RAMIN KORTTI 52
Menestyksekäs postikorttisarja vuodelta 1910, osa 2
Loput kolme tämän 1910-luvun suositun sarjan korttiaiheista ovat vähemmän ”julkisia”; Topian talon pihapiiri, moottorivene Häränvirralla ja purjevene Häränvirralla. Tehtaaseen nämä liittyvät siten, että Topian osti 1899 Halla Oy, joka tuli pian osaksi Kymi-yhtiötä. Kymi Oy taas oli reitin suurin uittoyhtiö ja yhteistyö tehtaan kanssa jatkuvaa.
Häränvirran kuvissa moottoriveneessä ja purjeveneessä ovat tehtaan merkkihenkilöt miehistönä: paperimestari ja kylän ainut lääkärintointa armeijan välskärin tutkinnon perusteella pitänyt August Laaksonen, sähkömonttööri Kalle (Carl) Timdahl ja Äänekoski Oy:n pääkasööri ja Äänekosken asemamies/-hoitaja Kalle V. Piilonen.
Purjeveneen kokasta himmeästi erottuu ”Kaisa”, jonka peitenimen takana on Laaksosen, Piilosen ja Timdahlin (Tuovisen) veneyhtiö. Miehet omistivat purjeveneen mielestään sopivannäköiselle Kaisa Lindbergille, mutta eivät ihailun kohdetta aikanaan muille julkistaneet – Laaksonen on tarinan kertonut myöhemmin.
POSTIKORTTIKUVASSA näyttää olevan jonkinlainen neitsytmatka kyseessä, kun kumppanit nostavat rakentamassaan veneessä maljaa keskenään. Moottorivene-postikortti on otettu täsmälleen samassa suojaisessa paikassa puomiin kiinnitettynä.
Kortin taakse on joskus kirjoitettu, että kyse olisi kauppias Alle Wessmanin moottoriveneestä ja se näyttää aivan samalta kuin Turun veistämöltä tilatut Keiteleen ensimmäiset moottoriveneet (vrt. Pässinrata 1999 Kesä), joista Suolahden asemapäällikkö Ahoniuksen samannäköinen Maija-vene (1904 hankittu) on Suomen Merimuseossa.
Ehkäpä juuri (1909) kaupan perustanut Wessman saikin seudulla harvinaisen uuden veneensä korttisarjaan mukaan? Venekuvien taustalla olevan Ääneniemen Aution alueen matala kasvillisuus varmistaa kuvan kuuluvan 1910-luvun puolelle.
TOPIAN TALO sijaitsi Pukkimäellä, jota silloin vielä kutsuttiin Ränssinharjuksi. Pihaportti oli nykyisen Terveyskadun puolivälissä.
Talon vuokrasi tehtaan metsäpäällikkö Frans Wahlman Kymi Oy:ltä 1904. Hän siirtyi pian tehtaan kasööriksi. Vuonna 1925 Wahlman osti Laajanniemen tilan Kotakennään sillan vierestä. Topia siirtyi Äänekosken tehtaiden omistukseen. Topiasta tuli silloin kerralla 11 vuokralaisperheen koti.
Postikortin kuva on ajalta, jolloin Topian monipäisen karjan vuoksi joka ilta sieltä monet lähiasujat hakivat tinkimaitoa. Lehmien nimiä ei tiedetä, mutta Topian koirat olivat Henni, Pöllö, Vekku ja Hirmu. Kissojen nimet olivat Jusu ja Niku. Hevosten nimet olivat Lippa, Tuuli, Jyry ja Oma. Tapahtui niin, että heinäseiväs lävisti rinnan ja Oman päivät päättyivät tapaturmaisesti. Topian talon päivät päättyivät 1970-luvulla.
Lähteet: August Laaksosen haastattelu (Väksyn arkisto), Pässinrata 1999 Kesänro, Kotiseudun Joulu 1992, Poikonen Taisto: Nujertumattomat tienraivaajat (Äänekosken sos.dem. yhdistys 80v.), Relander Erik: Äänekoskea ja äänekoskelaisia. Vilmi Jorma: Äänekosken-Suolahden historia.
*
POSTIKORTTEJA ÄÄNESEUDULTA
Edesmenneen Raimo Lampisen (1953–2010) jättimäinen kokoelma seudun postikortteja on päätetty tarjota lukijoille tutkittavaksi. Tarkoitus on Lampisen kokoelmasta tehdä myöhemmin kuvateos, kunhan korteista saadaan lisää paikallista lisätietoa. Samalla perehdytään erilaisten postikorttien maailmaan.
ÄKS julkaisee Ramin Kortit -sarjassa aina sunnuntaisin ilmakuvakortteja, mainoskortteja, katunäkymiä, tapahtumia ja ryhmäkuvia. Kortteja on 1900-luvun alusta tähän päivään yli sadan vuoden ajalta.
Palautetta ja tietoja voi antaa netin kautta tai toimitukselle.
HEIMO SAVOLAINEN, TIMO ENÄKOSKI