Historiallisen TE-uudistuksen jälkeen uudella Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueella palvelut ruuhkautuivat vuoden alussa. Nyt arki sujuu jo hyvin ja asiakkaita palvellaan jouhevasti. Myös tietojärjestelmät ja puhelinpalvelu toimivat hyvin. Maksatuksissa on vielä viivettä, mutta resurssia on lisätty niiden hoitamiseen.
– Työllisyysalueen työnhakija- ja työnantaja-asiakkaiden puheluihin pystytään vastaamaan tai soittamaan takaisin pääsääntöisesti saman päivän aikana. Olemme pystyneet tekemään työnhakijoiden alkuhaastattelut lain antamissa määräajoissa, työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen kertoo.
– Asiakkaiden yhteydenottopyynnöt pystytään käsittelemään määräaikojen puitteissa. Samoin työttömyysturva-asiat ovat hyvin hoidossa, palvelupäällikkö Heidi Varhe lisää.
Puhelinpalveluun tulee noin 50 puhelua päivittäin. Uusia asiakkaita työllisyysalueelle tulee noin 15 henkilöä päivässä.
Maahanmuuttaneiden työllisyysalueen asiakkaiden yhteydenottopyyntöjen määrät ovat kohtuulliset ja uudet asiakkaat sekä työttömyysturvalausunnot pystymme hoitamaan.
Muutosturvatilanteet ovat voimakkaasti kasvussa. Tammikuussa alueella käynnistyneiden muutosneuvottelujen kohteena on lähes 600 työsuhdetta.
– Koko työllisyysalueen lisääntyneet muutosturvatilanteet työllistävät nyt meitä aika paljon ja työnantajat saavat meiltä niihin ohjausta ja palvelua. Maksatusten osalta meillä on ruuhkaa, mutta aloittavien yrittäjien starttirahat maksettiin tammikuun viimeisinen päivä kuten pitikin, Riikka Hytönen kertoo.
Tästä lähtien starttirahat maksetaan kerran kuussa, joko kuun 15. päivä tai kuun lopussa, eli ne haetaan kuukausi kerrallaan. Starttirahan maksatuksen osalta työllisyysalue on aikataulussa.
Palkkatukien maksatuksissa on edelleen viivettä, mutta resurssia on lisätty ja käsittelyssä on parhaillaan lokakuun 2024 hakemukset. Myös harkinnanvaraisia kulukorvauksia on jo käsitelty.
– Järjestelmien kanssa meillä ei ole ollut niinkään ongelmia. Asiantuntijat myös ovat kiitelleet hyvää yhteishenkeä ja sitä, että apua saa aina tarvittaessa, Heidi Varhe kertoo.
Tiedotteessa kerrotaan, kuinka henkilöstöä tuetaan aktiivisesti muutoksessa, viikoittain järjestetään työtilanteen tilannekatsauksia ja muutakin tukea arkityöhön on saatavilla. Työntekijöille on järjestetty mm. konsultointimahdollisuuksia työttömyysturvassa, työvoimapalveluiden järjestämislaissa sekä omaehtoisia opinnoissa.
– Myös osittaisen etätyön tekeminen on nyt mahdollista.
Järjestäytyminen on vielä kesken
Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen yli 60 työntekijää koskevat yt-neuvottelut ovat vielä kesken, rekrytointeja on tulossa lisää ja muutenkin työllisyysalueen järjestäytyminen on vielä vaiheessa.
– Tällä hetkellä hoidamme asiakkuuksia yhteisvastuullisesti, eikä asiakkailla ole tällä hetkellä omaa nimettyä yhteyshenkilöä. Kun työllisyysalue järjestäytyy lopullisesti, siirrytään oman henkilökohtaisen asiantuntijan malliin. Palvelemme nyt asiakkaat pääasiassa puhelimitse, emmekä vielä kunnissa kasvotusten ajanvarauksella, työllisyysaluejohtaja Tiina Mäenpää kertoo.
Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelle on nyt avattu omat some-kanavat Facebookiin, Instagramiin ja LinkedIniin. Niistä ja oman kunnan some-kanavista kannattaa seurata työllisyysalueen ajankohtaisia tiedotteita.
– Emme saa järjestelmämuutosten vuoksi vielä lähetettyä asiakkaille suoraan massatekstiviestejä ja -sähköposteja. Asiakkaat ovat saaneet kalasteluviestejä työllisyysalueen nimissä. Työllisyysalueet eivät lähetä viestejä, joissa on linkkejä, joihin pitäisi kirjautua pankkitunnuksilla.
Äänekosken kaupunki toimii 13 kunnan työllisyysalueen vastuukuntana, joten palautetta voi antaa työllisyysalueen toiminnasta kaupungin sähköisessä palautepalvelussa osoitteessa aanekoski.fi/palaute.
Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalue tarjoaa vuoden 2025 alusta lakisääteistä työvoimapalvelua Hankasalmella, Kannonkoskella, Karstulassa, Kinnulassa, Kivijärvellä, Konnevedellä, Kyyjärvellä, Laukaassa, Pihtiputaalla, Saarijärvellä, Uuraisilla, Viitasaarella ja Äänekoskella. Kunnilla voi olla lisäksi ei-lakisääteisiä työllisyyspalveluja omille asukkailleen, yrityksilleen ja työnantajilleen.
– Kuntien kanssa teemme tiivistä yhteistyötä. Kuntien ja työllisyysalueen saumaton yhteistyö ja hyvä vuorovaikutus on ensiarvoisen tärkeää, Tiina Mäenpää sanoo.