ÄKS

Polje polkuja pitkin – Simo Terävä kannustaa kokeilemaan maastopyöräilyä

05.08.2020 08:00
Simo Terävä on kiertänyt Äänemäen maastopyöräreittejä jo moneen kertaan.

Pyöräily on ekologinen ja mukava tapa tutustua lähiluontoon. Pyöräilijä Simo Terävä treenaa katureittien lisäksi myös Äänekosken maastoissa.

 

Maastopyöräily on nouseva laji, jonka suosio on kasvanut myös lapsiperheiden ja iäkkäämpien keskuuudessa. Läskipyörät ja sähköavusteiset menopelit nimittäin laskevat kynnystä lähteä reiteille, vaikka reisien kunto ei olisikaan kuin Lance Armstrongilla. 

Pyöräily ei tuota sen suurempaa melusaastetta, ja luonnossa liikkumiseen kumipyörät sopivat hienosti, toteaa äänekoskelainen pyöräilijä Simo Terävä.

– Pyöräily ei kuluta polkuja samaan tapaan kuin kävely tai moottorilla kulkevat vehkeet, koska pyörästä vain pieni osa osuu maahan kerrallaan. Toisin kuin monet ajattelevat, pyöräily on luontoystävällinen laji, Terävä toteaa.

10-vuotiaasta saakka pyöräilyä harrastanut Terävä viihtyy pyörän päällä. Takamuskin kuulemma tottuu aikanaan satulaan, eikä erillisiä pehmukkeita tarvita. Terävä on urallaan voittanut useita Suomen mestaruuksia sekä osallistunut maantiepyöräilyn EM- ja nuorten maailmancup-kisoihin, joten hänen sanaansa kannattaa uskoa. Kotiseudun luontokin on tuttu juttu.

– Nyt Hidden Äänekoski -lähettiläänä haluaisin nostaa esiin luontopaikkoja, myös pyöräilymielessä.  Täällä on hienoja paikkoja, joihin pääsee helposti. Liikun itsekin metsässä paljon myös koiran kanssa, Terävä kertoo.

Tavallisella markettipyörällä ei kannata lähteä polkuja jyrryyttämään, vaan panostaa heti vaikka käytettyyn maastomenopeliin. Simo Terävä vinkkaa, että pyörät liikkuvat harrastajien verkkoyhteisöissä liukkaasti. Tärkeitä ominaisuuksia ovat leveät renkaat, hyvät jarrut ja kevyt runko. Tietenkin varustukseen kuuluu myös kypärä, ja sen alla aivot.

– Kannattaa katsoa tarkkaan, mistä uskaltaa mennä. Järki aina mukana! Jos reitillä on liian jyrkkää, niin suosiolla oikaisee toisesta kohdasta. Etenkin tutussa maastossa vaikeat paikat oppii äkkiä kiertämään, Terävä neuvoo.

Helpolta reitiltä on hyvä aloittaa, mutta kokeneemmille Äänemäestä löytyy myös nopeita ja teknisempiä kohtia, joissa pääsee testaamaan huimapäisyyttään. Simo Terävä on viihtynyt myös Sumiaisten maisemissa, missä polkuja riittää. Kansallisen tason huipulle tähtäävä pyöräilijä käy harjoittelemassa Espanjassa ja virtuaalimaisemissa kotikulmien kiertämisen lisäksi.

– Äänekoskella on hyvät maastot treenata, mutta toki reittejä kaivataan lisää nyt kun kysyntäkin kasvaa. Treenikaudella vedän usean tunnin lenkkejä, ja siinä saa jo käyttää mielikuvitusta, jotta reitit eivät alkaisi toistaa itseään, Terävä pohtii.

Maastopyörällä saa kulkea käytännössä samoissa paikoissa kuin kävellenkin. Luontopolut, pururadat ja rantaraitit ovat kaikkien lihasvoimilla liikkuvien yhteistä tilaa, jossa nopeampi väistää, muistutetaan Suomen Ladun ja Metsähallituksen maastopyöräetiketissä. Harrastajat kuitenkin toivovat lisää juuri pyöräilijöille pyhitettyjä reittejä.

Pyöräreittienlisääminen on agendalla Äänekoskellakin. Sekä kaupunki- että maastopyöräilyyn pyritään kannustamaan useissa kaupungeissa lisäämällä laina- ja vuokrapyörien tarjontaa, panostamalla reitteihin ja sujuvoittamalla muutakin liikenneverkostoa. Äänekosken kaupungin matkailu- ja markkinointiasiantuntija Saana Peurasaari toteaa, että täälläkin pyörällä pääsee pitkälle, vaikka joskus maastoreitille matkaamiseen tarvitaankin autoa.

– Tulee pitkä lenkki, jos Äänekosken tai Suolahden keskustasta lähtee ajamaan Mörkökoskelle ja vielä takaisin. Monet lajin harrastajat ovat kuitenkin tottuneet kulkemaan osan matkasta muulla tavoin, jotta pyöräilymaisemiin pääsee käsiksi. Meillä on upeita luontokohteita, joiden kestävän matkailun potentiaalia voidaan kehittää myös pyöräilyn näkökulmasta, Peurasaari toteaa.

Pyöräily ei ole pelkkä kesäajan laji, vaan reittejä voidaan hyödyntää ympäri vuoden. Kartoitetut reitit ja vuokrapyörät laskisivat kokeilukynnystä, mutta kaupungin puolella byrokratia rajoittaa uusien reittien perustamista.

– Polkujahan meillä riittää, ja niillä saa kulkea, mutta heti kun niihin pannaan meidän puolesta kyltit, tulee lakivelvoitteita. Pitää tehdä maankäyttösopimukset, kartat, varoituskyltit ja huolehtia kunnossapidosta. Tällä hetkellä meidän kyläyhdistyksemme tekevät äärimmäisen tärkeää työtä ylläpitämällä luontopolkuja ja -reittejä käytännössä talkoovoimin, Peurasaari kiittää.

MITÄ

Pyörän satulaan hyppääminen on hyvä tapa liikkua paitsi kaupungilla, myös luonnossa.

MISSÄ

Äänemäen maastopyöräreitit lähtevät laskettelurinteiden juurelta, 62°36’33.5″N 25°44’52.7″E

Muita eritasoisia pyöräilyyn sopivia kohteita ovat Nakertajan ja Liikuntapuiston pururadat, Syvälahden koululta Mörkökoskelle vievä reitti sekä Kaakkovuoren polkuverkosto.

MUUTA

Pyörällä saa kulkea metsässä jokamiehenoikeudella, mutta pysy poluilla! Liika kulutus vie maanpinnan mennessään, eikä sammalpeite palaudu hetkessä. Suomen Latu on laatinut yhdessä Metsähallituksen kanssa maastopyöräilijän etiketin, jossa muistutetaan välttämään lukkojarrutuksia ja herkkiä luontokohteita.

Lisää tietoa löytyy osoitteesta https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/lajit/maastopyoraily/

Vastaa

  1. make sanoo:

    Tuo Simo Terävän maininta maaston kulutuksesta ei ihan mene kohdalleen, kun verrataan polkupyörää ja kävelijää. Pyörän paino yhdessä pyöräilijän painon kanssa jaettuna pienemmälle pinta-alalle kuin kävelijällä tarkoittaa, että pintapaine on pyöräilijällä suurempi. Eli pehmeään maastoon tulee syvempi jälki. Lisäksi pyörä “sutii” hieman ylämäessä, polkijan tehosta riippuen tietysti. Alamäessä taas jarrutus aiheuttaa liukumista, mikä rikkoo maastoa.
    Jos laitetaan tuhat kulkijaa samanlaiseen mäkimaastoon pyörällä ja jalan, niin kyllä pyöräiljöiden jälki on suurempi.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy