RAMIN KORTTI NRO 30
Äänekoskikin omi Pohjoismaiden kuuluisimman tonttuhahmon
Jouluiset ”Terveiset Äänekoskelta” on painettu tähän lapsen rekiajeluun tontun johdolla. Sattuvasti sikäli, että kortin piirtäjä on Jenny Nyström, ehkä pohjoismaiden kuuluisin tonttukorttien piirtäjä – niin, itse asiassa koko meikäläisen tontun keksijä.
Nyström (1854–1946) kuvitti jo 1875 kirjailija-runoilija Viktor Rydbergin runon (1871), jossa taiteilijanalku piirsi ensi kertaa tontun kuvan kaiken kansan ihmeteltäväksi. Taidekoulujen jälkeen Jenny jatkoi postikorttitaidetta tuhansilla tonttuaiheisilla korteillaan, joista valtaosa on jatkuvien uusintapainoksien kohteena.
Joulu ja tontut ovat yhä Jenny Nyströmin kuvitusten kaltainen myyttikuva. Ruotsissa runoilija Rydbergin joulutarina on kyllä perinteinen klassikko, mutta kansan tiedossa ovat vielä paremmin Nyströmin tontut.
Tätä Jennyn piirtämää tonttu-kuvaa vahvisti lujasti Rydbergin ja Nyströmin yhteistyössä vielä Tonttu-runo 1881, kun Rydbergin tammikuisessa sanomalehden (Ny illustrerad Tidning) numerossa ollut runo sai Nyströmin kuvituksen lehden joulunumerossa.
Itse asiassa Rydberg neuvoi nuorta Jennyä piirtämään tontun ”seisomaan navetanoven eteen katsomaan mietteliäästi kuuta – ei liian rumana tai kauniina”. Nyström teki työtä käskettyä ja tonttu muuttui ystävällisemmäksi ja kookkaammaksi kuin 1875-versio.
Kun Nyström kuvitti ahkerasti joululehtiä koko1890-luvun, muotoutui kaikille kuva ”oikeasta tontusta”, jolla on harmaat vaatteet, punainen piippalakki ja valkoinen parta eikä koskaan kookas.
Suomessa Nyströmin tonttu on säilynyt hyvin myös Tonttu-sävellyksenä – siinä, missä Vesa-Matti Loiri laulaa: ”…Kattojen päällä on lunta, tonttu ei vaan saa unta”.
Tämä käännös Rydbergiltä laitettiin Suomessa lauluksi vasta maailmansodan loppupuolella 1940-luvulla. Joulusta siinä ei puhuta mitään ja tunnelma on muutoinkin kuin Nyströmin arkisessa harmaanuhjuisessa tonttukuvassa. Loiri levytti sen jo 1988 ja uusintapainoksena 1998.
Terveiset Äänekoskelta -painatus on tehty kortille, joita on painettu eri paikkakuntien ”Terveisillä” ympäri maata. Koska koodinumeroksi on painett 5322/1-4, voi Nyströmin kolmessa muussakin kortissa olla ”Terveiset Äänekoskelta ?.
Tässä toisessa kortissa ”Terveiset Äänekoskelta” on painettu ”kulta”kirjaimin kuvan päälle, jossa joulupukki varsin englantilaisamerikkalaisessa joulumiljöössä lukee epäselvää listaansa. Pukin ulkoasu onkin Coca-Cola yhtiön luoma kuva punaposkisesta, punapukuisesta ja pulleasta ”Santasta”, joka levisi Suomeenkin sotien jälkeen.
Taiteilijan signeerauksia ei näy, mutta jos lukijoista jotakin asiasta tietää, laittakaa vinkkiä! Kortti on tavattu kulkeneena 1997 ja painettu koodinumero on 8662. Muusta samanlaisesta painoilmeestä päätellen myös Jenni Nyström – (ties kuinka mones) uusintapainos on samalta ajalta – kortin hinta oli 4,00 mk.
Paperitaide Ky:n toiminta alkoi toukokuussa 1997, joten aiemmin korttia ei ole voitu painaa. Harva on laittanut korttia talteen, mutta varmaan näitä vinteiltä ja TV-hyllyjen kätköistä hyvin löytyy – myös ”Terveiset Äänekoskelta” painatuksella.
***
POSTIKORTTEJA ÄÄNESEUDULTA
Edesmenneen Raimo Lampisen (1953–2010) jättimäinen kokoelma seudun postikortteja on päätetty tarjota lukijoille tutkittavaksi. Tarkoitus on Lampisen kokoelmasta tehdä myöhemmin kuvateos, kunhan korteista saadaan lisää paikallista lisätietoa. Samalla perehdytään erilaisten postikorttien maailmaan.
ÄKS julkaisee Ramin Kortit -sarjassa aina sunnuntaisin ilmakuvakortteja, mainoskortteja, katunäkymiä, tapahtumia ja ryhmäkuvia. Kortteja on 1900-luvun alusta tähän päivään yli sadan vuoden ajalta.
Palautetta ja tietoja voi antaa netin kautta tai toimitukselle.
HEIMO SAVOLAINEN, TIMO ENÄKOSKI
Paperitaide Oy (perustettu 1992) tuli Paletti Oy:ksi 1997, jolloin syntyi Paperitaide Ky.
Paperitaide perustettiin siis 1922 !