Keskustaväki odotti puolustusministeri Antti Kaikkosen kanssa uutisia Turkista. Ministeri vakuutteli Äänekoskella käydessään, ettei Venäjä ole Suomelle välitön uhka.
Onko toiveita Turkin suhteen, jotta Suomen Nato -jäsenyyden ratifointi saadaan maaliin – ehkä jopa tänään. Se oli lienee yleisön päällimmäisenä kysymyksenä.
– Vielä on toiveita, että ratifiointi pikkuhiljaa otettaisi, mutta Turkin parlamentti suunnittelee töitään lyhyellä jänteellä. Asia voi tulla käsittelyyn tänään – jos ei tänään niin lähipäivinä. Asia ei ole Suomelle enää päivistä kiinni, sillä homma on hyvin putkessa, puolustusministeri Antti Kaikkonen sanoi.
Koska Ruotsi viivästyy Suomesta, onko sillä merkitystä?
– Olisi mieluummin menty Nato-ovesta sisään vierekkäin Ruotsin kanssa ja nyt me mennään peräkkäin. On Ruotsinkin turvallisuuden kannalta hyvä, että Suomi liittyy tässä vaiheessa. Mitä Turkki päättää Ruotsin suhteen, sille me ei mitään voida, mutta uskon, että Ruotsi saadaan mukaan heinäkuuhun mennessä.
Kaikkonen näkee Suomen turvallisuustilanteen vakaana.
– Venäjä ei ole meille välitön uhka, rajoilla on rauhallista, ja rajoja seurataan. Ei kannata olla huolissaan, sillä puolustusvoimat on valveilla päivin ja öin. Ei ole merkkejä, että tänne oltaisi tulossa. Ne Venäjän joukot, jotka ovat meidän lähialueillamme, ovat tällä hetkellä Ukrainassa. Niin kauan kun Euroopassa soditaan, ei tilanne ole hyväkään. Tämä on hyvin synkkä tilanne, ja sen vuoksi Suomi on omat johtopäätöksensä tehnyt, josta yksi Nato -jäsenyyden hakeminen.
Paikalle tullutta kovaäänistä natovastustajaa ei tahdottu saada jankkamiseltaan hiljaiseksi, hän sai puheaikaa lähes kymmenen minuutin ajan ja lopuksi kutsui Kaikkosta esikuntineen maanpettureiksi
– Suomessa on mielipiteen vapaus ja se on arvokas asia. Saa olla eri mieltä, mutta totta kai toivon, että sen esittää rauhallisesti. Kaikkien ei ole pakko olla samaa mieltä. Eduskunta on äänestänyt Nato-jäsenyydestä ja 188 kansanedustajaa oli natojäsenyyden kannalla ja kahdeksan vastaan. Näistä asioista on ollut varsin yksituumainen näkemys, kuittasi Kaikkonen.
Meillä on vaalit sunnuntaina, onko havaittu vaikuttamista?
– Ei ole nähty voimakkaita vaikuttamisyrityksiä, eikä aggressiivista valtioon kohdentuvaa toimintaa. Nettimaailma on toinen juttu trolleineen, Kaikkonen sanoi.
Kaikkonen pitää poliisin ja rajavartiolaitoksen sekä pelastustoimen resursseja riittävällä tasolla – vaikka paremminkin voisi olla.
– Hommat pystytään hoitamaan näilläkin, mutta tiedän, että kaikkien näiden suhteen olisi lisäresurssitarpeita. Tällä hallinnon alalla jolla olen, täytyy olla tyytyväinen, sillä olen saanut valtavasti lisäresursseja. Suomen historian suurimmat panostuksen puolustukseen on tehty tämän hallituksen aikana: neljä uutta sotalaivaa, päätös vanhenevien Hornetien korvaamisesta uusilla koneilla. Hyvä että se tehtiin, sillä uskon, että jos nyt lähtisimme kaupoille olisi hinta huomattavasti kovempi. Ne Hornetit, jotka meillä on – niitä me emme voi antaa pois, niitä tarvitaan oman maamme turvana. Ukrainaa pitää auttaa, ja niin me teemme. Kaikkonen totesi.
Kaikkonen tietää, että viranomaisyhteistyö toimii Suomessa hyvin.
– Viranomaiset puhaltavat upeasti yhteen hiileen.
Kyberturvallisuuteen satsaaminen on Suomessa tätä päivää ja liittyy myös vahvasti maan puolustukseen.
– Kybermaailmassa ja verkossa liikutaan ensin, ennen kuin lähdetään millään muulla liikkeelle. Ja tätä tapahtuu maailmassa koko ajan. Puolustusvoimat on panostanut tähän viime vuosina ja panostaa jatkossakin niin teknologiaan kuin henkilöstöönkin. Myös lainsäädäntöä on viilattu ja meille on otettu käyttöön uudet sotilastiedustelulait. Meillä on hyvät työkalut toimia kybermaailmassa mutta meidän pitää muistaa olla koko ajan kehityksen mukana. Keski-Suomi on tässä keskeinen alue, sillä teillä on hyvää osaamista, kommentoi Kaikkonen.
Yleisöstä kysyttiin reservin yläikärajoista, eli ovatko ne kohdillaan vai pitäisikö säätää ylöspäin.
– Asia on ollut jonkun verran pohdinnassa puolustushallinnossa. On olemassa reserviläisiä jotka olisivat mielellään vielä mukana rivissä. Ajattelen, että se olisi perusteltua mahdollistaa vähintäänkin vapaaehtoiselta pohjalta. Tämä on pohdinnassa ja luulen, että meiltä tulee esityksiä tämän asian suhteen. Olen kannustanut puolustushallinnossa tämän asian jatkotyötä, Antti Kaikkonen sanoi.
Paikalla olivat myös kansanedustajaehdokkaat Jari Halttunen, Joonas Könttä, Anne Kalmari ja Samuli Mattila.
Voikohan noita Kipinän kevyttoppatakkeja ostaa jostain…🤔