ÄKS

”Reilu vihreä siirtymä vaatii päästötöntä energiaa” – Vasemmistoliiton keskustelutilaisuuden keskiössä energia-asiat

04.03.2023 15:11 (muokattu 04.03.2023 15:55)
Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kaivoksen pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu Jouni Jussinniemi johti kansanedustajaehdokkaiden energiapoliittista keskustelua perjantaina Pub Markuksessa kuvassa: Sirpa Martins, Hannu Glad, Irma Hirsjärvi, Akseli Ekola ja Matleena Käppi.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Jouni Jussinniemi alusti Pub Markuksessa järjestetyn keskustelutilaisuuden käyntiin perjantai-iltana.

 

Jouni Jussinniemi painotti, kuinka raskas teollisuus on pidettävä kilpailukykyisenä, että saadaan pidettyä vientiteollisuuden työpaikkoja vahvaa tulopohja Suomen taloudessa. 

– Tässä uudessa tilanteessa on energiaomavaraisuus päivän polttava kysymys, johon on löydyttävä ratkaisut painotti Jouni Jussinniemi.

Jouni Jussinniemin johdattamassa keskustelussa Vasemmiston Keski-Suomen kansanedustajaehdokkaat Matleena Käppi, Akseli Ekola, Hannu Glad, Irma Hirsjärvi ja Sirpa Martins pohtivat, miten päästötöntä, fossiilivapaata energiaa saadaan valjastettua tuotannon ja ihmisten liikkumisen tarpeisiin, kun ehtyvät resurssit sanelevat meille koko ajan kapenevia reunaehtoja. 

– Eikä energiaa pidä hupuloida, muistutti Sirpa Martins. 

Hän sanoi, kuinka säästämistä on Suomessa opeteltu nyt karmeiden sähkölaskujen aikana. 

– Näitä asioita ei ratkaista yksin kotitalouksissa, yhdyskunnissa tai teollisuudessa, vaan kaikki yhdessä. Valtiota tarvitaan jatkossa energian saannin tasapainoa turvaamaan ihmisten tarpeisiin niin työmailla kuin torpissakin, Mitä laajempi päästöttömän energian tuotannon baletti on, sitä parempi. Onkohan vieläkin niin, että laskennallisesti Keski-Suomi kuluttaa energiaa enemmän kuin tuottaa sitä. Meillä olisi siis vielä kirittävää ihan jo maakunnallisestikin ajateltuna, kommentoi Sirpa Martins.

Irma Hirsjärvi sanoi, että kiertotalous liittyy vahvasti maamme nopeita ratkaisuja vaativiin  energiakysymyksiin. 

– Fossiilisista polttoaineista eroon pääseminen on elinehtomme. Kiertotalous on myös koko globaalin tavaratuotantokoneiston tarvitsema uudelleenjärjestäminen, jota meillä Suomessa ei juurikaan ole aloitettu. Hyvä uutinen on, että meillä olisi siihen hyvät valmiudet tämän hallituksen TKI-resurssien lisäämisen kautta, ja vahvan pienyrittäjä- ja järjestökentän osaamisessa, kehuu Hirsjärvi.

Hannu Glad huomautti energiakeskustelussa valjastettujen koskien energiakäytön tehostamisesta, koska Suomessa on paljon käytössä vesivoimaloita, jotka ovat tullee nyky katsomuksella tiensä päähän. 

– Uusimalla tekniikka näihin saadaan turbiinin tuotto nousemaan jopa 45% nykyisestä. Tämä on kannattava investointi, koska vesivoimalat ovat pitkäikäisiä energian tuottajia. Ydinvoima on myöskin energia kentässä pitkäikäinen investointi, ja se on EU.ssa luokiteltu vihreäksi energiaksi. Tulevaisuudessa tulemme näkemään pienydinvoimaloita, joilla tasataan energian kulutuksen huippuja. Itse näen ainakin tässä vaiheessa, että isojen ydinvoimaloiden rakentamista pitää harkita tarkkaan, Glad sanoi. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy