Äänekosken lukiosta vuonna 1964 valmistuneet palasivat kotipaikkakunnalleen antamaan tervehdyksensä kevään tuoreille ylioppilaille.
Koulun paikka oli tuttu, mutta moni asia toisin kuin ennen.
– Haju täällä on ainakin vähentynyt. Aikanaan tehtailta satoi valkeita hiutaleita ja pyöräillessä piti pyyhkiä välillä lipeää pois silmiltä, miehet muistelivat.
PUOLI VUOSISATAA sitten valmistuneita seisoi vitivalkoiset lakit käsissään 36 nuorta valmiina ottamaan seuraava askel. Tuosta ikäluokasta tuli niin opettajia, yritysjohtajia, toimittajia, insinöörejä kuin yksi olympiatason urheilijakin.
Esa Rinne kilpaili kolmiloikassa Münchenissä vuonna 1972. Vuoden takainen ÄKSän Kosketus-haastattelu Rinteestä löytyy täältä.
– Meillä oli urheilullinen luokka, josta löytyi kaksi kolmasosaa silloisesta koulun koripallojoukkueesta, muun muassa YLEn ja Uuden Suomen toimittajana työskennellyt Matti Karhu kertoi.
Elämä on kohdellut vuonna 1964 valmistuneiden ikäluokkaa hyvin. Tämän kevään tapaaminen oli heidän kolmas suurempi luokkakokoontuminen.
URHEILUN VASTAPAINONA tämän päivän riemuylioppilaat elivät nuoruuttaan kovimman nuorisokulttuurin mullistuksen aikaan.
The Beatles tuli Suomeen 60-luvulla, ja se oli kova juttu
– Meidän aikanamme yhteisöllisyys oli hyvin erilaista: Ei ollut somea eikä puhelimia, vietimme paljon aikaa keskenämme ihan yötä myöten. Me elimme yhdesä ja koimme niin ilot kuin surutkin yhdessä, Karhu muisteli.
Tervehdyspuheessaan Karhu patisti tuoreita ylioppilaita tiedon ääreen ja neuvoi vaalimaan äidinkieltä. Erityisen tärkeänä hän piti historian tuntemusta ja ymmärrystä.