RAMIN KORTTI NRO 35
Vanhin Äänekoski viidestä näkökulmasta: Hiskinmäki
Alkuaikoina Äänekoski-aiheisten korttien julkaisijoista toinen kahdesta tunnetusta kauppiaasta oli Alle Wessman, vuonna 1978 puretun Wessmanin kaupan perustaja, Aarne Wessmanin isä. Korttisarjassa 1903 on Wessmanin painattamana ainakin viisi erilaista ja lisäksi kortti/kortteja (?) noin vuoden 1910 tienoilta (tähän palataan myöhemmin Ramin korteissa).
Äänekosken tärkeät aiheet olivat Wessmanilla lähes samoja kuin kauppias Rutasella (ks. Ramin kortit 24). Numerojärjestyksessä: 1115 Kansanopisto Äänekoski, 1116 Häränvirta Äänekoski, 1117 Äänekosken asema, 1118 Äänekosken Puuhiomo ja 1119 Äänekoski. Tässä viimeisessä on näkymä silloisesta Äänekosken keskustasta eli Hiskinmäestä ja kosken toisella puolella olevasta tehtaan ja opiston alueesta.
Kuvaaja on ollut palokunnantalon katolla ja sattumoisin on pystyssä komea VPK-kyltti pihaan tultaessa keskellä kuvaa – mutta ihmisiä ei näy ainuttakaan. Olisiko kyseessä ensimmäisiä Palokunnanjuhlia ja kaikki väki sisällä juhlaohjelmatalossa ?
SILMIINPISTÄVÄÄ tässä vuosisadan alun Äänekoskessa on puuttomuus. Koko Piilolanniemi on puutonta ja Hiskinmäelläkin vain näreitä. Kunnon puita alkaa näkyä vasta nykyisestä Viiskulmasta pohjoiseen ja kauempana Laajalahdessa. Sitä se asutus kaskiviljelyksineen ja puuteollisuus tukkihimossaan teettää!
Kivien raivaus on ainakin Hiskinmäellä jäänyt vähiin, mutta tehtaanjohtajan asuinhuvilan (nyk. Taidemuseo) ympäristö on kyllä laitettu viimeisen päälle tasaiselle nurmikolle ihan ranskalaiseen malliin. Toinen yhä nykyään pystyssä oleva rakennus, Hiskinmökki, on suoraan VPK-kyltin takana.
Juuri tätä korttia opistolaiset laittoivat paljon kotiinpäin, koska tässä näkyi oikeassa nurkassa itse opistorakennus, jossa he asuivat, mutta myös ”suuren” Äänekosken laaja ja ”moderni” keskustamaisema. Opiston takanahan alkoi erämaa niin länteen kuin pohjoiseenkin. Kuvassa kylä näyttää siten suuremmalta ja kauniimmalta kuin oikeasti onkaan, kun kuvaaja on sen oikein rajannut.
***
POSTIKORTTEJA ÄÄNESEUDULTA
Edesmenneen Raimo Lampisen (1953–2010) jättimäinen kokoelma seudun postikortteja on päätetty tarjota lukijoille tutkittavaksi. Tarkoitus on Lampisen kokoelmasta tehdä myöhemmin kuvateos, kunhan korteista saadaan lisää paikallista lisätietoa. Samalla perehdytään erilaisten postikorttien maailmaan.
ÄKS julkaisee Ramin Kortit -sarjassa aina sunnuntaisin ilmakuvakortteja, mainoskortteja, katunäkymiä, tapahtumia ja ryhmäkuvia. Kortteja on 1900-luvun alusta tähän päivään yli sadan vuoden ajalta.
Palautetta ja tietoja voi antaa netin kautta tai toimitukselle.
HEIMO SAVOLAINEN, TIMO ENÄKOSKI