Taidetta Suolahdesta
Jos haetaan värikkäitä ja elämyksellisiä kortteja niin Suolahden Taiteilijaseuran ainutta korttisarjaa ei saa unohtaa. Yhdeksän eri taiteilijan teokset hehkuvat niin väreissä kuin grafiikassa. Moniaiheisessa sarjassa on myös pari korttia, joista voi tunnistaa tuttua, mutta mennyttä Suolahtea. Sarjan eräänlaiseksi tunnuskortiksi on tullut Olavi Viljakaisen öljyvärimaalaus vanhoista venevajoista Makkaralahden pohjukassa.
Kun korttisarjaa ryhdyttiin suunnittelemaan oli seuran puheenjohtajana Sirpa Hasa. Hänen mukaansa tarkoituksena oli hieman hankkia seuralle rahaa ja niin kaikista korttiaiheista tehtiin 300 kappaletta yksinomaan myyntiin eri tilaisuuksissa. Jokainen taiteilija sai sen päälle sitten tilata mielensä mukaan kortteja omaan käyttöön. Kuitenkaan ei niitä tullut kellekään kovin montaa. Näin ollen voidaan puhua harvinaistuvista korteista, ja vaikea on jo nyt löytää koko 16 erilaisen kortin sarjaa. Paitsi puheenjohtaja Hasalta, jolla on entisen Seuran arkistossa tallella alle 20 sarjaa – myytävänä. Kannattaisi ehkä häneltä kysellä niitä !
Korttisarjaan tulivat yksittäiset teokset Heli Hurmeelta (Talvimaisema 1987), Sirpa Kärkkäiseltä (Neito, etsaus) ja nimetön Ulla Vuopalalta. Kaksi teosta on seuran nestori Eino Korhoselta (Haltia virran rannalla, akvatinta ja Tuulen lapset, sekatekniikka), Helena Nikkilältä (Juhannusruusut 1995 ja Rannan kivet 1997), Sanna Sanaksenaholta (Liitelyä 1987 ja Syysköröttelyä 1987), Markku Rintalalta (Huhtikuu 1987 ja Kukkulalta kaakkoon) sekä Olavi Viljakaiselta (Vanhoja venevajoja Suolahdesta 1987 ja Sonaatti). Puheenjohtaja Sirpa Hasalta on kolme työtä (Lukki kutoo, Taikan lukuhetki ja Tänä aamuna, kaikki batikkia). Tänä aamuna – teos valmistui hädin tuskin ja saatiin viimeisenä mukaan kun kortit menivät painoon.
Suolahden Taiteilijaseuran taival päättyi kaupunkiliitokseen, jonka jälkeen päätettiin ettei Äänekosken Taiteilijaseuraan liitytä. Ehkäpä tämä vanhan polven jyrkkyys oli lopullisen turhautumisen merkki – nuoren polven singahdellen nyt rajoista ja järjestöistä välittämättä ? Mutta Ars longa Vita brevis.
Taiteellinen sarja on ollut monelle mieleen. Esimerkiksi suolahtelainen Hilkka Keurulainen kertoo ostaneensa Ystäväntuvalta lukuisia Taiteilijaseuran korttisarjoja ja postitellut niillä viimeisen kymmenen vuoden aikana mm. kymmeniä kilpailuvastauksia vaikkapa Sisiksen ristikoihin. Nyt ovat kortit loppuneet Ystäväntuvaltakin.
Kortit on painanut Keski-Suomen Painotuote Oy – olisiko vuosi ollut 1999 tai 2000, ja niitä on lähetetty aina viime päiviin asti. Kortteja on myös lahjoiteltu paljon eri tapahtumissa ja tilanteissa. Olavi Viljakainen ei edes muista, että niitä olisi joskus myyty vaan ainoastaan jaettu. Muun muassa ystävyyskaupunki Borovitshista lähetettyjä Taiteilijaseuran kortteja pitäisi löytyä maailmalta useita. Tosin monelle lienevät nämä pienet taideteokset liian arvokkaita lähetettäväksi ja ovat siksi jääneet muistoksi ?
Pieni kysymys yleisölle: Milloin on Suolahden Taideseura perustettu ?
Lähteet:
Olavi Viljakaisen haastattelu 5.6.2015
Sirpa Hasan haastattelu 5.6.2015
Leila Rahmin haastattelu 5.6.2015
*****************
POSTIKORTTEJA ÄÄNESEUDULTA
Edesmenneen Raimo Lampisen (1953–2010) jättimäinen kokoelma seudun postikortteja on päätetty tarjota lukijoille tutkittavaksi. Tarkoitus on Lampisen kokoelmasta tehdä myöhemmin kuvateos, kunhan korteista saadaan lisää paikallista lisätietoa. Samalla perehdytään erilaisten postikorttien maailmaan.
ÄKS julkaisee Ramin Kortit -sarjassa aina sunnuntaisin ilmakuvakortteja, mainoskortteja, katunäkymiä, tapahtumia ja ryhmäkuvia. Kortteja on 1900-luvun alusta tähän päivään yli sadan vuoden ajalta.
Palautetta ja tietoja voi antaa netin kautta tai toimitukselle.
HEIMO SAVOLAINEN, TIMO ENÄKOSKI