ÄKS

Rikosten selvitysprosentti on Äänekoskella korkea, mutta yksi trendi huolestuttaa yli muiden

07.08.2020 09:21
Piittaamattomuus liikenteessä johtaa onnettomuuksiin.
Etenkin huumausaineiden käyttö ja varomaton käytös liikenteessä ovat nousseet huolestuttavaksi ilmiöksi.

Rikosten selvitysprosentit ovat Äänekosken alueella vaatimattomasti sanottuna hyviä, toteaa rikoskomisario Reima Rossi. Esimerkiksi omaisuusrikoksista on tämän vuoden aikana saatu selvitetyksi 56,9 prosenttia, mikä on lähes kaksinkertainen valtakunnalliseen lukuun verrattuna.

– Esimerkiksi näpistyksissä päästään nopeasti jäljille, kun on kameravalvonnat, ja niin sanotusti omat tyypit tunnetaan. Viime vuonna väkivaltarikoksissakin on saatu selvitysprosentiksi tasan sata! Sen yli menevät prosentit kertovat, että on selvitetty juttuja edelliseltäkin vuodelta, Rossi kertoo.

Rossi myöntää ongelmaksi sen, että tutkinta-ajat ovat pitkiä: juttuja on tutkijoita kohden paljon. Väen jakautuminen Äänekosken ja Saarijärven välillä on myös vaikuttanut työhön. Työntekijät saavat kuitenkin kiitosta.

– Meidän tutkijat on niin tunnollisia, että jokaista juttua, jossa pieninkin selviämisen mahdollisuus on, yritetään todella selvittää. Sekin selittää hyviä selvitysprosentteja, Rossi kehuu.

Uutta poliisiasemaa odotetaan innokkaana, mutta maltilla: valmista tulee, kun tulee, kunhan lopputulos on hyvä.

– Kyllä sitä odotetaan, että päästään normaaliin päiväjärjestykseen ja saadaan omat putkat sun muut. Äänekoskella asuu eniten ihmisiä alueellamme, ja rikollisuus keskittyy sen mukaan, joten uusi toimiva asema puoltaa paikkaansa. On hyvä, että kaupunkiin saadaan täyden palvelun poliisiasema, Rossi toteaa.

Liikennekäytös huolestuttaa

Tietyissä rikoslajeissa tapausten määrässä näkyy kuitenkin nousevaa trendiä, mikä huolettaa poliisia. Syy-seurausketju on löydettävissä.

– Huumausainerikollisuus lisääntyy. Se taas näkyy omaisuusrikosten lisääntymisenä, kun pitää rahoittaa päihteiden käyttöä jotenkin. Huumausaineiden käyttö on lisääntynyt myös liikenteessä, mikä on erittäin huolestuttava ilmiö, rikoskomisario Rossi toteaa.

Liikennepartioilla on käytössään huumausainetesterit, joita käytetään perinteisen alkometrin rinnalla. Tilastoiduista huumausaineiden käyttörikoksista moni näyttää liittyvän myös liikennerikkomuksiin: liikenneturvallisuuden vaarantamiseen sekä rattijuopumukseen. Rattijuopumus on rikosnimikkeeltään sama päihdyttävästä aineesta riippumatta, mutta tapahtumatietoihin merkitään lisäksi, onko kyseessä ollut huumausaine, alkoholi vai näiden yhdistelmä.

– Amfetamiini ja muut huumeet näkyvät aika paljon siellä liikenteessä, tänä ja viime vuonna jo niin että luvut kilpailevat kohta tasapäin viinan kanssa, Rossi toteaa huolestuneena.

Rossi kertoo, että piittaamattomuus liikenteessä on valtakunnallinen ilmiö. Äänekoskella hurjastelleet eivät välttämättä ole aina paikallisia, vaan nelostien läheisyys vaikuttaa tekojen runsauteen tilastoissa: tehokas liikennevalvonta katkaisee liian vauhdikkaan matkanteon, vaikka lähtöpaikka olisi Oulu ja kohteena Helsinki.

– Törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia on kirjattu puolessa vuodessa saman verran kuin koko viime vuonna. Tutka- ja valvontakalustomme on kuitenkin varsin hyvää ja laajalti käytössä, joten kiinnijäämisen riski on todellinen. Ja jos koko ajan ajaa kovaa, niin jossain vaiheessa siitä jää kiinni, rikoskomisario Reima Rossi summaa.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy