RAMIN KORTTI NRO 34
Uusi vuosi maailmansodassa
Karppasen Elma sai uuden vuoden kortin Sallylta vuonna 1914. Vaan sepä ei tullutkaan ilman tarkkaa syyniä!
Tämä varsin ”moderni ” ja nuorekas uuden vuoden kortti laitettiin äänekoskelaistytölle (vaiko parantalalaistytölle) Kolhosta 29. joulukuuta 1914. Koska I maailmansota oli jo kesällä päässyt hyvään vauhtiin oli sensuurikierros tarpeen ja kortti kiersi ennen perillepääsyä Nikolainkaupungin eli nykyisen Vaasan lokakuussa aloittaneen sensuuritoimiston kautta.
Nelirivisessä sensuurileimassa lukee venäjäksi, ruotsiksi ja suomeksi, että sitä on näytetty sotasensuurille Nikolainkaupungissa. Mitään ei sensuuri mustannut – eikä uuden vuoden toivotus – kortissa mitään mustattavaa sotasalaisuutta ollutkaan.
Sodan alkuaikoina oltiin hyvin tarkkoja sensuurin suhteen. Tämä paljaspäisten poikain kelkkailu-uusivuosikortti lienee erikoinen ei-koristeellisen aiheensa puolesta. Miksi paljaat päät ja kädet ? Onko stadilaisten tai turkulaisten piirtämää – tuskin kuitenkaan ruotsista vaikka kengätkin ovat matalanlaiset?
Hiilellä piirretään hirsitalon oveen – tonttiaita kulkee ovelle asti joten eläimiäkö on pihalla vai estetäänkö naapurista tai tieltä tulevia? Vaan ei taiteilijan signeerausta missään, jollei hirrenpäistä salakirjoitusta joku löydä?
Piirroskortit olivat tuohon aikaan monesti melko symbolisia ja jyrkkiäkin, poliittisesti. Ehkäpä siksi ei tässäkään piirtäjä ota kunniaa? Lumesta ei kuitenkaan ole pulaa.
***
POSTIKORTTEJA ÄÄNESEUDULTA
Edesmenneen Raimo Lampisen (1953–2010) jättimäinen kokoelma seudun postikortteja on päätetty tarjota lukijoille tutkittavaksi. Tarkoitus on Lampisen kokoelmasta tehdä myöhemmin kuvateos, kunhan korteista saadaan lisää paikallista lisätietoa. Samalla perehdytään erilaisten postikorttien maailmaan.
ÄKS julkaisee Ramin Kortit -sarjassa aina sunnuntaisin ilmakuvakortteja, mainoskortteja, katunäkymiä, tapahtumia ja ryhmäkuvia. Kortteja on 1900-luvun alusta tähän päivään yli sadan vuoden ajalta.
Palautetta ja tietoja voi antaa netin kautta tai toimitukselle.
HEIMO SAVOLAINEN, TIMO ENÄKOSKI