ÄKS

Ramin Kortit 86 – Sankarihautojen juurilla

21.12.2014 11:42
Tämä kortti ei paljon liiku: Suojeluskunnan laittama vuoden 1918 kaatuneiden muistopatsas. Kuvaaja mitä todennäköisimmin Albin Aaltonen, vaikka näissä 40-luvun lopun - 50-luvun alun varhaisissa korteissa ei nimeä olekaan, takana seisoo pelkästään ”ÄÄNEKOSKI” - keskiviivalla. Korttia tunnetaan vain käyttämättömänä.
Sankaripatsaat Äänekoskella

Äänekosken hautausmaalla ovat kahdet sankaripatsaat. Toinen on suojeluskunnan  pystyttämä vuoden 1918 kolmelle sotauhrille ja toinen 1957 pystytetty kaikkia vuosien 1939-44 kaatuneita kunnioittava patsas. Patsastoimikunta kutsuttiin koolle Niilo Katilan johdolla ja luonnos pyydettiin neljältä kuvanveistäjältä – joukossa mm. Hannes Autere ja Eila Hiltunen.  Neljä luonnosta olivat esillä huonekaluliike Lallin ikkunassa (vrt. Ramin kortit ). Voittajaksi tuli Sotkamosta Helsinkiin muuttaneen Jooseppi Mannisen äidin ja pojan kuvaus haudan äärellä.  Jalustassa ovat kaikkien 191 kaatuneen nimet.  Kaksi vuotta aiemmin oli kirkkopihaan pystytetty Karjalaan jääneiden vainaijien muistomerkki.

Postikorttina ei vuoden 1918 patsasta juuri näe, vaikka Albin Aaltonen on ilmeisesti joskus 50-luvulla siitä kortin teettänyt.  Toisaalta ei vuoden 1957 sankaripatsasaihettakaan ole juuri liikkeellä. Kirkon värikuvissa yli kymmenen vuotta myöhemmin – osana Äänekosken moderneja matkailuesittelypostikortteja – on se toki etuosan täytteeenä.  Niistä kuitenkin näkee, että puutarhuri teki vuonna 1957 melkoisen työn korottaessaan sankarihaudan alueen tasaiseksi Mannilan puretusta navetasta  saaduilla porakivillä, jotka alun perin ilmeisesti olivat poratut Äänemäen rinteestä.

 

 

Pitkäaikainen äänekoskelaisvalokuvaaja Ehder tavoitteli tunnelmaa joulun aikaan kuvaamalla sankarihautojen ristejä yöllä. Varsin vaikuttavassa kuvassa näkyy myös kirkon hahmo oikealla. Kuva lienee otettu pian sotien tai sodan jälkeen 40-luvulla. Tämä postikortti on myös erittäin harvinainen.

Pitkäaikainen äänekoskelaisvalokuvaaja Ehder tavoitteli tunnelmaa joulun aikaan kuvaamalla sankarihautojen ristejä yöllä. Varsin vaikuttavassa kuvassa näkyy myös kirkon hahmo oikealla. Kuva lienee otettu pian sotien tai sodan jälkeen 40-luvulla. Tämä postikortti on myös erittäin harvinainen.

Tämä vuosien 1939-44 sodissa kaatuneiden muistopatsas oli pitkään harkittu ja vähemmän sotaisa. Postikorttina harvinainen – kulkeneita ei tunneta.  Patsaan vihkimisjuhlien kutsukortteja, joissa on kannessa valokuva kirkosta, on joitakin tallessa. Tapahtumassa oli suuri yleisömäärä, mikä vihjaa kutsukorttien tulleen talletetuksi. Kutsukortin valokuva ei muuten ole kopio mistään tunnetusta postikorttikuvasta, joten sen on kortin teettäjä vaivaa nähden ottanut tarkoitusta varten.

Tämä vuosien 1939-44 sodissa kaatuneiden muistopatsas oli pitkään harkittu ja vähemmän sotaisa. Postikorttina harvinainen – kulkeneita ei tunneta. Patsaan vihkimisjuhlien kutsukortteja, joissa on kannessa valokuva kirkosta, on joitakin tallessa. Tapahtumassa oli suuri yleisömäärä, mikä vihjaa kutsukorttien tulleen talletetuksi. Kutsukortin valokuva ei muuten ole kopio mistään tunnetusta postikorttikuvasta, joten sen on kortin teettäjä vaivaa nähden ottanut tarkoitusta varten.

Kuva2aKutsu KuvaKutsu1+kortinSiäsltöSankaripatsasÄki+001

Pystysuuntainen värikuvakortti Kuultokuvan numerolla 1400 (vrt . Ramin kortit 77) on varsin tyylikäs otos  kirkosta, jonka etualalla sankaripatsas on selin.  Kortti on hyvin yleinen.

Pystysuuntainen värikuvakortti Kuultokuvan numerolla 1400 (vrt . Ramin kortit 77) on varsin tyylikäs otos kirkosta, jonka etualalla sankaripatsas on selin. Kortti on hyvin yleinen.

Viimeisenä Äänekosken sankaripatsaan korttikirjosta ovat nämä kaksi monikuvakorttia – molemmat  jo uuden kirkon (1973) ajalta, ”Äänekoski” on Henrik de Heijn 1980-luvun tuotantoa, PR-korttisarjassa numerolla 133105-1 ja ”Terveiset Äänekoskelta”  Jouni Oksasen kuvaama ja vuonna 2000 Art Jonesko Ky:n Offsetpaino Tuovisella painama. Kuten huomaa, näkökulmat eri kuvaajilla ovat erilaiset. Joneskon kortti ei ole aivan helposti saatavilla, mutta Heijn kortteja kyllä on tarjolla paljon.

Viimeisenä Äänekosken sankaripatsaan korttikirjosta ovat nämä kaksi monikuvakorttia – molemmat jo uuden kirkon (1973) ajalta, ”Äänekoski” on Henrik de Heijn 1980-luvun tuotantoa, PR-korttisarjassa numerolla 133105-1 ja ”Terveiset Äänekoskelta” Jouni Oksasen kuvaama ja vuonna 2000 Art Jonesko Ky:n Offsetpaino Tuovisella painama. Kuten huomaa, näkökulmat eri kuvaajilla ovat erilaiset. Joneskon kortti ei ole aivan helposti saatavilla, mutta Heijn kortteja kyllä on tarjolla paljon.

SankariPatsasOsanaVärikuvaaB

 

 

Lähde: Urpo Sparf: Äänekosken seurakunta (2007)

 

POSTIKORTTEJA ÄÄNESEUDULTA

Edesmenneen Raimo Lampisen (1953–2010) jättimäinen kokoelma seudun postikortteja on päätetty tarjota lukijoille tutkittavaksi. Tarkoitus on Lampisen kokoelmasta tehdä myöhemmin kuvateos, kunhan korteista saadaan lisää paikallista lisätietoa. Samalla perehdytään erilaisten postikorttien maailmaan.

ÄKS julkaisee Ramin Kortit -sarjassa aina sunnuntaisin ilmakuvakortteja,  mainoskortteja, katunäkymiä, tapahtumia ja ryhmäkuvia. Kortteja on 1900-luvun alusta tähän päivään yli sadan vuoden ajalta.

Palautetta ja tietoja voi antaa netin kautta tai toimitukselle.

HEIMO SAVOLAINEN, TIMO ENÄKOSKI

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy