Asemakadun koululla sukellettiin kotiseutuhistoriaan kirjaimellisesti.
ÄKSän lukijat saivat nauttia Äänekosken historiaa valottavasta Ramin kortit-juttusarjasta lähes kolmen vuoden ajan. Edesmenneen suolahtelaisen keräilijän Raimo Lampisen korttikokoelma päätyi ÄKSän sivuilla Heimo Savolaisen ja Timo Enäkosken avustuksella.
– Ostin poikani Kallen kanssa korttikokoelman perikunnalta vuonna 2011. Rami itsekin halusi, että kortit säilyisivät ja tulisivat jotenkin jaetuksi ihmisten kesken. Vuorisen Terhon ja Timon kanssa pohdimme yhdessä tapaa tuoda kortit julkiseksi, Savolainen kertoi aiemmin ÄKSässä.
– Ensin oli puhetta tehdä kortit kirjaksi, mutta päädyttiin laittamaan kortit nettiin, jossa ne säilyy tallessa aina, Enäkoski muistaa.
Asemakadun koululla on tehty Suomen satavuotisjuhlavuonna yhtä jos toista suomalaisuuteen ja Suomen historiaan liittyvää projektia. Juhlavuotta alettiin viettää toden teolla jo maaliskuussa, kun koulun käytävät muuttuivat Kalevalakaduiksi. Toukokuussa jätettiin koulun seiniin pysyvämpi jälki, kun jykevä portaikko sai uuden maalipinnan Suomi 100 –hengessä. Koulua on kuorrutettu teemaan sopivasti koko lukuvuoden ajan. Viimeisimpään projektiin tarvittiin apua Ramin korteista.
Koulun kutosluokat toteuttivat kuvaparit opettajiensa Anne Kymäläisen, Juha Hintikan ja Eeva Pitkälän johdolla. Suurena apuna oli myös nuorisotyöharjoitteluaan tehnyt Veera Poikolainen. Hän etsi Ramin kortit –sarjasta Suolahti-aiheiset kuvat.
– Kuvamateriaalia oli paljon, ja jouduimme osaksi sitä karsimaankin. Projektiin päätyi parikymmentä kuvaa, Kymäläinen ja Hintikka laskevat.
Huomiolle pantavaa oli oppilaiden innostus aiheeseen, sillä kotiseutuhistoriaan liittyi kiinnostusta.
– Nämä oppitunnit olivat mukavia, ja tätä työtä oli kiva tehdä, kutoset Jenna Väisänen ja Jesse Jokikokko tuumaavat aulaan ripustettujen töiden äärellä.
Kolme luokkaa jaettiin kahtia. Myös Suolahti jaettiin kahteen osaan, Kymäläisen ja Hintikan luokat ottivat haasteeksi Suolahden keskustan alueen ja väistötiloissa Telakkakadun koululla oleva Pitkälän luokka Keski-Suomen opiston alueen. Luokassa tutkittiin vanhoja kuvia, ja pohdittiin, mistä kohtaa ne ovat otettu.
– Pari kuvaa aiheutti päänvaivaa, ja piti kysyä syntyperäisen suolahtelaiskollega Sini Hintikalta apuja, Hintikka kertoo.
Kun kuvat oli tutkittu ja Enäkosken laatimat tekstit ja tarinat luettu, jalkauduttiin kuvanottopaikalle. Koska koulussa on käytössä iPadit, ne otettiin matkaan mukaan.
– Katsottiin tarkkaan kuvakulmat, jotta saimme täsmälleen samasta kohtaa otettua iPadilla päivitetyn kuvan kohteesta.
Oppilaat saivat myös oppia siitä, ettei internetissä olevia kuvia saa noin vain ottaa käyttöönsä.
– Kysyimme luvan Ramin Korttien käyttöön, ja merkitsimme kuvien lähteen tarkasti kuviin mukaan.
Projektin idean äiti Sari Valtonen huikkaa ohi kulkiessaan: ”tämä toi historian lähelle oppilasta.”
Kas, siinäpä hyvä otsikko tälle jutulle.
Nuoret saaneet hienon kokoelman esille. Liisää kaivataan. Myös
Äänekoskesta kokoelma esille vaikka Ravintola Willeen:)