RAMIN KORTTI nro 17
Fillarilla Konginkankaan Osuuskauppaan 90 vuotta sitten
Kun oma Osuuskauppa perustettiin Konginkankaalle 1917, Äänekosken Osuuskaupan (Kongilla jo 1915) mielestä sillä ei ollut mitään mahdollisuuksia menestyä eikä mitään perusteita perustaa. Silti oma osuuskauppa sai hyvän kannatuksen ja moni erosi Äänekosken osuuskaupasta liittyäkseen omaan.
Konginkankaan osuuskaupalla meni silti varsin huonosti muutama ensimmäinen vuosi, kun mistään ei tahtonut saada myytäviä tavaroita I maailmansodan, kansalaissodan ja laman vuoksi. Jos jostakin sai tavaraa, sen hinta oli sellainen, että piti myydä sitä kalliimmalla kuin muut liikkeet, mikä menettely ei oikein sopinut osuusliikeaatteen tueksi.
Vuonna 1922 meinattiin liike kokonaan lopettaa, mutta jo parin vuoden päästä alkoi kauppa taas toimia hyvin. Valokuvakortti on suurin piirtein näiltä ajoilta. Alussa kaupan nurkkia ei peitetty laudoilla vaan salvokset saivat näkyä ja kyltti oli puolet pienempi ja vain etuseinällä.
Vuonna 1931 paikalle rakennettiin uusi myymälä, joka kuitenkin paloi juuri valmistuttuaan. Liikkeessä oli myös ajalle tyypillisesti ”Ruutikauppa”. Valokuva on todella harvinainen, mutta muutamia kuvia kaupasta on etupuolelta otettuna vielä tallessa. Postissa kulkeneena ei silti ainuttakaan tunneta ennen kuin vuoden 1932 myymälän kuvakorteista. Kuvaajastakaan ei ole tietoa.
Kauppiaana tunnetaan 1917–1920 Konsta Nissinen, sitten Albert Julmala ja 1936–1960 Alvar Aurekoski.
***
POSTIKORTTEJA ÄÄNESEUDULTA
Edesmenneen Raimo Lampisen (1953–2010) jättimäinen kokoelma seudun postikortteja on päätetty tarjota lukijoille tutkittavaksi. Tarkoitus on Lampisen kokoelmasta tehdä myöhemmin kuvateos, kunhan korteista saadaan lisää paikallista lisätietoa. Samalla perehdytään erilaisten postikorttien maailmaan.
ÄKS julkaisee Ramin Kortit -sarjassa aina sunnuntaisin ilmakuvakortteja, mainoskortteja, katunäkymiä, tapahtumia ja ryhmäkuvia. Kortteja on 1900-luvun alusta tähän päivään yli sadan vuoden ajalta.
Palautetta ja tietoja voi antaa netin kautta tai toimitukselle.
HEIMO SAVOLAINEN, TIMO ENÄKOSKI