RAMIN KORTIT 44
Mämmen sillat ja huoltoasema 60-luvulta
Vanhimmat postikortit Mämmen huoltamolta ovat Karhumäen veljesten ilmakuvia vuodelta 1966. Tässä lukijoiden tietoja tarvitaan. Oliko tuo vuosi aivan ensimmäinen vai oliko huoltamotoimintaa heti kun Mämmelle saatiin Nelostie 1950-luvun lopulla? Kuka oli ensimmäinen pitäjä ja kuka oli ensimmäinen huoltamon asentaja?
Mämmeltä on useampia ilmakuvakortteja ja pari tällaista lähikuvakorttia, jossa huoltamo on etusijalla. Tuoreet munkit tuntuvat olevan edelleen tärkeä Mämmen huoltoaseman tunnusmerkki – leipureina ovat olleet useammat mämmenkyläläiset.
Eräällä Suomen kauneimmista näköalapaikoista on huoltamon ympärillä ja vastapäätä tien toisella puolella ollut monenlaista kaupallistakin toimintaa. On pidetty paikallisten voimin kesätoria ja uimapaikkaa.
Paikka olisi hyvä portti Keiteleelle, joskin veneily ei ole ottanut isompaa jalansijaa – onhan kyseessä Kivisaari ja Kivisalmi. Kevätlahden muinainen historia Karhu-saarineen kyllä antaisi turismille sijaa samoin kuin eri yrittäjien yritykset vaikkapa Kaiskarinniemessä ja nyt Mämmen vanhalla koululla. Myös läheiset Mämmenkosket ovat kuuluisat.
MÄMMEN HUOLTAMON merkki on vaihdellut Shellistä Kesoiliin, Nesteeseen ja SEOon. Näin hienolle paikalle on aina ollut tulijoita. Korttien suhteen huoltamo on harvemmin etusijalla ja maisemat näkyvämmät.
Kortteja on varsinkin 1960-luvulta, jolloin Albin Aaltonen otti ainakin neljä kuvaa silloista, pari maisemista ja ilmeisesti kaksi kesäkirkosta (toisessa – lähikuvassa- ei ole Aaltosen painatusta). Ensimmäisiä postituksia on kesältä 1961, joten se vienee kuvien ottoajan ainakin kesään 1960. Lukuunottamatta kesäkirkkoa, joka valmistui Piilolanniemen Eerolan riihen (oli ammattikoulun tiellä) siirretyistä hirsistä 1962.
Ilmakuvia ovat Karhumäen veljekset ottaneet kolme 1966-67 ja lisäksi 1990-luvulla ilmeisesti huoltamon silloiset omistajat yhden. Mielenkiintoinen on tuo Karhumäen ensimmäinen ilmakuva, jossa näyttää kuin tietä olisi jo kestopäällystetty aina huoltamolle saakka?
KORTTIKERÄILIJÄÄ kiinnostaa se, että Kesoil Mämmensalmen oranssi monikuvakortti ”Terveiset Mämmensalmelta” on helsinkiläisen Kuvamarketin kustantama kortti nrolla ÄB 1000, jossa kuvaajaksi on mainittu Tapio P.Tukiainen, ja samalla numerolla on hövelisti kustannettu myös Hirvaskankaan Turistikeskuksen kortti – ja tunnettu on vielä jonkin merirannikkosataman kortti samalla numerolla (ja vieläpä Hirvaskankaan karttapainatuksella!). Ties vaikka löytyisi samalla numerolla lisää aiheita ?
*
POSTIKORTTEJA ÄÄNESEUDULTA
Edesmenneen Raimo Lampisen (1953–2010) jättimäinen kokoelma seudun postikortteja on päätetty tarjota lukijoille tutkittavaksi. Tarkoitus on Lampisen kokoelmasta tehdä myöhemmin kuvateos, kunhan korteista saadaan lisää paikallista lisätietoa. Samalla perehdytään erilaisten postikorttien maailmaan.
ÄKS julkaisee Ramin Kortit -sarjassa aina sunnuntaisin ilmakuvakortteja, mainoskortteja, katunäkymiä, tapahtumia ja ryhmäkuvia. Kortteja on 1900-luvun alusta tähän päivään yli sadan vuoden ajalta.
Palautetta ja tietoja voi antaa netin kautta tai toimitukselle.
HEIMO SAVOLAINEN, TIMO ENÄKOSKI
Noin sivuhuomiona että Mämmen Seon omistajapariskunta on ollut ja pysynyt samana jo jostakin 1970-1980 taitteesta. Huoltamon edustama ketju vain on vaihtunut välillä.
Kannattanee siis kysyä tarkempia tietoja sieltä tiskin takaa.
Mutta tosiaan olisi loistava paikka kehittää Äänekoskelle myös ”pohjoinen portti” kuten Hirvaskangas eteläisenä porttina.
Seon vastapäinen saaren puoli hyötykäyttöön, sikäli mikäli kulkijat eivät pistä pilalle. Esim vessat sieltä hiljan vietiin, eihän ne pysy kunnossa.
Paikalliset toimijat vaan rohkeasti yhteistyössä Seon kanssa laittakaas tuulemaan!
Vahvistuisi Mämmenkin asema kuntapäätännässä.
Vanhempani omistivat tuon Kesoilin 60-70 luvun taittuessa. Kesoil oli vastapäätä Shelliä. Shellin kaksikerroksinen baarikin on melkein samanlainen
kuin silloin joskus. Kesoil paloi maan tasalle muistaakseni 1971, olimme silloin muuttaneet jo takaisin Helsinkiin. Kesoil osti tuon Shellin puolen. Myöhemmin siitä tuli Neste ja nykyään se on SEO. Nuo kuuluisat munkit tehtiin alkujaan meillä Kesoililla, tekijöinä mm. Riitta Argillander, Tuula Räsänen ja useat muut
joiden nimiä en valitettavasti yht´äkkiä muista. Huoltoaseman puolelta muistan nimet: Kari Tellikka ja Raimo Räsänen, joka oli naimisissa Tuula Räsäsen kanssa. Olisi kiva kuulla, muistavatko jotkut vielä noita aikoja. Itse olin tuohon aikaan 10-11 vuotias pojankloppi mutta, ”letkunjatkona” tein töitä kuten muutkin
Terve Piilosen Pentti tässä muistan, tällä kylällä olen touhunnut jo pitemmän aikaa soittele niin jutellaan .no.050 4413962
Mämmen Kesoil paloi vuonna 1972, tarkalleen ottaen 8.1.