ÄKS

Poliisin puolivuositilasto: Äänekoskella runsaasti mökkimurtoja ja ajoneuvon käyttövarkauksia

07.08.2020 09:20
Äänekosken tilastoja synkistävät vapaa-ajan asunnoille tehdyt murrot sekä väkivaltarikokset.

 

Maanantaina 3. elokuuta julkaistut tilastot kertovat, että Äänekoskella on tämän vuoden tammi-kesäkuussa tehty hieman enemmän rikoksia kuin viime vuonna vastaavana aikana. Rikosten lukumäärät ovat kuitenkin maakunnan ja poliisilaitoksen mittakaavassa pieniä.

– Moottorikulkuneuvon käyttövarkauksien osalta Äänekoskella on ollut hurja prosenttinousu. Pääasiassa näissä on kyseessä auton anastus tai yrityksen asteelle jäänyt haltuunotto, ylikonstaapeli Juha Ahola Sisä-Suomen poliisista kertoo.

Tämän vuoden tammi-kesäkuussa käyttövarkauksia on kirjattu jo 11, kun edellisinä vuosina koko kalenterivuoden määrä on ollut alle kymmenen. Äänekosken alueen rikoskomisario Reima Rossi toteaa, että nykyautoja on varsin vaikea varastaa ilman avaimia.

– Hyvin usein onkin käynyt niin, että avaimet on olleet autossa, tai jopa siellä virtalukossa odottamassa voroa. Näihin käyttövarkauksiin lasketaan myös, jos auton tai mopon omistajan nukkuessa vaikka kaveri ottaa avaimet ja kulkupelin ilman lupaa, Rossi selventää tekotapoja.

Äänekoskelaisiin vapaa-ajan asuntoihin kohdistuvien tunkeutumisten osalta tämän vuoden tilasto näyttää edellisvuosia synkemmältä.

– Asuntomurroissa samanlaista nousua ei näy, joten voi olla, että kun ihmiset ovat olleet enemmän kotona keväällä, niin tekijät ovat sitten kotien sijaan murtautuneet näihin vapaa-ajan asuntoihin. Mökkimurrot keskittyvät usein tietylle alueelle, että vaikka saman tien varressa käydään sitten useammalla mökillä, ylikonstaapeli Ahola toteaa.

Hälytysjärjestelmä ja asunnon pitäminen asutun näköisenä auttavat välttämään murron uhriksi joutumista. Selvittämistä auttaa, jos on kuvannut arvoesineet ja niistä löytyy jonkinlainen tunniste, kuten kaiverrus.

– Kansainvälisissä tutkimuksissa on myös todettu, että äänekkään puoleinen koira kotona voi karkottaa voron jo rappusilta, koiraihmiseksi itsekin tunnustautuva rikoskomisario Rossi toteaa.

Koronavirus näkyy koko poliisilaitoksen alueella vähentyneinä yleisen paikan pahoinpitelyrikoksina.

– Kun ravintolat ovat olleet kiinni, niin ei ole tullut niitä tilanteita, että sulkemisaikaan otetaan yhteen ulkona, kun ollaan väsyneitä, humalassa ja turhautuneita. Koko poliisilaitoksen osalta koronakevät lisäsi ilmoituksia häiritsevän metelin osalta, ylikonstaapeli Ahola kertoo.

Väkivaltarikoksia on kuitenkin Äänekoskella tehty kutakuinkin entiseen malliin: tänä vuonna 62 kappaletta on kirjattu poliisin rekisteriin. Rikoskomisario Reima Rossi toteaa, että väkivaltarikokset ovat tuttu varjo Äänekosken tilastoissa.

– Vertailuja on tehty muiden kuntien kanssa, ja meillä turvallisuusindeksit eivät ole koskaan olleet kovinkaan mairittelevia. Tämä yhteiskunnallinen rakenne ja tilanne joka Äänekoskella vallitsee näkyy tässä: kun on syrjäytyneisyyttä ja muita sosiaalisia ongelmia, se vaikuttaa heti. Ison kaupungin läheisyys on myös yksi tekijä, Rossi sanoo.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy