Vuoden viimeisessä valtuustossa kuultiin kahdeksan valtuustoryhmän puheet, joka liittyivät talouteen ja Äänekosken tulevaisuuden näkymiin.
Sosialidemokraattien Seppo Ruotsalainen kertoi, kuinka SDP:n valtuustoryhmä on Suolahden uimahaliln peruskorjauksen kannalla ja että ryhmä hyväksyy pohjaesityksen.
– Olemme tottuneet positiivisiin uutisiin, mutta Äänekoski on syksyn aikana mainittu uutisissa ei niin hyvässä valossa, kun Metsä Woodin vaneritehdas loppuu. Onneksi yhtiö on luvannut käyttää kaikki mahdolliset keinot työpaikkojen uudelleen saavutettavaksi koskien kaikki Suolahden tehtailta irtisanottavia. Pääministeri Orpo ja työministeri Satonen ovat vierailleet Äänekoskella tutustuen paikalliseen tilanteeseen sekä keskustellut virkmiesjohdon kanssa, olisiko valtiolta saatavissa apuja työttömiksi jääville uudelleen koulutukseen. Nykyinen hallitus kun on vain vähentämässä ammatillisen koulutuksen rahoitusta ensi vuonna 120 miljoonalla eurolla, Ruotsalainen huolehti.
Vuoden 2025 talousarvio on jäämässä noin 2,2 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.
– Taloussuunnitelmassa on arvioitu myös, että seuraavat kaksi vuotta on noin kaksi miljoonaa alijäämäisiä, mutta näihin lukuihin sisältyy paljon epävarmuutta, kun meillä ei ole tietoa valtionosuuksista tai verokertymistä vuosille -26 ja -27.
Ruotsalainen laski, kuinka kasvun ja oppimisen toimiala on kaupungin suurin menoerä.
– 28 miljoonaa euroa ensi vuodelle. On tärkein tehtävä tuottaa laadukasta varhaiskasvatusta ja esi- ja peruskoulutusta kaiken ikäisille lapsille. Kaupunkirakennelautakunnan investointeihin on varattu noin 9,6 miljoonaa euroa, suurimpana kohteena Suolahden uimahallin peruskorjaus, joka on herättänyt valtuutettujen keskuudessa puhetta puolesta ja vastaan. SDP:n valtuustoryhmä on peuskorjauksen kannalla, Ruotsalainen sanoi.
Hän mainitsi suurimpana yksittäisenä tiehankkeena Likolahdentien peruskorjauksen loppuosan.
– Kiepin alueelle olemme esivalmistelleet yritystontteja. Mehiläisen hoivapalvelut on jo osoittanut kiinnostuksensa rakentamaan ikäihmisille uuden palvelutalon lähelle terveysasemaa, joka osoittaa, että Äänekoskella on tarvetta senioriasumiselle, kun yksin pärjääminen ei enää onnistu.
Myös te-palveluiden uudet kuviot nousivat esiin puheissa.
– Työllisyyslautakuntaa ollaan koulutettu ottamaan haaste vastaan. Toteutuneet kustannukset jaetaan kuntien kesken, mutta riittääkö se kattamaan tulevaisuudessa kaiken, sen aika näyttää; Seppo Ruotsalainen sanoi.
Keskustaryhmän puheenjohtaja Leila Lindell kertoi, kuinka kuntataloudella on Suomen kunnissa isoja haasteita ja samalla kunta- ja valtiontalouteen kohdistuu tulevina vuosina osalta isoja epävarmuustekijöitä.
– Keskustan valtuustoryhmä on useana vuonna esittänyt talousarvion valmisteluprosessin kehittämistä. Kiitos valtuuston puheenjohtajalle, että syksyn aikana valtuutetut ovat päässet perehtymään talouden vakauttamissuunnitelmiin perusteellisesti. Iltakoulut ja seminaarit ovat antaneet riittävästi tietoa ja turhat luulot on voitu korvata tiedolla. Tämä on tiedolla johtamista parhaimmillaan.
Hän muistutti, kuinka talousarvio on työkalu, jonka avulla voidaan yhdessä suunnitella kaupungin tulevaisuutta kehittymään kestävällä ja elinvoimaisella tavalla.
– Meidän tehtävämme on ollut luoda taloudellisesti vakaa ja oikeudenmukainen Äänekoski, jossa kaikilla asukkailla on mahdollisuus hyvinvointiin ja elämänlaatuun riippumatta siitä, asuvatko he kaupungin keskustassa vai maaseudulla.
Lindell listasi viiden kohdan listan Äänekosken tuleviin vuosiin. Ykkösenä Vastuullinen taloudenhoito ja investoinnit.
– Keskustan valtuustoryhmälle korostaa strategista ajattelua ja pitkäjänteistä suunnittelua. Meidän on investoitava fiksusti, jotta pystymme huolehtimaan kaupungin peruspalveluista ja samaan aikaan edistämään tulevaisuuden kasvua. Esimerkiksi investoinnit koulutukseen, infrastruktuuriin ja elinkeinoelämään ovat välttämättömiä, jotta kaupungin kilpailukyky säilyy ja kehittyy.
On kuitenkin syytä todeta, että kaupungin leasingvastuut ovat nyt tasolla, jossa niiden vaikutus käyttötalouteen on merkittävä. Samalla lainoja tulisi saada lyhennettyä.
Toisena palvelujen säilyttäminen ja kehittäminen-
– Keskustan valtuustoryhmälle on tärkeää, että kaupungin palvelut pysyvät helposti saavutettavina kaikille, asuinpaikasta riippumatta. Erityisesti maaseudulla asuvat äänekoskelaiset eivät saa jäädä palvelujen kehityksessä vähemmälle huomiolle. Meidän on huolehdittava, että kunnassa on tasapuoliset palvelut ja että kaikki alueet saavat osansa kaupungin resursseista.
Kolmantena kohtana Lindell toivoi huomion ympäristöön ja kestävään kehitykseen
– Äänekosken kaupungin talousarvion on myös heijasteltava keskustan arvoja ympäristönsuojelun ja kestävän kehityksen osalta. Me haluamme varmistaa, että investoinnit kohdistuvat paitsi taloudellisesti kannattaviin hankkeisiin, myös ekologisesti kestäviin hankkeisiin. Esimerkiksi energiatehokkuuden parantaminen, uusiutuvan energian hankkeet ja kestävät liikenneinvestoinnit ovat tärkeitä askelia kohti vihreämpää ja kestävämpää Äänekoskea.
Neljäntenä keskusta listasi työllisyyden ja elinvoiman tukemisen.
– Työllisyys ja elinvoima ovat aina keskiössä, kun mietimme talousarvion suuntaviivoja. Työpaikkaomavaraisuus on avainasemassa Äänekosken tulevaisuuden kannalta. Meidän tulee tukea yrittäjyyttä ja kannustaa uusia investointeja, jotka tuovat äänekoskelaisille työpaikkoja. Tähän liittyy myös maaseudun elinvoiman tukeminen, sillä maaseudun hyvinvointi on elintärkeä osa koko kaupungin menestystä.
Keskustan valtuustoryhmän mielestä kaupunginhallituksessa talousarvioon lisätty maininta tulevaisuuden työpajatoiminnasta sisältöineen on tärkeä asia.
Ja viidenneksi vahvan yhteisöllisyyden ja alueellisen tasa-arvon säilyttämisen.
– Meille keskustalaisille on tärkeää, että Äänekosken eri osat voivat kasvaa ja kehittyä tasapainoisesti. Ei ole oikein, että tietyt alueet jäävät huomiotta talousarvion suunnittelussa. Meidän tulee varmistaa, että koko kaupunki, niin maaseutu kuin kaupunkikin, voi kehittyä elinvoimaisena ja vetovoimaisena. Tämä tarkoittaa muun muassa tasapuolisia investointeja infrastruktuuriin, koulutukseen ja kulttuuriin.
Uskomme, että kunnan talousarvion tulee olla paitsi tasapainoinen myös mahdollisuus kehittää kaupunkia ja parantaa asukkaidensa elämänlaatua. Äänekoski on paikka, jossa asuu aktiivisia ja yhteisöllisiä ihmisiä, ja meidän tehtävänämme on luoda sille olosuhteet, joissa sekä ihminen ja ympäristö voivat kukoistaa.
Keskustan valtuustoryhmä kertoo olevansa rakentamassa Äänekoskesta entistä parempaa ja kestävämpää paikkaa asua ja elää.
– Meille on tärkeää, että kaupungin talousarvio tukee vastuullista taloudenpitoa, elinvoimaisuutta ja hyvinvointia kaikilla alueilla. Tämä on meidän yhteinen tavoitteemme, ja me olemme valmiita tekemään yhteistyötä sen eteen.
Simo Holopainen piti Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoron:
– Olemme hyväksymässä tulo- ja menoarviota ensi vuodelle. Tällä kertaa meitä hyödyttävät aiempina vuosina taseeseen karttuneet ylijäämät. Onneksemme, sillä edessä oleva vuosi on monella tavalla ennustamaton.
Hän kertoi kuinka Suomen maassa tehdään historiallisen suuria uudistuksia samaan aikaan, kun maailman tilanne on historiallisen epävakaa.
– Poliittinen epävakaus ruokkii vielä lisää sotia ja nälänhätää. Epävakautta lisäävät ilmastonmuutoksen voimistamat luonnonkatastrofit. Kaikki nämä aiheuttavat epävarmuutta ja maailmanlaajuista pakolaisuutta, valtavasti inhimillistä hätää ja luontokatoa. Kaiken tämän keskellä on meille pohjolassa asuville ihmisille tärkeätä turvata elintarvikkeiden ja energian saanti, läheltä, puhtaasti, uusiutuvasti ja solidaarisesti. Emme voi kiihdyttää ilmastonmuutosta enää yhtään enempää, Holopainen muistutti.
Holopainen tietää, kuinka sote-uudistus etenee yskähdellen kuin tämän syksyn ennätykselliset flunssaepidemiat.
– Hyvinvointialueilla tuskaillaan rahoitusvajeessa ja ihmisten peruspalveluja sosiaali- ja terveyspuolella karsitaan kovalla kädellä. Vaikka vastuu palveluiden järjestämisestä hyvinvointialueilla onkin, eivät takkuavasti toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut voi olla vaikuttamatta kunnallisten palvelujen kysyntään, erityisesti vanhusväestössä. Heijastevaikutuksia vanhusten palveluasuntojen puuttuessa on jo nähtävissä. Rajut leikkaukset kaikkein pienituloisimpien toimeentuloon näkyvät myös suoraan kuntakonsernien palveluissa, kuten asumisessa.
Hän kiinnitti huomion myös siihen, kuinka Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalue aloittaa toimintansa vuoden alussa ja kuinka Äänekoski vastuukuntana ottaa siipiensä suojaan yli 60 valtiolta siirtyvää viranhaltijaa tekemään työtänsä työllisyyspalveluissa.
– Työllisyyskehitys niin Suomessa kuin Äänekoskellakin on saanut huonoja uutisia. Teollisuuden loppuvuoden ilmoitukset Suolahden vaneritehtaan lakkauttamisesta ja Valtran yt-neuvottelut sekä lukuisat lomautukset aiheuttavat tarpeen muutosturvalle ja uuden työllisyysalueen saumatonta toimintaa koetellaan heti sen alkumetreillä. Muutosturvaa kaivataan nyt monien työntekijöiden ja kaupungin ja koko kaupunkikonsernin uuden ja vanhemmankin henkilöstön arkeen. Muutosturvaa kaipaavat myös työttömyysuhan alla olevat ja työttömät ihmiset, joiden toimeentulo on vähintäänkin vaakalaudalla.
Holopainen sanoi, että vaikka vaikeuksia ja epävarmuutta onkin tarjolla enemmän kuin tarpeen, on tulevaisuuteen silti katsottava rohkeasti ja huolehdittava siitä, että Äänekoskella elämä jatkuu ja hyvien palvelujen turvaama sujuva arki on kaikkien saavutettavissa.
– Näihin kuuluvat ennen kaikkea hyvä varhaiskasvatus, lasten turvallinen koulutie, hyvä opetus, toimivat lähiliikunta- ja harrastepaikat, kuten Suolahden ja Äänekosken uimahallit, kirjastot ja muut kulttuuripalvelut. Ja että maankäyttö- ja kaavoituspalvelut ovat yhtä lailla saavutettavissa niin asukkaille, kuin tänne sijoittuvalle yritys- ja elinkeinoelämälle. Toimivat lähipalvelut ovat paras kilpailuvaltti uusien asukkaiden ja uusien investointien houkuttelemiseksi kaupunkiimme.
Kaikki tämä edellyttää sitä, että kaupunkiamme johdetaan poliittisesti osaavasti ja ennakkoluulottomasti. Olemme valitettavasti koko tämän vaalikauden kamppailleet kummallisten poliittisten ilmiöiden kanssa. Liekö epävakaa maailman tilanne syynä myös paikallispoliittiseen epävakauteen. Ensi vuosi on myös vaalivuosi. Kunta- ja aluevaali käydään huhtikuussa ja uudet poliittiset päättäjät astuvat tehtäviinsä ensi kesänä.
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä toivotti kaikille ehdokkaille voimia vaalityöhön ja riittävästi tervettä uteliaisuutta sekä tiedonjanoa.
– Että saisimme turvallisin mielin luottaa tulevaisuuteen siinäkin suhteessa, että maallinen, poliittinen päätöksenteko on jatkossa luotettavalla, rehellisellä ja avoimella pohjalla. Politiikka ei kaipaa enää yhtään enempää epävakautta, vaan johdonmukaista ja tasa-arvoista päätöksentekoa, että voimme aidosti rakentaa koko Äänekoskelle ja kaikille äänekoskelaisille hyvää tulevaisuutta.
Vasemmistoliitto kiittää viranhaltijoista, lautakuntia ja kaupunginhallitusta hyvästä ja vastuullisesta budjetin valmistelusta ja olemme hyväksymässä pohjaesityksen.
Perussuomalaisten Marke Tuominen antoi kiitokset kaupunginjohtajalle,t alousjohtajalle viranhaltijoilla talousarvion 2025 ja suunnittelukauden 2026-27 valmistelusta.
– On tärkeää tarkastella nimenomaan näitä kolmea vuotta.Talousarvio on yhteenveto myös kaupunkilaisille, millaisessa tilassa me olemme, mihin meidän on vastattava sillä talousarvio näistä on sitova. Vastassa ovat talouden realiteetit ja edelleen tiukkenevat ajat kuntataloudessa. Tulevan valtuustot huomio monikossa joutuvat tekemään kipeitä päätöksiä. Tämä talousarvio oli mahdollisimman monimutkainen, se on tehty sumussa eivätkä näkymät ole kirkkaat,mutta se on parsittu kokoon kohtalaisen hyvässä hengessä ryhmien välisissä neuvotteluissa . Yhteistyössä valtuustoryhmien kesken on edistytty.
Tuominen kertoi, kuinka untien keskinäinen kilpailu on jo menossa ja ”se jolla on liitua se piirtää”.
– Kuntaverojen erot kunnissa ovat jo isot ja yhden veroprosentin korotus merkitsee erikunnissa eri summia niin veronmaksajille ja kunnalle. Edessämme siis ovat kuntakentän isot haasteet ja hyvin epävarma tulevaisuus. Sote-uudistus sotki useamman kunnan talouden, niin myös Äänekosken. Luvattu ja paljon odotettu valtionosuusuudistus venyy vuoteen -27 mikä syventää tätä ahdinkoa.
Tuominen harmitteli, kuinka kuntien velvollisuudet eivät ole vähentyneet paljoakaan vaikka valtionosuudet vähenivät.
– Kuntien velvollisuuksia on vähennetty miljoonilla,mutta leikkauksia tehty 100 miljoonalla kuntien piikkiin. Kiinteistöverouudistuksesta ei kuulu mitään, vaikka sekin uudistus piti tulla ja on kunnille tärkeä.
Myös Tuominen huomioi te-uudistuksen, jolloin lakisääteiset työllisyyspalvelut siirtyvät kunnille vuoden alusta. Hän sanoi, kuinka uudistuksen rahoituskuvioita on vaikea ennustaa.
– Uudistus on mittaluokaltaan pienempi kuin sote-uudistus oli,mutta sen merkitys on suuri.
Entistä suurempi osa työttömyyden kustannuksista on jatkossa kuntien vastuulla. Äänekoski toimii vastuukuntana 13 kunnan muodostamassa Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueessa. Te-uudistuksen mukana ei seurannutkaan raha niinkuin luvattiin. On laskettu, että toiminnasta työllisyysalueilta uupuisi 100 miljoonaa euroa.
Millä muulla puuttuva osa katetaan kuin kaupungin rahalla, mikäli sitä on.
Äänekosken työttömyysluvut on ikäviä jo tällä hetkellä.
– Talousarviossa näihin niin kutsuttuihin ”sakkomaksuihin”on varattu 2,4 miljoonaa euroa työttömyys ja etenkin pitkäaikaistyöttömyys on kaupungissa nousussa. Toivottavasti tämä varattu raha riittää. Yksimielisellä päätöksellä talousarviota muutettiin hallituksessa työpajatoiminnan kohdalta joka on kaupungin vapaaehtoista työllisyystoimintaa,se jatkaa tulevaisuuden työpajana.Työllistäville yhdistyksille varattiin haettaviin avustuksiin 60 000 euroa. Nämä toimijat tekevät kaupungissa todella arvokasta työtä vaikeissa oloissa ja elämäntilanteissa olevien kanssa. Kiitos heille siitä, Tuominen kiitteli.
Hän sanoi, kuinka kotouttamisen laskennalliset maksuajat muuttuvat ensi vuoden alusta.
– Kiintiöpakolaisilta se tippuu neljästä vuodesta kolmeen. Kansainvällistä suojelua tarvitsevilta kolmesta vuodesta kahteen vuoteen.Tähän ryhmään kuuluvat myös Ukrainasta sotaa paenneet. Äänekoskella kotouttamisen laskennallisiin päiviin kuuluvia on asukukaslukuun nähden eniten Keski-Suomessa kun Jyväskylä vähensi kuntapaikat juurikin kotouttamiseen tarkoitettujen määrärahojen leikkauksen ja kunnille siirtyvän päävastuun vuoksi. Valtio siirtää 60 miljoonaa euroa kotouttamisen omavastuuta kunnille vuoden alusta. Tästä syystä kiintiöpakolaisten määrää tulisi kaupungissa jäädyttää toistaiseksi perustuen kaupungin talouteen ja työttömyyteen vedoten.
Tuominen esitti talousarvioon muutosehdotuksen.
– Uuden kotouttamislain tullessa voimaan ensi vuoden alusta emme pysty tarjoaman nykyisiä palveluja ja kielikoulutusta jos emme puutu nykyiseen palvelutasoon tai tee lisätalousarviota. Jostakin on pakko alkaa säästämään. Investointitaso on vuonna -25 maltillinen. Suolahden uimahallin korjaus vie investoinnista leijonan osan joten korjausvelka infrassa vain tulee kasvamaan ja kadut ja tiet eivät tule kiitosta saamaan tulevana vuonnakaan. Pahempia paikkoja kuitenkin korjataan. Kun tulevaisuuden haasteet ovat nyt näin sekavia niin seuraavien vuosien aikana Äänekosken kaupungin toiminnalla ja päätöksillä ratkaistaan onko kaupunki osa ratkaisua vai ongelma suomalaisessa kuntakentässä. On selvää ,että Äänekoskelle kohdistuu muutospaineita.
Tulevaisuutta ei rakenneta katsomalla peruutuspeiliin, yhteistyö ja päätöksentekokyky ovat avainasemassa, Tuominen sanoi ja antoi peruskiitoksen puolueille hyvästä yhteistyöstä.
Maltillisten Riikka Happo kertoi kirjoittaneensa joulupukille.
– Luin Ylen artikkelia joka käsitteli tärkeää aihetta, joulupukin kirjeitä. Joulupukki kun sattuu olemaan sellainen tyyppi, jolta voi toivoa juuri sitä mikä on tärkeää, tarpeellista ja mikä tuo iloa ja hyvää mieltä. Artikkelissa kerrottiin että joulupukille tipahtelee vuosittain puoli miljoonaa kirjettä ja toiveita saapuu kaikenikäisiltä.
– Hei joulupukki. Talouden taantuma ja Venäjän hyökkäyssota näkyvät myös täällä meidän pienessä ja rakkaassa kotikaupungissamme Äänekoskella. Sote-uudistus toi mukanaan karmivan valtionosuusleikkauksen. Joudumme myös astumaan tulevaan vuoteen siinä tiedossa että menetämme tärkeitä työpaikkoja kaupungissamme. Voisitko lähettää meille viisautta, toivoa ja luottamusta tulevaan? Monesti tällaisina haastavina aikoina on inhimillistä tuntea pelkoa, pettymystä, laskeutua negatiivisuuteen ja jopa lietsoa paniikkia. Vaikeina aikoina olisi erityisen tärkeää nähdä myös hyvät asiat ja pelata samaan maaliin.
Meillä on kuitenkin myös tiedossa tulevia investointeja kaupunkiimme, olemme saaneet tänne uusia yrityksiä ja meillä on moni asia täällä vallan mainiosti. Meillä on vertaansa vailla olevat lapsiperheiden palvelut, uudet koulut ja päiväkodit. Meillä on upea luonto ja harrastusmahdollisuudet. Ollaan saatu paljon hyvää aikaan, hyvää pohjaa ponnistaa myös vaikeissa hetkissä joita myös elämään kuuluu. Ja ainakin museossa ja uimahallissa tullaan viettämään aikaa tulevaisuudessa, tai ainakin parempi olisi. Myös uutta vastuuta on tiedossa kun julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille heti tulevan vuoden alusta ja Äänekoski toimii Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen vastuukuntana. Lähettäisitkö tänne suuntaan rohkeutta, voimaa ja ymmärrystä. Ripauksen extraonnea uuteen vuoteen. Rahalahjoitukset otetaan myös kiitollisena vastaan. Kiitos jo etukäteen.”
Happo kertoi, kuinka Äänekosken Maltilliset ry:llä heräsi huoli joulupukin rahojen riittävyydestä mutta toiveikkaana pääosin hyväksyy vuoden 2025 talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2025-2027.
– Kiitämme joustavasta yhteistyöstä kaupunkimme virkamiehiä, jokaista valtuustoryhmää ja muita yhteistyötahoja. Toivotamme jokaiselle äänekoskelaiselle rauhallista joulunaikaa ja paljon onnea ja iloa tulevalle vuodelle!
Kokoomuksen Tommi Lunttila sanoi, kuinka vuoden 2025 talousarviota käsiteläessä on hyvä muistaa, että talousarvio ei ole pelkästään numeroita ja lukuja paperilla.
– Se on yhteinen suunnitelmamme, joka kertoo, miten haluamme rakentaa tulevaisuuden Äänekoskea, joka tulisi olla hyvä koti jokaiselle asukkaalle ja joka kannustaa sekä tukee asukkaitaan elämään täyttä elämää.
Lunttila tiesi, kuinka Äänekoskella on edessään pysyvästi tiukemmat ajat, kun sote-uudistus ja sen kautta ontuvat hyvinvointialueet, leikkaa kaupungin verotuloja tästä iäisyyteen.
– Meidän täytyy priorisoida erityisesti investointejamme ja vaatia niiltä parempaa tuottoa. Sopeutuminen uuteen tilanteeseen on välttämätöntä, jotta voisimme tarjota toimivia ja kunnollisia palveluita jatkossakin. Kuten tiedämme, kaupungin taloudellinen tilanne on haastava, eikä vain meillä vaan myös muissa kaupungeissa ympäri Suomen. Vuoden 2025 tulos näyttäisi muodostuvan 2,2 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Myös taloussuunnitelmavuodet 2026-2027 näyttäisivät muodostuvan alijäämäisiksi, mikä asettaa paineita vastuulliselle ja harkitsevalle taloudenpidolle. Kokoomuksen ryhmälle vastuullisuus tarkoittaa ennen kaikkea järkeviä, pitkälle kantavia päätöksiä, jotka varmistavat kaupungin talouden kestävyyden. Vastuullinen taloudenhoito edellyttää, että asetamme realistisia tavoitteita ja vältämme lyhytnäköisiä päätöksiä. On jo täysin selvää, että seuraavalla valtuustokaudella ryhdymme valmistelemaan pitkäjänteisiä talouden tasapainottamistoimenpiteitä.
Lunttila piti tärkeänä, että talouden tasapainottaminen ei tarkoita ainoastaan säästöjä, leikkauksia tai veronkorotuksia, vaan myös järkeviä kaupungin taloudelliselle tilanteelle sopivia investointeja, jotka parantavat koko kaupungin, kaikkien alueiden, elinvoimaa.
– Talouden tiukkoina aikoina jokaisen päätöksen on perustuttava tietoon ja tehtyjä, sekä tiukkojakin päätöksiä on lopulta kyettävä myös toteuttamaan.
Kokoomuksen ryhmälle on tärkeää, että Äänekoski tarjoaa yrityksille erinomaiset toimintaedellytykset.
– Tuleva TE-uudistus tuo työllistymisen palvelut valtiolta kaupungeille. Tässä on omat haasteensa, mutta meidän on ensiarvoisen tärkeää varmistaa, että talousalueellamme on riittävästi osaavaa työvoimaa ja tähän vastaaminen on elinehto Äänekosken teollisuuspaikkakunnan jatkumiselle. Toivottavasti Äänekoskella pidetään kiinni vastuullisen taloudenpidon linjasta ja jatketaan panostuksia erityisesti lasten ja nuorten kasvuun sekä koulutukseen. Olemme iloisia, että poliittiset puolueet ovat löytäneet nyt yhteisen linjan isoissa linjoissa ja tämä kertoo, miten viime kuukausina Äänekosken poliittinen ilmapiiri on eheytynyt ja yhdessä tekemisen ja luottamuksen ilmapiiri on löytynyt. Kiitämme kaikkia neuvotteluihin osallistuneita ryhmiä yhteistyöstä sekä virkakuntaa hyvästä valmistelusta, Lunttila kiitteli.
Kristillisdemokraattien Piia Flink-Liimatainen kertoi, kuinka politikoilla on tapana puhua näin vuoden viimeisessä valtuustonkokouksessa suurista luvuista, jotka liittyvät talousarvioon sekä uuteen taloussuunnitelmaan tuleville vuosille.
– Kuulijan, kuten myös joskus valtuutetun, on vaikea äkillisesti hahmottaa miten kaikki nivoutuu toisiinsa ja mistä asiasta milloinkin on kysymys. Tänä vuonna olemme saaneet osallistua useisiin valtuutetuille tarkoitettuihin iltakouluihin, joissa yhdessä olemme voineet perehtyä kaupunkimme talouteen ja tulevaisuuden näkymiin. Tämä on helpottanut asioiden yhteisen näkemyksen löytymistä. Esille on myös nostettu kaupunkilaisilta tulleita asioita ja niihin on etsitty ratkaisuja vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta.
Flink-Liimatainen tietää, kuinka Äänekoskella joudutaan tasapainottamaan taloutta siten kuin tekee koko Suomi.
– Jotta toimemme ja puheemme ei olisi pelkästään kurjuuden jakamista, on hyvä muistaa, miten hyvin meillä moni asia jo on. Meillä on investoitu oikea-aikaisesti terveisiin kouluihin ja monipuolisiin liikuntapaikkoihin. Suolahden uimahallin osalta erityinen kiitos valtuutetuille sen eteenpäin viemisestä. Kiitos myös kriittisimmille valtuutetuille, jotka ovat nostaneet talouden kiristymisen aiheellisesti esille. Me kristillisdemokraateista näemme uimahallin peruskorjauksen tärkeänä investointina kuntalaisillemme, terveydelle ja hyvinvoinnille. Uimahalli on paikka, johon pääsee kävellen, esteettömästi ja paikka, jossa yhteisöllisyyttä rakennetaan fyysisen kunnon ohessa. Yksinäisyys ja liikkumattomuus on tunnetusti kallista, paljon kalliimpaa kuin satsaus uimahalliin.
KD:n ryhmä iloitsee suuresti Koulumäen yhteiskoulun uusi C rakennuksen valmistumista.
– Vihdoinkin vuosien odotusten jälkeen Ala-Keiteleen musiikkiopisto sekä nuorisopalvelu pääsevät toimiviin tiloihin. Upea satsaus lapsiin ja nuoriin, taas kerran. Tulemme elämään isojen rakennemuutosten aikaa. TE-keskusten tehtävät siirtyvät kunnille. Tässä meillä on tuhannen taalan paikka hoitaa järjestäjän vastuulla olevat sekä isomman työllisyysalueen tehtävät hyvin. Hyvinvointia syntyy työstä, oman työpanoksen merkityksestä.
Hän sanoo, kuinka hyvinvointialueen elämä etenee omaa latuaan.
– Tässäkin yhteisten palveluiden liittymäpintojen tiivis yhteistyö, ennakointi ja yhteinen päämäärä tukee kuntalaisten terveyttä ja hyvinvointia.
Näemme tärkeänä, että yhteistyötä lisätään edelleen avustusjärjestöjen, seurakuntien, kirkon, yhdistysten ja säätiöiden kanssa. Nämä toimijat ovat merkittävässä roolissa työttömyyden ja syrjinnän ehkäisyssä, ystäväpalveluissa ja ruoka-avun jakamisessa.
Esimerkiksi kirkon joka torstaisella ilmaisella aamiaisella voi käydä jopa 150 henkilöä koululaisia, eläkeläisiä, mielenterveyskuntotujia, työttömiä. Se on joillekin viikon ainut kohtauspaikka. Arvostammeko ja ymmärrämmekö riittävällä tasolla näiden toimijoiden työtä, Flink-Liimatainen kysyi.
KD:n ryhmäpuheenvuorossa kiitettiin hyvästä yhteistyöstä valtuustoryhmiä ja kaupungin johtoa sekä henkilökuntaa.
– Kohta lopuillaan oleva kausi ei ole ollut helppo, mutta se on ollut monella tapaa opettavainen. Kiitos kaikille venymisestä, itsensä likoon laittamisesta ja aidosta halusta kehittää yhteistä kuntaamme. KD:n valtuustoryhmä hyväksyy talousarvion vuodelle 2025 ja taloussunnitelman vuosille 2025-2027.
Vihreiden Kimmo Tuikka muistutti, kuinka kunnilla on lakeihin perustuva velvollisuus järjestää alueellaan peruspalvelut, jotka rahoitetaan verovaroin.
– Nykyisin huomattava osuus näistä varoista menee koulujen ja päiväkotien toimintaan. Meidän pitää myös huolehtia kaupungin perusrakenteiden, kuten tiestön ja kiinteistöjen ylläpidosta sekä hyvän ja terveellisen elinympäristön turvaamisesta. Elinkeinopolitiikalla edesautamme uusien työpaikkojen saamista kaupunkiin.
Tuikka laski, kuinka Äänekosken väestö vähenee joka vuosi 150-200 hengellä.
– Syntyvyys on paljon pienempi kuin kuolleisuus eikä muuttoliike pysty korjaamaan tilannetta. Teollisuudesta poistuu lähivuosina satoja työpaikkoja vaneritehtaiden lakkauttamisen myötä eivätkä tiedossa olevat muut hankkeet pysty työllistämään läheskään kaikkia. Työttömyysprosentti on jo ennestäänkin keskimääräistä korkeampi. Valtiovaltaa on jo huudettu apuun, mutta voi olla että vain murusia on jaossa sieltä päin. Toivottavasti väestökato ei kiihdy enää tästä.
Tuikka ei haluaisi sanoa että Äänekoskella pitää valmistautua siihen että kaupunkimme väkimäärä edelleen vähenee ja sen seurauksena joudumme vähentämään palvelujen tarjontaa.
– Se voi tarkoittaa kouluverkon tiivistämistä ja alueellisen eriarvoisuuden lisääntymistä kun palvelut keskittyvät yhä enemmän yhteen tai kahteen isoimpaan taajamaan. Tänään olemme kokoontuneet päättämään siitä, mihin ensi vuonna käytämme asukkailta ja yrityksiltä kerättyjä rahoja. Liikkumavaraa on hyvin vähän ja olemme tekemässä reilusti alijäämäistä talousarviota – selkosuomeksi sanottuna: rahaa menee enemmän kuin sitä tulee. Joudumme todella tarkasti miettimään mihin meidän ehdottomasti pitää laittaa rahaa, jotta voimme turvata riittävät palvelut asukkaille. Haluamme myös antaa ulospäin kuvaa että Äänekoski on hyvä paikka asua ja elää. Sillä sitä se todellakin on, Kimmo Tuikka painotti.
Ja tuhansien hulemaksut maksatetaan erittäin epäoikeudenmukaisesti kun toiset ei maksa ollenkaan samanlaisilla perusteilla . Täyttä paskaa kohtelu.