vaihtoehtoisilla tavoilla, vaikka ryhmäopetusta ei voi antaa. Näyttöjä voidaan ottaa vastaan monella eri tavalla. Teemme kaikkemme, että opiskelijoiden etu toteutuu ja he valmistuvat kevään aikana.

Pokelta valmistuu vuosittain noin 500 opiskelijaa oman alansa ammattilaisiksi.

Kurkela toivoo, etteivät opettajat ja opiskelijat väsyisi liikaa.

– Nyt tarvitaan joustoa ja armeliaisuutta. On kyse vain parista kuukaudesta. Kenenkään ei tarvitse ylittää itseään eikä ajaa itseään tai opiskelijoitaan äärirajoille. Vähempikin riittää nyt. Olemme poikkeustilanteessa ja moni muukin asia huolettaa elämässä opiskelun lisäksi.

Ensi lukuvuotta suunnitellaan normaalisti. Kurkela arvelee, että jonkinlaisia rajoituksia esimerkiksi ryhmäkokoihin on vielä elokuussakin, mutta kukaan ei täysin tiedä, miten poikkeustilanne jatkuu kesän jälkeen. Pokella seurataan tilannetta tiiviisti ja noudatetaan Opetushallituksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeistusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy