RAMIN KORTTI NRO 24
Kauppias Rutasen kortit kertoivat kaiken oleellisen
Tässä on käsillä Äänekosken ensimmäinen postikorttisarja, ja samalla ensimmäinen äänekoskelaisen kustantamana. Sarja on kauppias Wille Rutasen painattama 1901–1902.
Rutanen on juuri se henkilö, joka lahjoitti Viiskulman kaupunginmuseorakennuksen kunnan ensimmäiseksi virastoksi testamentissaan. Kun hän oli siirtynyt 1800-luvun lopulla laivurin töistä kauppiaaksi, hän myös markkinoi ahkerasti Äänekoskea.
Nämä kuvatut 4 korttia on sarjasta löydetty, mutta voisi kuvitella, että jostakin merkittävästä rakennuksesta tai koskesta Rutanen olisi myös kortin tehnyt? Kaikkein yleisin on Häränvirta-aiheinen kortti, seuraavaksi tulee varhainen kuva Äänekosken tehtaista. Harvinaiset ovat ilmeisesti suuren kysynnän vuoksi postikortit Keski-Suomen opistosta Äänejärven rannalla ja erittäin harvinainen on kortti juuri toimeen saadusta Äänekosken asemasta vetureineen ja vaunuineen.
Viimemainittu kortti poikkeaa myös hieman taustapainatukseltaan edellisistä. Korteissa on kuvapuolella myös eroja kehyksissä ja W. Rutanen -nimen sijainti vaihtelee. Kortit ovat silti varsin laadukkaasti tehtyjä ja tyylikkäitä – ja ne kertovat sen ajan Äänekoskesta oleellisen.
RUTASEN KORTEISSA esiintyy mielenkiintoinen asia Äänekoskesta. Kuvattu Häränvirta-kortti on postitettu hauskan joulun tervehdyksenä 24.XII.1903 Äänekoskelta Helsinkiin, ja kas, se on leimattu Helsingissä perilletulleeksi 24.XII.1903 klo 11 illalla!
Samaa sukkelaa postinkulkua noudattavat kaikki tunnetut lähetetyt Rutas-kortit – kortti on perillä viimeistään seuraavana päivänä – ja parhaat siis samana päivänä. Jopa Ahvenanmaalle on saatu kortti seuraavaksi päiväksi. Ainoastaan Turkuun menevä joulutervehdys (Äänekosken asema-aihe) on viipynyt jouluaatosta 1902 peräti Tapaninpäivään 1902!
Korttien lähettäjät ovat siis luottaneet postinkulkuun kuin vuoreen laittaessaan Äänekoskelta viime hetkillä kortteja postiin ja kulku on ollut pikaista niin jouluaattona kuin uudenvuodenpäivänä tai keskellä kesää. Uusi rautatieyhteys todisti näin heti ”nykyajan” vauhdin.
Tiedetään, että konduktöörit saattoivat pidättää Pässijunan lähtöä, jos tiesivät jonkun olevan vielä tulossa – samoin on ollut ”tärkeän” postilaukun kanssa. Rutasen säilyneiden korttien lähettäjät olivatkin kylän merkkihenkilöitä – kauppias Rutanen itse, sahanhoitaja Kulvik, koulunopettaja Koistinen, tehtaanjohtaja Hammaren, puhelinvaihteenhoitaja Aura ja taiteilija Alanco.
Kalliisiin valokuviin tottuneille halpa kuvapostikortti oli vielä uutuus, ja niiden lähettely kaukana kansanhuvista. Nopeaa postin ”kaukopalvelua” hidasti vielä se, että Pässinrata päättyi noin 400 m päähän Suolahden asemakonttorista ja konduktöörit joutuivat toimittamaan postia loppumatkan jalan valtion junalle.
***
POSTIKORTTEJA ÄÄNESEUDULTA
Edesmenneen Raimo Lampisen (1953–2010) jättimäinen kokoelma seudun postikortteja on päätetty tarjota lukijoille tutkittavaksi. Tarkoitus on Lampisen kokoelmasta tehdä myöhemmin kuvateos, kunhan korteista saadaan lisää paikallista lisätietoa. Samalla perehdytään erilaisten postikorttien maailmaan.
ÄKS julkaisee Ramin Kortit -sarjassa aina sunnuntaisin ilmakuvakortteja, mainoskortteja, katunäkymiä, tapahtumia ja ryhmäkuvia. Kortteja on 1900-luvun alusta tähän päivään yli sadan vuoden ajalta.
Palautetta ja tietoja voi antaa netin kautta tai toimitukselle.
HEIMO SAVOLAINEN, TIMO ENÄKOSKI