Suolahdessa, Katvelan omakotitaloalueella sijaitseva liikerakennuksen kunto ja myynti ovat saaneet aikaan vilkkaan keskustelun ja toiveen rakennuksen pikaisesta purkamisesta. Ihan sormia napsauttamalla ei purkutoimiin voida ryhtyä. Ensin on tehtävä monta paperihommaa eli täytettävä kaavakkeita joihin nidotaan mukaan erinäinen nippu liitteitä. Maankäyttö- ja rakennuslaki säätelee purkamista pykälässä 154 näin: Rakennuksen tai sen osan purkaminen tulee järjestää niin, että luodaan edellytykset käyttökelpoisten rakennusosien hyväksikäyttämiselle ja huolehditaan syntyvän rakennusjätteen käsittelystä.
Purettavasta rakennuksestasyntyy tonneittain rakennusjätettä. Purkaminen ei ole ihan pikkurahalla suoritettavaa toimintaa, kustannuksia kun syntyy itse purkutyöstä – miestyövoimasta sekä koneista, lajitteluista, kuljetuksesta ja jätemaksuista eikä prosessiin tarvittavia hakemuksiakaan saa matkaan ilman euroja.
Taloon on anottava purkulupa, kaava-alueella kun ollaan. Hakijan on tehtävä selvitys rakennusjätteen käsittelystä ja purkutyön jätehuollosta. 1960-luvulla rakennetun liiketalon purkaminen on suoritettava huolellisesti ympäristöä suojellen sillä rakennuksen lattialaatasta sekä mahdollisesti putkieristeistä löytyy asbestia. Tämä tietää ilmoitusta Keski-Suomen työsuojelupiiriin ennen purkutoimeen ryhtymistä. Rakennuksen alla on mitä ilmeisemmin myös öljysäiliö ja purkamiseen ryhdyttäessä on metallisen säiliön oltava puhdistettu ja puhdistuksen suorittamisesta todistus. Yleensä öljylämmityskohteissa pitää tehdä maaperätutkimus ja osoittaa, ettei maahan ole valunut öljyä.
Rakennuksen purkajan on esitettävä ympäristöviranomaiselle massamäärät jätteestä sekä kerrottava näille sijoituspaikat.
Erilaiset purkujätteet on lajiteltava: lasi, tiili, metalli, betoni, puu, kyllästetty puu, asbesti, ongelma- ja energiajätteet sekä kaatopaikka eli sekäjäte: talo on niellyt sisäänsä monenlaista jätettä, sen huomaa kun purkuhommiin ryhdytään.
Eikä tässä vielä kaikki: purkajan on suojattava kohde purkutöiden ajaksi ja tehtävä naapurustolle ilmoitus purkuajankohdasta.
Loppupäätelmä: rakennuksen purkaminen ei ole yksinkertaista. Ei niin, että puskutraktori tulee paikalle ja jyrään läjään ja kippaa rojut kaatopaikalle. Varovasti arvioiden tämän esimerkkirakennuksen purkukustannus tulee olemaan 20 000 – 30 000 euron luokkaa, riippuen siitä, kuinka hyvin jätteiden lajittelu hoidetaan.
Onkohan tontii omistajan hallinnassa tai omistuksessa ?
Erittäin hyvä, kattava sekä asiaa selventävä kirjoitus. Rakennuksen purku sisältää monta eri vaihetta.