Infra-alan työllisyystilanne jatkui vuonna 2012 ounasteltua parempana. Vasta vuoden lopussa yritysten liikevaihto kääntyi laskuun. Vuosi 2013 on alavireinen. Tilanne vaihtelee kuitenkin paljon alueittain. Nyt yritysten väliset erot kasvavat myös alueiden sisällä.
Aluekatsauksessa Keski-Suomi on yhteistä aluetta Hämeen kanssa. Suhdannetiedustelun mukaan Hämeessä tilanne on Keski-Suomea hieman parempi. Hämeessä käyttöaste oli maaliskuussa 68 prosenttia, Keski-Suomessa selvästi alle 50 prosenttia.
Rakentamisen määrän kasvua odotti Hämeessä lähes puolet yrityksistä ja supistumista viidesosa. Keski-Suomessa viidesosa yrityksistä arvioi rakentamisen kasvavan vuodentakaiseen nähden, mutta yli puolet ennakoi supistumista. Kunnossapidon työmäärä laskee selvästi molemmilla alueilla.
Alueiden erot näkyvät toimintaa haittaavien tekijöiden arvioinneissa. Keski-Suomessa merkittävimmiksi haitoiksi koetaan työkannan niukkuus ja tarjouspyyntöjen vähyys. Hämeessä suurimmat haitat ovat alhaiset urakkahinnat ja kustannustason nousu.
Valtakunnallisesti katsoen perinteisen maarakentamisen (väylät ja kunnallistekniikka) määrä päätyi viime vuonna prosentin verran plussalle, vaikka kustannusten nousu oli kaksinkertainen inflaatioon nähden. Työllisten määrä kasvoi viisi prosenttia ja tehdyt työtunnit seitsemän prosenttia.
Koko inframarkkina (väylät, kunnallistekniikka + muu infra kuten talonrakentamisen pohjatyöt) supistui kaksi prosenttia, sillä talonrakentamisen vähennyttyä pohjarakennustyöt supistuivat seitsemän prosenttia.
Taakse jäävä talvi oli koko maassa edeltäjäänsä selvästi huonompi. Keskimääräinen saldoluku painui huomattavasti miinukselle. Yritysten työkanta supistui selvästi ja saldoluku oli -33. Kapasiteetin käyttöaste putosi 65 prosenttiyksikköön (ennen 69). Hajonta yritysten välillä kasvaa alueiden sisällä.
Infra-alan yritysten toimintaa haittaa eniten alhainen hintataso. Yhdistettynä korkeaan kustannustasoon se aiheuttaa kannattavuusongelmia. Sen sijaan rahoitusongelmia yrityksillä ei merkittävämmin ole. Vähäinen työkanta huolettaa joka neljättä alan yritystä, kireät aikataulut vaivaavat joka viidettä. Pula ammattihenkilöstöstä on helpottunut mutta se on edelleen joka neljännen yrityksen huolena etelässä, Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa.
Tiedot selviävät INFRA ry:n maalis–huhtikuussa jäsenilleen tekemästä suhdannekyselystä. Kyselyyn vastasi kultakin alueelta 10–15 paikallisesti merkittävää INFRAn jäsenyritystä. Vastaajien yhteenlaskettu työkanta oli maalis–huhtikuun vaihteessa noin 360 miljoonaa euroa.