Kaukaa haettua
Näin kesällä tulee usein matkailijoille jakoon maakuntia ja sisävesiä syleileviä matkailukortteja, joissa valmistaja on yrittänyt saada mahdollisimman suuren myyntialueen. Tässä pari esimerkkiä.
Kansallisvesi on 1990-luvun alusta laajemmin julistettu Rautalammin reitin markkinakäsitteeksi, jolle viranomaisetkin ovat rakentaneet laajoja kehittämissuunnitelmia Kuopion läänissä . Postikorttiin on yritetty mahduttaa kaikenlaista Jyväskylästä Pielavedelle. Isossa kartassa näkyy Keitelejärven lisäksi Saarijärvikin, mutta kehnolaatuiset sivukuvat ovat kortissa varsin epäselviä. Matilanvirran ja Konneveden kosket niistä kuitenkin tunnistaa. Kortti on 2006-7 ollut kulussa, joten painatustekniikka olisi kyllä riittänyt jos taittotaitoa olisi ollut enemmän.
Kansallisvesiyhdistyksen (rekisteröity 1995) ajatuksista kertoo sen nettisivuesittely (http://www.kansallisvesi.net/ ) hyvin:
”Omaa rauhaa etsivän unelma KANSALLISVESI on Päijänne-Keitele -kanavan ansiosta Päijänteen vesireitin latvavesiä. Yhdessä Päijänteen kanssa Kansallisvesi muodostaa yhden Suomen pisimmistä vesireiteistä – ja jos Päijänne-Saimaa -kanava eli Savon kanava toteutuu, järvireitistä tulee Euroopan pisin! ”
Keiteleen kunta esittelee sivuillaan englanniksi, että Päijänteen kanava yhdistää Päijänteen ja Kansallisveden. Keiteleen kunta pitää siis Keitelettä osana Kansallisvettä ! Kun Etelä-Konneveden kansallispuiston nimeä viime vuonna tahkottiin, oli Kansallisvesi-kansallispuisto vahvasti mielipiteissä esillä. Kansallisvesi on usein yhdistetty suoraan Rautalammin reitiksi, ja se katsotaan alkavaksi Jyväskylästä pohjoiseen. Toisaalta Kansallisveden nettisivuilla on tarjolla tietoa vain Savon puolelta Suonenjoelta Vesannolle eikä Keiteleen rannoilta löydy tietoa kuin juuri Keiteleen kunnasta. Esimerkiksi Laukaa, Sumiainen, Konnevesi loistavat poissaolollaan. Mielenkiintoista lieneekin väitellä mistä alkavat Viitasaaren ja Saarijärven reitit – verrattuna nykyisiin merikarttoihin ja vanhoihin koulukirjoihin.
*****
POSTIKORTTEJA ÄÄNESEUDULTA
Edesmenneen Raimo Lampisen (1953–2010) jättimäinen kokoelma seudun postikortteja on päätetty tarjota lukijoille tutkittavaksi. Tarkoitus on Lampisen kokoelmasta tehdä myöhemmin kuvateos, kunhan korteista saadaan lisää paikallista lisätietoa. Samalla perehdytään erilaisten postikorttien maailmaan.
ÄKS julkaisee Ramin Kortit -sarjassa aina sunnuntaisin ilmakuvakortteja, mainoskortteja, katunäkymiä, tapahtumia ja ryhmäkuvia. Kortteja on 1900-luvun alusta tähän päivään yli sadan vuoden ajalta.
Palautetta ja tietoja voi antaa netin kautta tai toimitukselle.
HEIMO SAVOLAINEN, TIMO ENÄKOSK