Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta.
– Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä Äänekosken kaupungin johdolla, joka ottaa työllisyysalueen johtovastuun. Muutoksen keskeisenä tavoitteena on siirtää työvoimapalvelut lähemmäksi yrityksiä ja työnhakijoita. Työtä on vielä paljon jäljellä. Uskon, että onnistumme tavoitteessamme ja uusi työllisyysalue käynnistyy vuoden 2025 alussa, Konneveden kunnanjohtaja Mika Pasanen sanoo.
Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.
Kunnat odottavat innolla uutta yhteistä työllisyysaluetta ja toivovat sille valtioneuvoston myönteistä päätöstä. Pohjoisen Keski-Suomen kuntien työllisyysalueen päätösprosessit etenevät nyt lokakuun aikana.
Kuntajohtajat kiittävät sitä, että valmistelu on Äänekoskella ja Pohjoisessa Keski-Suomessa aloitettu hyvissä ajoin.
– Se on turvannut sen, että myös päättäjillämme on ollut jo pidemmän aikaa käsitys tulevasta muutoksesta ja sen mahdollisista vaikutuksista. Äänekoski on vetänyt valmisteluprosessia päämäärätietoisesti ja tehnyt omalta osaltaan hyvää valmistelua vaativassa asiakokonaisuudessa, Viitasaaren kaupunginjohtaja Helena Vuopionperä-Kovanen kiittää.
– Myös Konneveden kannalta muutos on positiivinen. Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalue varmistaa palvelujen läheisyyden toteutumisen ja virkailijoilla on todellinen mahdollisuus tutustua paikkakunnan yrittäjiin ja työllisyyspalvelua tarvitseviin ihmisiin, Mika Pasanen toteaa.
Pihtiputaan kunnanjohtaja Ari Kinnunen kertoo, että myös heidän näkökulmastaan työllisyysalueen valmistelu on sujunut hyvin. – Toivotaan, että kaikilta valmistelussa mukana olleilta kunnilta saadaan myönteinen päätös mukaan lähdöstä.
– On hyvä, että valmistelu lähestyy päätöksenteon ajankohtaa ja valtioneuvosto pääsee tekemään oman osuutensa työllisyysalueiden perustamisessa. Päättäjilläkin kunnissa on edessä vaativa rupeama päästä pintaa syvemmälle työllisyydenhoidon taustoihin, komppaa Kivijärven kunnanjohtaja Pekka Helppikangas.
Työllisyys osana kunnan elinvoimaa
– Vaikka Äänekosken kaupunki tulee vastaamaan lakisääteisestä järjestämisvastuusta ja palveluista, Äänekoski ei ole tässä yksin. Haluamme tehdä tätä yhdessä kuntien kanssa osallistaen ja kuntien toiveita on kuultu. On hienoa, että kunnat ovat halunneet osallistua vahvasti työllisyysalueen valmisteluun, Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo.
– Sen lisäksi kunnilla on nyt hieno mahdollisuus rakentaa omaa elinvoimatehtäväänsä työllisyysalueen palvelujen yhteyteen, Äänekosken kaupungin työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen lisää.
– Uusi malli tuo palveluita meidän näkökulmastamme entistä lähemmäs ja toivottavasti se pystyy entistä paremmin vastaamaan myös paikallisiin tarpeisiin. Mielenkiintoista on toki kehittää uudistusta silmällä pitäen myös omaa työllisyydenhoitomalliamme sekä esimerkiksi kehittämisyhtiömme roolia, uusien kunnille siirtyvien yrityspalvelutehtävien näkökulmasta, sanoo Helena Vuopionperä-Kovanen Viitasaarelta.
Myös Pihtiputaan kunnanjohtaja Ari Kinnusen mukaan kunnat odottavat uudistuvilta työvoimapalveluilta tiivistä yhteistyötä kunnan elinvoimayksikön kanssa.
– Uskomme, että työvoimapalveluiden tiiviimpi yhteistyö kunnan elinvoimayksikön kanssa tuo lisäarvoa myös henkilöasiakkaille, Kinnunen sanoo.
– Myös meillä Konnevedellä elinvoimayhtiö valmistautuu omalta osaltaan tiiviiseen yhteistyöhön perustettavan työllisyysalueen kanssa, Mika Pasanen sanoo.
Uusi työllisyysalue tuo lähipalvelut kuntiin
Erityisesti suunniteltu lähipalvelumalli saa Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen kunnilta kiitosta.
– Odotamme sitä, että asiakkaat saavat työvoimapalvelunsa taas lähipalveluna, Ari Kinnunen sanoo.
Uudella työllisyysalueella tulisi olemaan neljä kiinteää virkapaikkaa Äänekoskella, Laukaassa, Saarijärvellä ja Viitasaarella. Sen lisäksi jokaiseen kuntaan on suunniteltu kunnantalon yhteyteen palvelupiste, jonne palvelut tuodaan paikan päälle.
– Uskon, että työhaluisilla on hyvät mahdollisuudet työllistyä, kunhan usko omiin kykyihinsä säilyy, Pekka Helppikangas Kivijärveltä sanoo.