Yksi tunnetuimpia korttitaiteilijoita Äänekoskella on Ari Liimatainen, vaikka korteiksi ei Liimatainen ole tehnyt kuin joulukorttisarjan ja ”Afrodite tallaa luteita”-nimisen teoksen. Muut ovat maalauksia, joista on kortteja painettu näyttelyjen höysteeksi. Vakiopainopaikka on aina ollut Keski-Suomen Painotuote.
Kynäruisku oli harvinainen väline, kun Liimatainen tilasi 1996 ainoalta maahantuojalta (Tempera Oy) ensimmäiset itselleen ja Keski-Suomen Opistolle, jossa Liimatainen oli silloin matemaattisena opettajana. Idea pulpahti Liimataisen perheen poikien pelimatkalla kummikaupunki Örnsköldsvikissä, kun siellä torilla AC/DC -levykantta joku sumutteli moottoripyörän tankkiin. Ensimmäinen juliste ja kortti napsahti siis Keitele Jazzeille 1997. Ensimmäinen tilaustyö taas tuli samana syksynä, kun Huiman kotisalin seinään tilasi Matti Hämäläinen herhiläisten logomallin.
Ari Liimataisen korttien painomäärät ovat 100-400 kappaleen välillä, joten osa harvinaistuu kovaa vauhtia. Vielä 90-luvulla korttien teko oli kallista, mutta sen jälkeen niiden painaminen on tullut edullisemmaksi ja Liimatainen on teetettänyt kortteja useammin. Harvinaisempia kortteja ovat näyttelyihin teetetyt kutsukortit, joita Liimatainen ja järjestävät yhteisöt ovat lähetelleet ja jakaneet pieniä määriä. Koska näyttelyjä on ollut miltei joka mantereella, voi niihin törmätä missäpäin maailmaa hyvänsä. Ne ovat muodoltaan taittokortteja.
Parhaiten korteista ovat myyneet joulupukki- ja tonttuaiheiset kortit ja ”Afrodite tallaa luteita”. Monia aiheita on edelleen Liimataisen varastossa kymmenittäin, joten useimpia voi vielä tilaamalla saada.
Liimataisen ura taidemaalarina muuttui melko tavalla kynäruiskun myötä. Aiemmat harrastusmaalaukset toki pysyvät vielä mukana niin, että joissakin maalauksissa on mukana myös siveltimen jälkiä (mm.Yrms Haukinen), mutta Liimatainen itse sanoo, ettei maalaamisesta olisi tullut mitään jollei hän olisi hankkinut kynäruiskutaitoa. Tänään Ari Liimatainen on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia äänekoskelaisia, jonka näyttelyillä on kysyntää missäpäin maailmaa hyvänsä. Yllättävän kaukana on 20-vuotisen kynäruiskutaiteilijan uran alkuvaiheen ongelmat, kun Liimataisella ei ollut tarvittavaa paineilmakompressoria ja hän käytti autonrenkaan painetta maalaamisessa. Yhden renkaan paine riitti parinkymmenen minuuttia maalaamiseen, sitten piti hissittömästä kerrostalosta lähteä vierittämään rengasta huoltoasemalle täytettäväksi ja sitten takaisin taidetta jatkamaan.
Keitele Jazz –tapahtuman tunnusmerkiksi Ari Liimataisen design tuli siis 1997. Kortteja tunnetumpia ovat julisteet ja paidat, joita jatsiyhdistys myy ja jakaa sekä muussa markkinointimateriaalissa käyttää. Äänekosken kaupunki on tukenut jatseja monina vuosina ja viime vuonna 2015 kaupunki päätti teetättää koko Liimataisen Jazz-korttisarjan uutena painoksena. Näin syntyi 1997-2015 väliltä 18 kortin korttisarja 500 sarjana, joissa jokaisessa kortissa on nyt myös vuosiluku. Nämä siis kaupunki jakaa – ei myy – PR-tavarana.
Lähteet:
Ari Liimataisen haastattelu 2016
Jouni Kurkelan (Äänekosken kaupunki) haastattelu 2016
***
POSTIKORTTEJA ÄÄNESEUDULTA
Edesmenneen Raimo Lampisen (1953–2010) jättimäinen kokoelma seudun postikortteja on päätetty tarjota lukijoille tutkittavaksi. Tarkoitus on Lampisen kokoelmasta tehdä myöhemmin kuvateos, kunhan korteista saadaan lisää paikallista lisätietoa. Samalla perehdytään erilaisten postikorttien maailmaan.
ÄKS julkaisee Ramin Kortit -sarjassa aina sunnuntaisin ilmakuvakortteja, mainoskortteja, katunäkymiä, tapahtumia ja ryhmäkuvia. Kortteja on 1900-luvun alusta tähän päivään yli sadan vuoden ajalta.
Palautetta ja tietoja voi antaa netin kautta tai toimitukselle.
HEIMO SAVOLAINEN, TIMO ENÄKOSKI
Äänekosken oma ikoni! Hieno mies