Harmaan talouden vastainen kampanja valistaa kuluttajia muun muassa pizzerioiden suhteen. Harmaa talous – musta tulevaisuus -kampanjassa korostetaan esimerkiksi, että jos pizzeria myy jatkuvasti tuotteitaan huomattavan edullisesti, on toiminta luultavasti laitonta.
Esimerkiksi pizzaa ei voi koko ajan myydä alle kuuden euron. Hinnasta ei jää mitään yritystoiminnasta aiheutuvien kulujen (esim. verojen, lainakorkojen ja lyhennysten) maksamiseen, kerrotaan kampanjan virallisen yhteistyökumppanin, työmarkkinajärjestö MaRan sivuilla.
MaRan mukaan raaka-aineiden osuus ravintola-annoksen hinnasta on vain reilut 30 prosenttia. Työvoimakulujen eli palkkojen ja työnantajamaksujen osuus pizzan myyntihinnasta on 36,5 prosenttia, arvonlisäveron 11,5 prosenttia, vuokran keskimäärin 9,5 prosenttia ja muiden kiinteiden kulujen 8,0 prosenttia.
Viranomaiset kehottavat kuluttajia raportoimaan mahdollisista harmaan talouden ilmiöistä. Ilmoituksen voi tehdä poliisin verkkosivuilla.
MaRa arvioi, että noin kymmenen prosenttia ravintola-alan koko liikevaihdosta on harmaan talouden piirissä. Ravintola-alan harmaa talous on kasvanut viime vuosina. Etenkin työntekijöiden alipalkkaus ja tuotteiden myynti hyvin alhaiseen hintaan ovat lisääntyneet.
Poliisin selvityksen mukaan nämä yritykset eivät tilitä verotuloja valtiolle ja maksavat palkat pimeästi. Usein ne eivät myöskään noudata alan työehtosopimusta tai huolehti muista työnantajavelvoitteista ja viranomaismääräyksistä. Ravintola-alan harmaa talous on yleisintä pienissä pizza-kebab- tyyppisissä pikaruokapaikoissa ja keskioluen myyntipisteissä, joissa olutta myydään hyvin edullisesti.
Ruoan hinnan lisäksi on muitakin epäilyttäviä asioita:
* Jos kuitti jäi saamatta, kaikki ei ole kunnossa. Kuitin vaatiminen on helpoin tapa huolehtia, että ostoksestasi jää jälki yrityksen kassavirtaan.
* Harmaassa taloudessa toimiva ravintolayritys vaihtaa usein tiheästi nimeään, vaikka omistajat ja paikka säilyvät samoina.
* Ravintola-ala on tarkasti säädeltyä ja valvottua. Laittomat ravintolayritykset toimivat usein myös elintarvikevalvonnan ulkopuolella ja ilman tarvittavia lupia ja omavalvontajärjestelmää. Yrityksissä saatetaan käyttää lisäksi laittomasti maahantuotuja raaka-aineita, joiden sisältöä ja laatua ei valvo kukaan.
* Harmaassa taloudessa toimivat ravintolayritykset maksavat työntekijöilleen usein palkkaa alle työehtosopimuksessa määritellyn minimitason.
Työntekijät eivät myöskään saa ilta- ja sunnuntailisiä, ylityökorvauksia, sairausajan palkkaa, palkallisia lomia tai muita heille kuuluvia etuja.
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa on matkailu-, majoitus-, ravintola- ja vapaa-ajanpalvelualan sekä niihin liittyvän hyvinvointipalvelualan yrittäjien ja työnantajien edunvalvoja ja työmarkkinajärjestö.
Minä en ainakaa valita halvasta pizzasta 😉
Tuntuu unohtuvan nyt se perusasia että iso osa pizzerioista pyörii yrittäjä-vetoisesti. Jos teet 12h päivää seitsemänä päivänä viikossa, säästät aika rajusti verrattuna siihen että palkkaisit työntekijöitä tekemään tuollaisia määriä. Se on yli kahden henkilön työviikko kuitenkin.
Varmasti suomalainen ravintoloitsija on ihmeissään, mutta ero on se, ettei ole valtavaa salia jossa älyttömästi tyhjiä paikkoja, eikä muuteta ravintolan ilmettä jatkuvasti ja isolla rahalla, ei tehdä älytöntä määrää erilaisia annoksia, eli ei tarvetta pitää jatkuvasti isoja määriä (kalliita) raaka-aineita jemmassa – härän filettä ei tarvitse kovinkaan montaa annosta viikossa heittää roskiin kun se jo alkaa tuntua. Ja ei palkata viittä nättiä tyttöä varalta. Eikä uudisteta kalustoa joka kerta kun Metoksen mies käy näytillä ja tarjoaa rahoitusta.
Onhan Äänekoskellakin ollut suomalaisia pitsa-yrittäjiä, mutta ei pitkiä aikoja. Toisaalta seutukunnalla on vanhoja ruokaravintoloita, jotka toimivat juuri tuolla tavalla. Ei sillä rikastumaan pääse, mutta kyllä se varmasti elannon tuo, ei tosin kovin mielekkään oloisella tuntiliksalla.
Uskon että tämänkokoisella kylällä usealla pizzerialla on tekemistä että rehellisin keinoin pysyvät pystyssä. Ketä kiinnostaa jos välillä tunkisivatkin muutaman kympin pimeänä taskuun. Eiköhän ne isommat petkuttajat löydy ihan muualta kuin ravintola-aloilta… Rakennusalalla ja viihdealalla olen törmännyt usein kysymykseen ”kortilla vai ilman?”. Pizzerioissa tai muissakaan ravintoloissa en ole tuohon kysymykseen törmännyt ja aina olen kuitin saanut jos olen pyytänyt.
Tämä joka paikassa mainostettu poliisin vinkkisivu tai verottajan vinkkisivu ovat kuin salakavalasti Suomeen tuotu entisen DDR:n systeemi, naapurit kyttää toisiaan ja ilmiantavat vaikka mistä. Lietsotaan oikein kateutta.
Monet pitseriat taitaa pyöriä turkkilaisten ym. toimesta, sukulaiset siellä ovat töissä. Mulle on ihan sama miten rahansa jakavat ja kelpaa myös alle 5 euron pitsa.
Suuret rötösherrat Helsingissä saa rötöstellä ihan rauhassa ja kääriä osinkovoittoja ja nostaa älyttömiä palkkoja, ei heitä poliisit hätyyttele.
ABC.n Heseltä 1 € hampurilainen ruokailijoina jopa virkavalta.
Eipäs osoitella.