AHTAALLA KAUPPAKADULLA II : Ahosten kauppiassuku Äänekoskella
Otto Ahonen tuli 1895 kymmenen vuoden kauppapuksukokemuksella Saarijärveltä Äänekoskelle kauppiaaksi ja laittoi kaupan Piilolaan vievän tien varrelle lähelle Eerolan taloa. Vanha kauppias pääsi 50-luvun Suomen Kuvalehteen komeasti kokosivulle – olisipa ollut hieno postikorttiaihe.
Eri lähteissä on Otto Ahosen kaupanaloittamisella eri vuosiluku. Tämä virallinen ilmoitus (löytyi Väksyn arkistosta) ei välttämättä todista enempää, sillä kauppa on saattanut olla jo käynnissä pitkäänkin ?
Tässä 20-luvun lopun kuvassa ollaan Otto Ahosen kaupan naapurissa, uuden sairaalan parvekkeella. Suoran linjan vuoksi vedettiin pässinrata Kuhnamon kiramolle varsin läheltä kaupparakennusta., joka on suuren syreenipuskan takana niin, että vain kattoa näkyy. Oikealla iso vaalea talo on Eerola. Kulkutautisairaala siinä välissä. Tätä kuvaa on myös laitettu postikorttina – ei silloin vielä näin patinoituneena.
Vuonna 1918 laittoi Otto Ahosen 27v poika Väinö Kauppakadulle oman kauppansa suolahtelaisen Juuso Virtasen kahvilarakennukseen. Isä Ahosen kauppiasura päättyi 1935, ja samana vuonna Väinö Ahonen käynnisti Pukkimäellä Kotakennääntie 18:ssa toisen myymälänsä. Kauppakatu 16:ssa eli nykyisen torin kohdalla oli vielä Väinö Ahosen jalkine- ja kangaskauppa. Tässä yhdyspankin katolta otetussa kuvassa näkyy monelle vanhemmalle koskelaiselle tuttu muisto: Ahosen kaupan kadulle tulleet portaat. Kuva on osa postikortista vuodelta 1938 (ks. Ramin kortit 91).
Kauppakadulle vuodet 1961-64 oli suuri mullistus. Lähes kaikki puurakennukset Viiskulman portilta (Osuuskaupan ja Yhdyspankin kivitalot) uuden torin laitaan asti purettiin. Autoille avattiin leveä katu ja ennen niin käsittämättömät parkkipaikat saivat saman verran lisätilaa tien laitaan. Tässä kuvassa Ahosen kauppa vetelee viimeisiään ja taustalla jo kohoaa uusi hieno Kauppakatu 6. Ainut jälki nykyään on Kauppakadulla oleva mutka.
Vuonna 1964 valmistui Ahosen uusi rakennus, jossa oli aluksi elintarvikekauppa ja pian myös Alko. Joulukoristeet näyttävät olevan jo osin paikallaan – mahtoiko olla loskainen talvikeli ?
Väinö Ahosen tytär Aira (vuodesta 1950 kaupan töissä) oli miehensä Pauli Kauppisen kanssa viimeinen suvun kauppias. He muuttivat Loviisaan ja kaupparakennus myytiin 1981 Niskasille, jotka tekivät heti laajennuksen, joka avattiin 26.7.1982. Alko ja K-kauppa jatkoivat vielä kotvan vuokralaisina. Tätä ennen, Ahosten aikaan rakennusta laajennettiin 1970 nykyisen HissunKissunin ja sähköliikkeen verran. Edelleen, Seurakuntatalolle venyvä siipi rakennettiin 1975.
Toisessa kerroksessa oli talonmiehen pienen asunnon lisäksi kaksi muuta asuntoa ja autokoulun luokkatila. Yläkerta remontoitiin 1984, jonka jälkeen siellä oli 5 asuntohuoneistoa. Kaukolämpöön oli rakennus siirtynyt jo 1981. Rakennuksen alla on muuten jo 60-luvulta ollut tilava väestösuoja, 150 neliötä.
Nykyinen 2000-luvun ilme on rakennukselle tullut reilu kymmenen vuotta sitten. Niskasten kauppiasura , alkaen 1953, on sitten jo aivan toinen juttu Äänekosken historiassa.
LÄHTEET:
Timo Niskasen haastattelu 6.2.2015 ja Niskanen Oy:n arkisto
Aarne Vuorisen arkisto
Anja Hytösen kokoelmat
Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistyksen arkisto
***
POSTIKORTTEJA ÄÄNESEUDULTA
Edesmenneen Raimo Lampisen (1953–2010) jättimäinen kokoelma seudun postikortteja on päätetty tarjota lukijoille tutkittavaksi. Tarkoitus on Lampisen kokoelmasta tehdä myöhemmin kuvateos, kunhan korteista saadaan lisää paikallista lisätietoa. Samalla perehdytään erilaisten postikorttien maailmaan.
ÄKS julkaisee Ramin Kortit -sarjassa aina sunnuntaisin ilmakuvakortteja, mainoskortteja, katunäkymiä, tapahtumia ja ryhmäkuvia. Kortteja on 1900-luvun alusta tähän päivään yli sadan vuoden ajalta.
Palautetta ja tietoja voi antaa netin kautta tai toimitukselle.
HEIMO SAVOLAINEN, TIMO ENÄKOSKI
Aira ja Pauli Kauppinen eivät muuttaneet Loviisaan. Avioeron jälkeen
Pauli Kauppinen yksin muutti Loviisaan ja asuu siellä edelleenkin.