RAMIN KORTTI NRO 35
Vanhin Äänekoski viidestä näkökulmasta : Tehdas
Vielä 1900-luvun alussa oli Äänekosken teollisuus tämä kartonkitehdas (1899), toki aivan uusinta tekniikkaa täynnä, ja jota pyöritti kosken kahlehdittu voima. Paperitehdas tuli vasta 1906.
Postikorttikuvassa on näkyvissä uusi kartonkitehdas puuhiomoineen ja korjauspaja, jonka otsikossa olevista vuosiluvuista 1895–1898 ei ole koskaan ollut selvyyttä. Yhtiö ei ollut vielä 1895 edes syntynyt. Neliskanttisessa hiokkeen kuivaustornissa on Äänekosken yhtiön nimi tyylikkäästi.
Joka tapauksessa kartonkitehdas antoi sellaisen sykäyksen yhdessä Äänejärven lahteen nousseen höyryllä käyvän sahan kanssa, että paikkakunnan maine nousi aivan uudelle tasolle – Piilosen vanha saha Kuhnamolla oli selvästi pienempi.
Kyseessä olivat valtavat sijoitukset tänne tiettömien taivalten taa – vieläpä saareen. Tiettömien sikäli, että kaikki tiet ohittivat Äänekosken. Sumiainen–Suolahti–Laukaa- ja Liimattala–Saarijärvi–Uurainen-tiet ohittivat tulevan tehdasalueen ja myös 1894 Äänekosken niskalla aloittaneen Keski-Suomen kansanopiston.
Eihän Äänekoskella ollut vielä kirkkoakaan (valmistui 1907). Kartonkitehdas sai siten koko Laukaan ”kiehumaan”, kun rakentamaan ja pyörittämään uutta laitosta siirtyi runsaasti väkeä Äänekoskelle perheineen vuosisadan vaihteessa.
Lähteet: netissä intra.äänekoski / 100 v. (Pekka Soinisen laatima) sekä Auer: Äänekosken tehtaat 75 vuotta.
***
POSTIKORTTEJA ÄÄNESEUDULTA
Edesmenneen Raimo Lampisen (1953–2010) jättimäinen kokoelma seudun postikortteja on päätetty tarjota lukijoille tutkittavaksi. Tarkoitus on Lampisen kokoelmasta tehdä myöhemmin kuvateos, kunhan korteista saadaan lisää paikallista lisätietoa. Samalla perehdytään erilaisten postikorttien maailmaan.
ÄKS julkaisee Ramin Kortit -sarjassa aina sunnuntaisin ilmakuvakortteja, mainoskortteja, katunäkymiä, tapahtumia ja ryhmäkuvia. Kortteja on 1900-luvun alusta tähän päivään yli sadan vuoden ajalta.
Palautetta ja tietoja voi antaa netin kautta tai toimitukselle.
HEIMO SAVOLAINEN, TIMO ENÄKOSKI