Ammatillisen koulutuksen reformi muuttaa vuonna 2018 tutkintojärjestelmän.
Silloin siirrytään valtakunnallisesti nuorten ja aikuisten erilaisista tutkinnoista yhteen tapaan suorittaa tutkinto. Tutkinnoista tulee laaja-alaisempia ja opinnot räätälöidään aina opiskelijan ja työelämän tarpeisiin. Jokaiselle opiskelijalle tehdään oma henkilökohtainen opintopolku.
– Jos miettii reformia ammatillisen koulutuksen kehittämisen kannalta, se tuo onnistuessaan huomattavasti enemmän mahdollisuuksia nimenomaan opiskelijalle. Perinteinen luokkaan tai yleensä tiettyyn aikaan ja paikkaan sidottu opetus on tullut ainakin ammatillisessa koulutuksessa tiensä päähän jo vuosia sitten. Toisaalta, reformi tuo myös opiskelijalle enemmän vastuuta opintojensa etenemisestä. Osalle opiskelijoista tämä on varmasti haaste ja sitä varten meillä tulee olemaan tarvittava tuki ja ohjaus, sanoo Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän johtaja Jouni Kurkela.
Ammatillisen koulutuksen järjestäjät ovat reformiin liittyen saaneet uudet järjestämisluvat opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Poken järjestämislupa on laaja ja järjestettäväksi tulee uusia tutkintoja, kuten tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto sekä mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinto.
Viitasaarella käynnistetään ensi syksynä sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, josta valmistuu lähihoitajia. Tällä hetkellä lähihoitajia valmistuu Poken Opinahjon toimisteestä Äänekoskelta.
Lisäksi Oppisopimustoimisto sai luvan järjestää kaikkia toisen asteen tutkintoja ja tutkinnon osia.
Poke sai luvan järjestää myös työvoimakoulutuksia kaikista samoista tutkinnoista, joita Pokella muutenkin järjestetään. Työvoimakoulutusten järjestämislupa oli Pokelle hienoa asia, sillä kaikkien hakijoiden lupaa ei hyväksytty. Työvoimakoulutuksen tehtävää haki yhteensä 109 hakijaa ja tehtävä myönnettiin 63 hakijalle.
Pokella on toimipisteitä Äänekoskella, Viitasaarella ja Saarijärvellä, ja niissä opiskelee tällä hetkellä yhteensä lähes 1 400 opiskelijaa.
Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta tulee voimaan ensi vuoden alusta. Ammatillisessa koulutuksessa siirrytään yhteen järjestämislupaan, joka kattaa nykyiset ammatillisen peruskoulutuksen ja ammatillisen lisäkoulutuksen luvat. Nykyiset ammatillisen koulutuksen järjestämisluvat muutettiin automaattisesti uuden ammatillisen koulutuksen lain mukaisiksi järjestämisluviksi.