Rompetori on jo perinteeksi muodostunut tapahtuma, jossa lasten tavarat ja vaatteet vaihtavat omistajaa.
Kovasti odotettu tapahtuma on taas käsillä. Laura-Liisa Hyytiäisen ideasta 15 vuotta sitten käyntiin lähtenyt Rompetori on niittänyt mainetta kuntarajojen ulkopuolelle asti. Lapsiperheiden ilolla vastaanottama Rompetori on oiva tapa kierrättää pieneksi käyneet vaatteet ja kengät sekä lelut. Laitetaan hyvä kiertämään tai ostetaan hyvää tavaraa käytettynä – siinä on koko jutun juoni.
Rompetori on paikka johon voi tuoda pientä pöytämaksua vastaan lasten vaatteita, leluja, pelejä, urheiluvälineitä, syöttötuolia, hoitopöytää, pyöriä, vaunuja rattaita, turvaistuimia… lista on loputon, kunhan vain myyntiin tuodut tuotteet ovat lasten tarpeisiin. Rompetori on sosiaalinen ja ekologinen tapahtuma, joka tuo Painotalolle parin tunnin aikana satoja kävijöitä. Painotalon remontin myötä pöytäpaikkoja on nelisenkymmentä – ja ne menevät nopeasti kaupan.
Vetovastuun Rompetorista ottaneet Paula Maukonen ja Anna-Riikka Pentinpuro tietävät äiteinä, että lapsiperheissä vaatteiden käyttöikä jää varsin lyhyeksi.
– Tiedän, kuinka paljon tavaraa lapsiperheissä tarvitaan, ja kuinka paljon hyvää tavaraa jää pituukasvun myötä kaappiin, samalla kun uusien vaatteiden tarve lisääntyy. On upeaa saada vaatteita edullisesti kiertoon. Tämä on varsin tarpeellista nyt, kun tuntuu että kaikki kallistuu, Paula Maukonen sanoo.
Jokainen myyjä määrittelee hinnan tavaroilleen. Myös vaihtokauppaa saatetaan käydä.
– Myyjiä on ollut aiemmin reippaasti yli 50. Pöytämäärä on vähentynyt Painotalon isossa salissa, mutta saamme kuitenkin reilut nelisenkymmentä myyntipöytää katettavaksi, Anna-Riikka Pentinpuro kertoo.
Korona katkaisi pitkän perinteen kolmeksi vuodeksi. Rompetori käynnistyi jo viime syksynä, jolloin talvivaatteita lähti uusille käyttäjille.
– Rompetoria on pidetty syksyisin ja keväisin, jolloin kausivaatteet vaihtavat omistajaa. Kun käynnistelimme koronan jälkeen tapahtumaa, saimme mukaan vanhoja tuttuja myyjiä. Nyt haluamme herätellä myös uusia myyjiä paikalle, Pekonen sanoo.
– Moni tykkää siitä, ettei tarvitse sitoutua viikoksi järjestelemään kirpputoripöytää, kun myyntitapahtuma kestää vain kaksi tuntia. Tässä rikastuu hyvin, jos löytää hyviä tavaroita itselleen, Pentinpuro vinkkaa.
Kaksikko tietää, että myös vähän leikityt käyvät hyvin kaupaksi.
– Kaikenlainen tavara liikkuu, sillä lapsiperheissä riittää kysyntää moneen lähtöön ja tarpeeseen.
Rompetori järjestetään Keskustan kunnallisjärjestön nimissä.
– Tämä on maaseudun hengen sekä Keskustan ajatus siitä, ettei kaikkea tarvitse uutena omistaa, vaan voi myös kierrättää. Keskustan strategiaan on kirjattu verkostoituminen sekä tapahtumien järjestäminen, joten tämä vastaa myös siihen. Että kohdataan ihmisiä myös muutenkin kuin vaalien alla. Tässä toimitaan hyväntekeväisyysperiaatteella, sillä emme korjaa tilaisuudesta voittoa, vaan myyntipöytien vuokralla maksetaan tilavuokra, Pentinpuro sanoo.
Palaute on ollut hyvää ja juuri sen vuoksi on Rompetoria mukava järjestää.
– Painotalon remontti on avannut mahdollisuuksia järjestää myös kahvio paikalle. Paikalle tullaan lasten kanssa, joten luvassa on myös mukavaa vilskettä ja vilinää, Paula Maukonen ja Anna-Riitta Pentipuro sanovat.
Lasten tavaroiden Rompetori Painotalolla la 20.4. klo 10.30-12.30