RAMIN KORTIT 54
Pörrinsalmen komeat maisemat
Pörrinsalmen silta on todella hienolla paikalla Kapeen- tai Luijanharjun yläpuolella Koivistonkylän laidalla. Se rakennettiin 1959, jolloin haettiin uutta yhteyttä itään suoraan Kokkolan–Saarijärven-tien jatkoksi, ettei tarvinnut kiertää Laukaan kautta.
Pörrin sillalta näkyy Makasiinivirta, joka vajaa vuosikymmen sitten kunnostettiin – kaikkia Kapeen virtoja syvennettiin uiton vuoksi aikanaan. Milloin se tapahtui? Luultavasti jo vuosisata sitten ensimmäisen kerran?
Pörrin sillalta näkyy hyvin myös Kapeenkosken kanavalaitos, jossa aiemmin oli vain Kaivantolampi ja sen takana harju, jonka yli kulki veneenvetotie Vatian järveen jo eräkaudelta alkaen. Tiet olivat ainakin viimeksi päällystetty puupulikoilla, joita oli puolen metrin välein maahan upotettu niin, että vene liukui niiden päällä kätevästi.
Ehkä aiemmin täällä oli myös kivistä tehty reitti, kuten Paatelan veneenvetoreitti viittaa (paaden taival, paasien taival)? Lahonneita puupulikoita löytyi vielä varsin myöhään, väittävät että vielä 70-luvullakin?
![Tämä Albin Aaltosen ottama ”Pörrinsalmi” -korttikuva lienee 1960-luvun puolivälin jälkeiseltä ajalta, koska kulkenut postissa 1969.](https://aksa.fi/wp-content/uploads/2014/05/Pörrinsalmikuvakortti150469-1024x651.jpg)
Tämä Albin Aaltosen ottama ”Pörrinsalmi” -korttikuva lienee 1960-luvun puolivälin jälkeiseltä ajalta, koska kulkenut postissa 1969.
MIELENKIINTOISTA OLISI tietää, kuka keksi vetää sillan yli Pörrin? Pystyisikö esim. tieinsinööri O. H. Telinen tähän jotakin kertomaan? Toinen kysymys on tietenkin se, mitä Pörri-sana tarkoittaa? Se kun ei oikein mistään saa selitystä. ”Pörröinen” tuo vesistö ei liene! Jos lähtökohta on Porri-suku, se pitäisi jostakin saada osumaan Kapeelle?
Valokuvaaja Albin Aaltonen oli varsin ihastunut Pörrinsalmeen ja otti siitä sekä postikorttikuvia että laajempia panoraama-postikortteja, joita tosin ei ole näkynyt vielä yhtään käytettynä postissa. Olisiko kyseessä joku mainostustapahtuma, jossa panoraamakortteja jaettiin?
Vastaavia panoraamakortteja on myös Äänekoskelta kuvattuna Viiskulma, Kotakennääntie ja Keskuskansakoulu. Lisäksi panoraamkuvia on Suolahteen tulosta Keitele-hotellin mäeltä ja Mämmeltä (ks. Ramin kortit 44 viimeinen kuva ”näkymä Nelostien varrelta” eli yleisnäkymä Mämmen lossisalmesta.) .
Nuo panoraamakortit eivät ole varsinaisia panoraamoja vaan vain pitkäksi (13,5 cm x 8,5cm = > 21 cm x 9 cm) venytettyjä samoja kuvia.
Yksi painovirhe tuntuu kummittelevan varsinkin panoraamakorteissa: takana oleva teksti ”Mämmen sillat” näyttää toistuvan ainakin Viiskulmaa esittävissä korteissa. Suolahden postikorttikuvissa ei samaa virhettä esiinny.
Panoraamakortit ovat reunoiltaan pääasiassa koruhammasteisia, mutta myös täysin sileäareunaisia kortteja löytyy – joissakin puuttuu myös postikorttipainatus takaa. Tavallisenkokoiset tähän mennessä löydetyt kortit ovat valkoisella marginaalilla ympäröityjä suorareunaisia.
KOSKA PANORAAMAPOSTIKORTTIAIHEIDEN tavalliset postikorttiversioista aikaisimmat ovat 1963 ja Pörrinsalmi-kortin aiheita on löytynyt aikaisimpia keväältä 1961, lienevät nämäkin otetut samoihin aikoihin eli ehkä 1961 keväällä.
Kuten todettua, kortteja ei ole näkynyt postissa kulkeneina ja siksi ne ovat harvinaisia, muutoin näitä painettuja kortteja kyllä tuntuu olevan säilössä. Miksei olisi, sillä Pörrinsalmi oli hieno nähtävyys ennen siltoja ja niiden jälkeenkin olisi mukava pysähtyä sillan pielessä maisemia ihailemassa – sellainen levähdyspaikka tosin nykyäänkin on, mutta huonosti opastettuna 1991 puretun sillan penkereellä – kovin alhaalla – onneksi lepopenkit ja -pöydät on sinne laitettu.
*
POSTIKORTTEJA ÄÄNESEUDULTA
Edesmenneen Raimo Lampisen (1953–2010) jättimäinen kokoelma seudun postikortteja on päätetty tarjota lukijoille tutkittavaksi. Tarkoitus on Lampisen kokoelmasta tehdä myöhemmin kuvateos, kunhan korteista saadaan lisää paikallista lisätietoa. Samalla perehdytään erilaisten postikorttien maailmaan.
ÄKS julkaisee Ramin Kortit -sarjassa aina sunnuntaisin ilmakuvakortteja, mainoskortteja, katunäkymiä, tapahtumia ja ryhmäkuvia. Kortteja on 1900-luvun alusta tähän päivään yli sadan vuoden ajalta.
Palautetta ja tietoja voi antaa netin kautta tai toimitukselle.
HEIMO SAVOLAINEN, TIMO ENÄKOSKI