Juhannusherkut: Säävarauksella pihviä ja makkaraa, jälkiruoaksi mansikoita


Suomalaiset ovat juhannuksena grillien ääressä.

Äänekosken kauppiaat paljastavat juhannuksen ykköstuotteet ja omat kesäsuosikkinsa. Tästä inspiraatiota omaan juhannuspöytään!

 

Sumiaisten M-Suharin kauppias Harri Hänninen toteaa, että juhannuksen ruokamenekki riippuu paljolti keleistä.

– Grillattavan puolellehan se täällä päin usein menee, että porsaan kassleria, makkaraa ja maissia pannaan käristymään. Mutta hittituotteita on vaikea ennustaa, kun ei tiedä juhannuksen säästä tarkemmin!

Juhannuksen jälkiruokana täytekakku tekee vaikutuksen.

– Oikein kunnon kakku ja siihen kotimaisia mansikoita, Hänninen kuvailee vesi kielellä.

 

HÄNNINEN KERTOO, että silloin tällöin kaupasta kysytään ylijääneitä joulukinkkuja.

– Muutama ihminen on tullut tiedustelemaan, kun haluaisivat kinkun juhannukseksi paistaa, mutta eipä meillä niitä yhtään ole, mies nauraa.

Konginkankaan Salen myymäläpäällikkö Sami Saavalainen on huomannut pientä muutosta suomalaisten makkararintamassa.

– Enää ei osteta pelkkää perinteistä, vaan erikoisemmillakin makkaroilla on kysyntää. Esimerkiksi chilimakkaroita menee paljon, hän kertoo.

– Perussuosikkeja vuodesta toiseen ovat myös porsaan ulkofilee kaikissa muodoissaan sekä uudet perunat ja silli, Saavalainen listaa.

 

ANTTI HANNULA K-Supermarket Suosikista uskoo monen suomalaisen tavoin grillaamisen voimaan. Juhannuskiireiden jälkeen kauppias itsekin suuntaa grillin äärelle.

– Lihaa ja makkaraa silloin syödään, tietty hedelmien ja vihannesten kanssa. Käytännössä ihmiset grillaavat kelistä riippumatta! Itse meinasin juhannukseksi kuunnella vinkit meidän ruokamestareilta, että millaisia spesiaalipihvejä on tiskissä tarjolla, naudan ulkofileen puolesta liputtava Hannula kaavailee.

Äänekosken S-Marketin marketpäällikkö Jani Perälä on toisella linjalla. Kala on miehen ykkösjuttu.

– Juhannuksena voisi loimuttaa lohta tai tehdä lohinyyttejä. Keitän vielä uudet perunat siihen kylkeen, Perälä suunnittelee.

 

JÄLKIRUOKAAKAAN ei tarvitse kauaa miettiä.

– Kyllä jäätelö kuuluu kesään! Ja lettujakin tulee paistettua kahvin kanssa. Erikoisemmista makkaroista en syty, vaan sen kerran kun sitä syön niin on oltava ihan perus lihaisa yksilö, Perälä paljastaa.

Myös Salen Sami Saavalaisella on takataskussa herkkuresepti, mutta kanasta.

– Teen maustamattomalle kanalle valkosipulimarinadin, ja tarjoilen sen uusien pottujen ja raikkaan salaatin kera. Se kuuluu meikäläisen juhannuspöytään!

Vastaa