ÄKS

RS-virusepidemia ruuhkauttaa nyt sairaala Novan lastentautien päivystystä ja lastenosastoja

26.01.2024 11:09

Keski-Suomen alueella on tällä hetkellä runsaasti RS-viruksen aiheuttamia infektioita ja useita pikkuvauvoja on sairaalahoidossa.

 

Erityisesti pienet, alle kolmen kuukauden ikäiset imeväiset, ovat alttiita vaikeammalle sairaalahoitoa vaativalle taudinkuvalle. Lisäksi esimerkiksi vaikea synnynnäinen sydänvika tai pikkukeskosena syntyminen voi lisätä riskiä sairaalahoitoa vaativalle vaikeammalle taudille.

RS-virus voi aiheuttaa pikkuvauvoille pienten alempien ilmateiden tulehduksen eli bronkioliitin.

Oireina voivat olla tihentynyt ja vaikeutunut hengitys, nenän tukkoisuus, yskä ja syömisen vaikeutuminen. RS-virusinfektio on yleisimpiä imeväisikäisten sairaalahoidon syistä. Isommilla ja perusterveillä lapsilla tauti muistuttaa yleensä normaalia flunssaa ja ei yleensä vaadi lääkäriin hakeutumista.

Bronkioliitti diagnosoidaan oireiden ja lääkärin tutkimuksen perusteella. Virusnäytteillä pystytään varmistamaan aiheuttajavirus. Pienet vauvat otetaan tilanteen vaatiessa sairaalaseurantaan ja varmistutaan riittävästä hapettumisesta ja nesteytyksestä. Tarvittaessa hengitystä voidaan tukea esimerkiksi korkeavirtaushappihoidolla tai ylipainehengityksellä. Osa potilaista voi tarvita teho- ja valvontaosaston hoitoa.

Imeväisikäisten vauvojen perheissä kannattaa välttää ruuhkaisia paikkoja

Imeväisikäisten vauvojen perheissä kannattaa tällä hetkellä välttää ruuhkaisia tiloja, kuten kauppakeskuksia. Lisäksi suositellaan välttämään lähikontakteja hengitystieinfektio-oireisisiin ihmisiin. RS-viruksen leviämistä ehkäistään samoilla menetelmillä kuin muidenkin hengitystieinfektioiden, kuten hyvällä käsihygienialla ja välttämällä lähikontakteja infektio-oireisiin ihmisiin.

Suomessa voidaan antaa omakustanteinen RS-virusrokote raskaana oleville. Reseptiä voi pyytää omalta lääkäriltä. Rokotteen on todettu ehkäisevän alle kuuden kuukauden ikäisten imeväisten vakavia RS-virusinfektioita.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy